Klussen aan huis of tuin – houd rekening met (de rechten van) de buren

Wilt u de heg tussen u en de buren snoeien? Een boom planten? Of een schuur in de tuin plaatsen? Houd dan rekening met (de rechten van) de buren. Praat met elkaar en maak afspraken om conflicten te voorkomen.

In coronajaar 2020 zijn er meer meldingen van burenruzie en -overlast geweest dan ooit tevoren. Vooral overhangende takken en geluidsoverlast zijn genoemd. Niet gek ook, als iedereen meer thuis zit en de één verbouwt terwijl de ander probeert online te vergaderen!

Heeft u een conflict en komt u er niet uit? Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandverzekering.

[su_button url=”/rechtsbijstandverzekering” background=”#6d8c0b” color=”#ffffff” center=”yes” text_shadow=”1px 1px 1px #000000″]Bereken uw rechtsbijstandpremie en sluit online[/su_button]

Planten aan de muur of schutting ophangen

De schutting is meestal gemeenschappelijk eigendom, samen met uw buren. In dat geval heeft u beiden zeggenschap over wat er wel/niet aan bevestigd mag worden. Maar als dat niet zo is en de scheiding is niet van u, dan mag u er dus ook niet zomaar iets aan hangen. Niet iedereen vindt het namelijk leuk.

De hoofdregel is dat u geen voorwerpen vast mag maken aan een muur of schutting die eigendom is van de buren. Wilt u dat wel, dan moet u toestemming vragen. Er zijn wel rechtszaken geweest hierover waarin de rechter besloot dat voorwerpen zoals hangpotten mochten blijven hangen – mits deze geen hinder of schade aan de schutting of muur veroorzaken.

Hoe dan ook is het altijd het beste om eerst te overleggen en begrip te hebben voor elkaars standpunt wanneer dat niet overeenkomt.

Beplanting nabij of op de erfgrens

Binnen 2 meter van de erfgrens mogen geen bomen staan en voor heesters en heggen geldt een afstand van 50 cm. Dat staat in de wet en heeft de ‘verboden zone’. Maar per gemeente kan dit anders worden vastgesteld. De bepaling van de gemeente is dan het uitgangspunt voor alle beslissingen over beplanting rondom de erfgrens.

Bij veel gemeenten geldt bijvoorbeeld voor bomen een minimale afstand van 50 cm tot de erfgrens en voor heesters en heggen 0 cm. U noch uw buren mogen binnen de verboden zone planten. Doet een van beiden dat wel, dan kan de anders eisen dat de beplanting wordt verwijderd.

Uitzonderingen hierop zijn:

 • Als u elkaar toestemming hebt gegeven voor de beplanting.
  Maar deze toestemming blijft niet gelden als u of uw buren verhuizen, dan vervalt de afspraak.
 • Als uw gemeente een andere bepaling heeft dan de wet. Dit vindt u terug in de Algemene Plaatselijke Verordening.
 • Als de erfgrens met uw buren ondoorzichtig is, zoals bijvoorbeeld een dichte schutting, dan mag u tot aan de erfscheiding planten. De beplanting mag dan niet boven de erfscheiding uitkomen.
 • Als de bomen of struiken er al 20 jaar of meer staan, dan is er ‘verjaring’ en kunnen (ook nieuwe) buren geen bezwaar meer maken.

Staat een boom, heester of heg op de erfgrens?

Dan bent u samen met uw buren eigenaar hiervan. Ook dan gelden bovenstaande regels. Heeft u een meningsverschil? Dan neemt in dit geval de rechter een beslissing.

Overhangende takken en uitschietende wortels

Overhangende takken moeten in principe worden verwijderd door de eigenaar van de beplanting. Als deze niet binnen een door u gestelde –redelijke- termijn reageert op verzoeken hiertoe, dan mag u het zelf doen. Zorg dat de boom hierbij niet beschadigd, want dan bent u verantwoordelijk voor de schade.

Wortels van bomen en struiken die onder de erfscheiding doorschieten mag u wel zonder overleg verwijderen. Controleer hier regelmatig op, want deze kunnen uw terras, schutting of eigen beplanting beschadigen.

De buurman in uw tuin

Uw buurman wil even op uw erf of in uw tuin komen, omdat hij bijvoorbeeld iets wil repareren aan zijn huis. U moet dit toestaan, dit recht van de buurman heet ‘steigerrecht’. Steigerrecht geldt ook als de buurman zijn huis uitbouwt, of een nieuw huis bouwt. Andersom heeft u steigerrecht op het erf van uw buren. Er horen wel regels bij dit recht.

De buurman mag alleen op uw erf komen als hij zich aan de volgende regels houdt:

 • Het werk kan alleen vanaf uw erf gedaan. Of het zou veel geld kosten om dit vanaf het eigen erf te doen.
 • De buurman heeft op tijd gemeld dat hij op uw erf wil komen. Dat mag mondeling of met een briefje. Hij geeft dan aan hoe lang hij gebruik wil maken van uw erf, en hoe hij dit doet.
 • Hij biedt aan om schade te vergoeden die u heeft doordat hij op uw erf komt. Hoeveel dit is hangt af van wat redelijk is, hoe lang de buurman op uw erf is en hoeveel last u ervan heeft.

Uitbreiding van uw woning

Voor sommige – meestal – kleine bouwprojecten hoeft u geen vergunning aan te vragen. We noemen dit ‘vergunningvrij bouwen’. Denk hierbij aan regulier onderhoud van uw pand en bepaalde dakkapellen, dakramen en erfscheidingen. Ook de meeste ‘bijbehorende bouwwerken’ mogen zonder vergunning gebouwd worden.

Dit is een bouwwerk met een dak dat qua functie bij het hoofdgebouw hoort. Bijvoorbeeld een uitbouw of aanbouw , maar ook aan een losstaand gebouw zoals een schuur. Voorwaarde is wel dat het past bij de bestemming van het hoofdgebouw.

Regels vergunningvrij bouwen

Er zijn regels verbonden aan vergunningvrij bouwen. Deze regels zijn opgenomen in het Besluit Omgevingsrecht (Bor). Zo mag een bijbehorend bouwwerk alleen worden gebouwd op het achtererf. En u mag het achtererf niet helemaal vol bouwen. Ook mag uw bouwwerk niet groter of hoger zijn dan de toegestane maxima. Een handige reken- en regelhulp vindt u in de brochure over vergunningvrij bouwen van de overheid.

Wilt u zeker weten of het bouwwerk dat u wilt maken vergunningvrij gebouwd mag worden? Dien dan bij uw gemeente een aanvraag in voor een vergunning. Als voor uw bouwplan geen vergunning nodig is, laat de gemeente dat in veel gevallen weten.

Onderhoud huurwoning

In uw huurwoning moet u zelf het klein en dagelijks onderhoud voor uw rekening nemen. Dat is bijvoorbeeld het schoonmaken, witten en behangen van de woning. Maar denk ook aan het onderhouden van de tuin, het gangbaar houden van scharnieren en het leegmaken van goten en regenpijpen. Ook bent u als huurder verplicht om kleine gebreken te herstellen, zoals het vernieuwen van een kapotte lamp, het ontluchten van de cv-ketel of het repareren van schade in de woning die u zelf heeft veroorzaakt.

Uw verhuurder is verantwoordelijk voor het groot onderhoud. Dit is bijvoorbeeld het buitenschilderwerk, onderhoud van installaties voor gas, water, licht en technische voorzieningen. Op de website van de Rijksoverheid is een compleet overzicht te vinden.

Verzekeren doe je vóór een conflict, anders is het te laat

Onderzoek wijst uit dat 1 op de 5 mensen in conflict komt met zijn of haar buren. Onder andere vanwege dit soort kwesties over beplanting, verbouwing en de erfgrens. Of anders is het wel geluidsoverlast of de huisdieren.  Een rechtsbijstandverzekering helpt u in dit soort situaties met juridisch advies en indien nodig bijstand in de rechtszaal.

Maar dit is een verzekering die u niet kunt sluiten voor een situatie die zich al afspeelt. Dat zou net zoiets zijn alsof u een brandverzekering probeert af te sluiten, terwijl de vlammen al uit het dak slaan. U dient een rechtsbijstandverzekering preventief te sluiten, voor het geval u ooit een conflict zou krijgen. Voor de premie hoeft u het zeker niet te laten, en het geeft een hoop rust.

bron: ARAG

Zomervakantie buitenland 2021 – waar moet je op letten?

Het enige oranje dat we willen zien deze zomer, is het EK voetbal. En de enige keer dat we het woord corona deze zomer willen horen, is wanneer we dat merk bier bestellen op het terras. Liefst op onze vakantiebestemming. En het allerliefst is dat een zonnige bestemming buiten Nederland. Toch?

Nee? Als je ‘gewoon’ in Nederland geboekt hebt, lees dan onze tips over vakantie in Nederland nog eens door!

Heb je wél de kriebels om nog last-minute te boeken naar een land dat van oranje afspringt en Nederlanders verwelkomt zoals Cyprus of Rhodos – of heb je zelfs al geboekt in de hoop dat het geel wordt?

Lees dan even hieronder waar je qua reisverzekering en annuleringsverzekering op moet letten.

[su_button url=”/doorlopende-reisverzekering/” target=”blank” background=”#19a033″ color=”#ffffff” text_shadow=”1px 1px 1px #000000″ desc=”bereken vrijblijvend uw premie”]Lancyr doorlopende reisverzekering[/su_button]

Waar moet ik op letten bij het boeken van een vakantie?

Als je een leuke vakantie vindt online, stel jezelf dan deze vragen voordat je boekt:

 • Zijn Nederlanders hier wel welkom?
 • Welke voorwaarden stelt het land aan mijn komst, verblijf en vertrek?
  Is bijvoorbeeld een corona-reiscertificaat, een inreis-document of een recente test nodig, en wat is daar open en waar moet je bij mondkapjes dragen?
  (en heb ik dat ervoor over / heb ik dan wel een leuke vakantie)
 • Welke eisen stelt Nederland bij mijn terugkomst, zoals quarantaine of testen?
  (en kan dat dan wel in combinatie met het weer teruggaan naar je werk!?)
 • Ga je met de auto? Bekijk dan ook de regels van de landen die je doorkruist om op je bestemming te komen!

Voor een handig overzicht van deze informatie, zijn wij erg gecharmeerd van de NOS-vakantieplanner.

[su_button url=”https://app.nos.nl/op3/vakantieplanner/#/” rel=”nofollow” target=”blank” background=”#ef302f” color=”#ffffff” text_shadow=”1px 1px 1px #000000″ desc=”(voor browser en mobiel)”]NOS vakantieplanner[/su_button]

Daarnaast is er natuurlijk de website van de Rijksoverheid met advies per land en de app van buitenlandse zaken die ook updates stuurt bij wijzigingen.

Aandachtspunten voor het boeken van je vakantie

Allerlei bekende reisorganisaties (zoals TUI, Sunweb en D-reizen) hebben op hun website een duidelijk vindbare knop ‘coronavirus’ of ‘coronamaatregelen’. Hierin laten ze precies weten waar je bij het boeken via hun website op moet letten en wat er wel/niet mogelijk is. Zij bieden ook zonder verzekering al de nodige omboek- en annuleringsgaranties, om ons te stimuleren weer vakanties bij ze te boeken.
LEES DEZE VOORDAT JE IETS BOEKT!

Let niet alleen op wat deze aanbieders  zeggen wél te vergoeden of garanderen. Kijk vooral ook goed naar de uitsluitingen en uitzonderingen op die voorwaarden. Daar vind je de venijnige ‘kleine lettertjes’ waardoor je beter kan inschatten welk risico je neemt.

Hier vind je de corona-voorwaarden van diverse grote vakantie-aanbieders:

Aandachtspunten voor annuleren:

 • Tot wanneer kan ik kosteloos annuleren?
 • Wat zijn geldige redenen voor annulering?
 • Welke kosten zijn er als ik zelf annuleer?
  (bijvoorbeeld omdat er corona in je gezin is, of als de maatregelen je te streng zijn – zie onze tekst hier onder)
 • Kan ik mijn geld (gemakkelijk) terugkrijgen, of alleen de reis omboeken naar een andere datum?
 • Wat krijg ik terug als de aanbieder zelf de boeking annuleert?

Kan ik zelf mijn zomervakantie in het buitenland annuleren?

Als het land officieel veilig genoeg is, maar je wil er toch niet heen vanwege te strenge maatregelen of uit angst – dan mag je niet kosteloos annuleren!

Annuleren kan wel, maar dan ben je (een deel van) je geld kwijt. De normale voorwaarden voor annulering zijn dan van toepassing. Meestal betekent dat hoe dichter bij vertrekdatum je annuleert, hoe meer van uw geld je kwijt bent.

Bij annuleren moet je altijd eerst naar de voorwaarden van uw reisverzekering kijken. Als die niet toereikend zijn, kijk dan naar de annuleringsverzekering. Maar het belangrijkste is: bekijk ze allebei goed vooraf en weet welk risico je neemt.

Denk ook aan je werk / werkgever na je vakantie

Als je na vakantie in quarantaine moet en daardoor niet kan werken, of niet naar kantoor kan komen. Wat dan? Dan is dat jouw risico en kan je zelf voor de kosten opdraaien. Bijvoorbeeld omdat je zelf voor de gemiste werkdagen moet betalen aan je werkgever. Zo kan hij/zij je verplichten al je vakantiedagen op te nemen, of weigeren je loon te betalen. De kans dat dit tot een (groter) conflict met je werkgever leidt, is best groot.

Kan je jouw werk ook thuis doen? Dan is het misschien minder erg als je na je vakantie in quarantaine moet. Maar stem dat van tevoren af en verras je werkgever er niet mee achteraf! Dat verhoogt de kans op een arbeidsconflict aanzienlijk.

Aandachtspunten voor de reisverzekering:

 • Heb ik al een doorlopende reisverzekering? Zijn de voorwaarden daarvan aangepast voor COVID19?
 • Boek je een kortlopende reisverzekering bij je vakantie?
  Kijk dan goed wat de bepalingen hiervan zijn. Vink niet zomaar bij je boeking de verzekering aan onder het motto ‘zal wel goed zijn’. En bekijk welke garanties je sowieso al krijgt van de partij waarbij je boekt.
 • Ga er vanuit dat je géén dekking hebt via de reisverzekering als je naar een land met code oranje gaat. Want: dat had je kunnen voorzien.

[su_button url=”/doorlopende-reisverzekering/” target=”blank” background=”#19a033″ color=”#ffffff” text_shadow=”1px 1px 1px #000000″ desc=”bereken vrijblijvend uw premie”]Lancyr doorlopende reisverzekering[/su_button]

Wel of geen hulp als je naar een oranje land gaat?

Let op dat bij de voorwaarden van reis- en annuleringsverzekeringen altijd gesproken wordt van een ‘onvoorziene omstandigheid’. Het coronavirus, of een uitbraak daarvan binnen uw gezin, zijn  niet meer onvoorzien te noemen. Het is een risico dat we allemaal lopen. Epidemieën zijn sowieso uitgesloten op de meeste verzekeringen. Dat geldt dus ook als u een doorlopende reisverzekering en/of doorlopende annuleringsverzekering heeft!

Raak je toch ziek door corona op vakantie in een land met code oranje? Dan dekt je reisverzekering dus niets. Je draait zelf op voor medische kosten, repatriëring, verlengd verblijf en/of het verlies van vakantiedagen.

Ga je naar een land met code oranje, en overkomt je andere schade of ziekte? Sommige verzekeraars hebben hun voorwaarden hierop aangepast. Je krijgt dan in landen met code oranje wél vergoeding voor schades die níét met corona te maken hebben.

Wil je weten of jouw reisverzekeraar dekking geeft in het buitenland?

Dit zijn de pagina’s die de (grootste) reisverzekeraars zelf up-to-date houden over corona & de reisverzekering.

Telefoonnummer alarmcentrale

Weet je eigenlijk wie je moet bellen als je wat gebeurt op vakantie? Elke reisverzekering heeft een alarmcentrale voor directe hulp bij schade en ongevallen. Zoek het nummer op je polis en sla deze op in je telefoon. Voor het geval dat…

Als je via Lancyr bent verzekerd, kan dat een van de volgende alarmnummers zijn:

Anker alarm service +31 (0)50 520 99 96
Allianz Global Assistance +31 (0)20 592 92 92
ASR +31 (0)30 257 66 66
Avéro Achmea +31 (0)58 297 25 00
Nationale Nederlanden +31 (0)88 663 31 11
Unigarant +31 (0)88 269 28 88

Corona-vouchers worden niet meer uitgegeven

Sinds 1 januari 2021 worden geen reisvouchers meer uitgegeven. Als de reisorganisatie of locatie de reis annuleert, krijg je volgens de afspraken binnen 14 dagen je geld terug. Meestal zullen ze je proberen een alternatief of uitgestelde vakantie aan te bieden voordat ze dit doen.

De Nederlandse regering staat ervoor garant dat alle – vóór 1 januari 2021 – uitgegeven reisvouchers vanwege corona uitbetaald worden.

Als je zelf moet annuleren, dan hangt er vanaf wat de regels van de organisatie zijn. Juist daarom moet je goed opletten bij het boeken.

Het EU reiscertificaat

Per 1 juli zouden we ‘veilig op reis’ moeten kunnen met een EU reispas.  Hierover wordt steeds meer duidelijk.

Je kan de EU reispas in de vorm van een QR-code op je telefoon krijgen, als:

 • je minimaal de 1e vaccinatie hebt gehad.
 • je in de afgelopen 6 maanden corona hebt gehad, dan kan je met dit bewijs een reiscertificaat aanvragen.
 • je een negatieve PCR-testuitslag hebt van maximaal 72 uur oud (dus geen sneltest of zelftest!)
  De kosten hiervan zijn nog onduidelijk op dit moment.

Aanvullende regels per land:

 • Deze regels kunnen ook voor kinderen gelden, afhankelijk van het land van bestemming. Kijk dus altijd de regels na van het land waar je heen gaat.
 • Landen mogen ook eisen dat je volledig gevaccineerd bent om te mogen komen. Dat hebben ze nog niet bepaald.
 • Landen mogen alleen eisen dat je aanvullend in quarantaine gaat als daar zwaarwegende argumenten voor zijn voor de bestrijding van corona in het land.

De EU leiders van 27 landen zijn nu nog in gesprek met elkaar over de kosten, de voorwaarden en de manier van controleren & handhaven.

update 11 juni: als je meer dan 2 weken volledig gevaccineerd bent, mag je vrij reizen in de EU zonder testen en quarantaine. Voor meereizende kinderen moet je per land de regels bekijken.

schade door buitenspelende kinderen

Schade door buitenspelende kinderen

Het is natuurlijk heerlijk dat kinderen lekker buiten spelen, maar dit kan wel eens tot ongelukken leiden. Schade door buitenspelende kinderen komt geregeld voor. Een bal door de ruit, een kinderfiets tegen een geparkeerde auto, het buurmeisje dat per ongeluk de heelys van je dochter stukmaakt..

In de meeste schadegevallen met kinderen en spullen van andere mensen moet u aankloppen bij de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker.

Heeft uw kind de schade veroorzaakt heeft?

Heeft uw kind bij het buitenspelen per ongeluk zijn/haar fietsje tegen een auto van de buren geparkeerd, met een flinke kras als gevolg? Dan kunt u de schade door uw buitenspelende kinderen vergoed krijgen via uw aansprakelijkheidsverzekering. Controleer wel of u gezinsdekking heeft op uw aansprakelijkheidsverzekering. Zo ja, zal de schade bij kinderen onder de 14 altijd uitgekeerd worden, en boven de 14 ook zolang u kunt aantonen dat er geen opzet is. Zie ook ons artikel ‘Schade door kinderen’.

Let op: ben u bij iemand anders thuis en is de schade in hun woning of tuin? Dan is het niet uw inboedelverzekering, maar die van degene waar u op bezoek bent die ingeschakeld moet worden! Bij de veroorzaker wordt dan uw kind vermeld.

Is de schade door een ander toegebracht aan uw auto of spullen?

Als u weet wie het veroorzaakt heeft, dan dient u hen aansprakelijk te stellen. De schade wordt dan uitgekeerd vanuit de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij. Wilt of kunt u dat niet in goed overleg, dan schakelt u uw rechtsbijstandverzekering in.

Weet u niet precies wie de schade heeft toegebracht?

Waren er meerdere kinderen betrokken bij de schade en is het niet duidelijk wie van hen de schade heeft aangericht? Bijvoorbeeld omdat ze allemaal ontkennen of het zelf niet weten? Als de kinderen boven de 14 zijn, dan kunt u hen als groep aansprakelijk stellen. Dat heet groepsaansprakelijkheid. Zolang u de gegevens van een van de jongeren heeft, kunt u hem of zijn ouders hoofdelijk aansprakelijk stellen met daarbij op uw schadeformulier de omschrijving van de toedracht. Het is dan aan deze jongere om te zorgen dat eventueel zijn/haar vrienden ook een deel van de schade op zich nemen. Die last ligt niet bij u.
Juridisch en bij de verzekering kan groepsaansprakelijkheid nogal eens een getouwtrek worden. Schakel ons altijd in voor advies als u hiermee te maken krijgt.

Onder de 14 jaar geldt de regeling voor groepsaansprakelijkheid niet. Als ouder kunt u alleen aansprakelijk worden gesteld voor de schade die uw kind ‘echt’ heeft veroorzaakt.

Weet u helemaal niet wie de schade heeft toegebracht?

Zoek dan contact met uw eigen auto- of inboedelverzekering, afhankelijk van waar u schade aan heeft. De kans op vergoeding is helaas klein, omdat er geen duidelijke oorzaak & veroorzaker zijn.

Is uw schade ontstaan door een ander motorvoertuig maar u weet verder niks van de tegenpartij dan kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.

Schade door buitenspelende kinderen opgelopen?

 • Maak voldoende foto’s van de schade voordat u dingen verplaatst.
 • Breng daarna zoveel mogelijk spullen in veiligheid.
 • Dien de opgelopen schade direct in.

Neem contact met ons op via het formulier hieronder als u nog vragen heeft of een schade door buitenspelende kinderen wilt melden.

schade in tuin

Schade en diefstal in de tuin

Wilt u de heg tussen u en de buren snoeien? Een boom planten? Of een schuur in de tuin plaatsen? Houd dan rekening met (de rechten van) de buren. Praat met elkaar en maak afspraken om conflicten te voorkomen.

In coronajaar 2020 zijn er meer meldingen van burenruzie en -overlast geweest dan ooit tevoren. Vooral overhangende takken en geluidsoverlast zijn genoemd. Niet gek ook, als iedereen meer thuis zit en de één verbouwt terwijl de ander probeert online te vergaderen!

Heeft u een conflict en komt u er niet uit? Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandverzekering.

Lees ook:

schade om uw huis   |    schade aan smartphone en laptop   |   schade door kind aan auto  |  schade door buitenspelende kinderen

Schade aan tuin: is dat verzekerd?

Schade aan uw tuin is verzekerd via de inboedelverzekering en opstalverzekering. De inboedelverzekering biedt dekking voor schade aan de volgende elementen van uw tuin: bomen, planten, struiken, terras, tuinmeubels, vlaggenstokken, was aan de waslijn en materialen opgeslagen in een tuinschuur (van zakken aarde tot aan de bromfiets). De opstalverzekering biedt dekking voor schade aan o.a.: het woonhuis zelf en bijgebouwen (schuren) in de tuin. Schuttingen zijn veelal (maar niet altijd) meeverzekerd.

Maar schade aan tuin en tuinmeubilair is slechts onder beperkte omstandigheden verzekerd. Zo zult u bij brand wel schadevergoeding krijgen, maar na een flinke hagelbui die planten vernielt niet (weersomstandigheden).

Harde wind die een schutting omblaast of een schuur in de tuin beschadigt, wordt vanuit de opstalverzekering wel vergoed. Er moet dan wel sprake zijn van een officiële storm en er geldt vaak een hoger eigen risico. Het is daarom lang niet altijd de moeite van het claimen waard.

Bij diefstal van planten en losse tuinversiering of vandalisme in uw tuin, bent u niet verzekerd. Bij diefstal uit uw schuur kunt u wel aanspraak maken op de inboedelverzekering, maar geldt bijna altijd dat er ‘sporen van braak’ moeten zijn als bewijs.

Is uw terras verzakt door regenval? Helaas is dit op bijna elke verzekeringspolis uitgesloten van vergoeding.

Controleer altijd welke dekking u heeft. Sommige verzekeraars tellen de tuin alleen mee bij een ‘uitgebreide dekking’ of hebben zelfs een aparte tuinverzekering.

Zijn uw spullen verzekerd in de tuin?

In de tuin zijn uw spullen, behalve de bovengenoemde, niet verzekerd.

Laat u speelgoed, een telefoon, iPad, e-reader of laptop op de tuintafel liggen, dan is deze niet verzekerd. Ook als uw iPad in de tuin uit uw handen valt, bieden veel inboedelverzekeringen geen of beperkte dekking. Terwijl dezelfde schade binnenshuis wel vergoed zou zijn. De reden: het risico op ongelukken is buitenshuis groter.

Hetzelfde geldt voor (kinder)fietsen en e-bikes die in de tuin staan, zelfs als ze op slot staan en de tuin vergrendeld is. Meestal is hier sprake van nalatigheid: u bent zelf vergeten om de spullen veilig te stellen. Alleen in een (afgesloten) schuur of de woning bent u verzekerd voor diefstal of schade aan deze goederen.

Heeft u een fietsverzekering? Dan moet u bij een buitendiefstal beide sleutels kunnen overleggen.

Schade door ongedierte

Ook schade aan tuin of huis door ongedierte wordt niet vergoed door woonverzekeringen. Heeft u wespennesten of vogelnesten in de dakgoot, laat deze dan professioneel verwijderen voordat uw huis schade oploopt.

Onderhoud sowieso uw huis goed: draai buitenkranen dicht in de winter, laat de schoorsteen vegen, houd de dakgoot schoon, geef wespennesten en vogelnesten in de dakgoot geen kans.

NB: bij veel verzekeraars is minstens een keer per jaar de schoorsteen van de open haard vegen verplicht. Als je hier geen bon van kunt overleggen, keren ze bijvoorbeeld niet uit bij brandschade!

Bewaar de bonnen als u dit onderhoud professioneel laat doen. Doet u het zelf? Teken dan ergens op dat u dit heeft gedaan of maak foto’s van de gereinigde oppervlakten voor uw administratie. Verzekeraars zullen altijd een schade-expert sturen om dit te beoordelen.

Diefstal met open ramen en deuren

Als een dief uw woning of schuur binnensluipt omdat u ramen of deuren heeft opengelaten, is dat nog steeds insluiping en bieden inboedelverzekeringen dekking voor de gestolen goederen. MAAR de laatste tijd zijn er wel meer verzekeringen die schade aan tuin en huis door insluiping zonder braaksporen uitsluiten van vergoeding. Dit wordt beschouwd als ‘nalatigheid’ van uw kant. Controleer daarom altijd vooraf de voorwaarden van de inboedelverzekering die u sluit.

En gaat u ‘even’ uw kinderen ophalen bij de speeltuin verderop in de straat? Doe dan toch deuren en ramen achter u dicht. Ook in de meest vriendelijke dorpsbuurt. Het blijft gewoon zonde van uw spullen.

Ruzie met de buren over herrie of afscheidingen

In de lente en zomer komen ook de ergernissen weer boven. De buren barbecueën elke avond onder uw slaapkamerraam en u ligt in de rook, of ze beginnen elke ochtend in het weekend al om 8 uur te zagen of andere luide hobby’s uit te voeren? En natuurlijk kent iedereen de zaken in ‘De rijdende rechter’ met ruzie over afscheidingen en grote bomen.

Komt u er samen niet uit en loopt de ruzie op? Contacteer dan uw adviseur of u hulp kunt krijgen van de rechtsbijstandverzekering.

Wat moet u doen als u schade oploopt?

 • Maak voldoende foto’s van de schade voordat u dingen verplaatst.
 • Breng daarna zoveel mogelijk spullen in veiligheid.
 • Dien de opgelopen schade direct in.

Neem contact met ons op via het formulier hieronder als u nog vragen heeft of een schade wilt melden.

Schade aan auto door laagstaande zon

Veel schades met autorijden in het najaar worden veroorzaakt door de laagstaande zon. Berg uw zonnebril dus nog niet op! Deze heeft u in het verkeer zeker nog nodig de komende maanden.

Door de laagstaande zon knijpen we met onze ogen, of dekken ons zicht deels af met de zonneklep. Met name het verkeer dat ons kruist, zoals voetgangers en fietsers op kruisingen, zien we slecht aankomen. En het is lastiger hun positie en snelheid in te schatten.
<h2>Rij veilig met laagstaande zon</h2>
Zoals gezegd neemt u dus altijd een <strong>zonnebril</strong> mee in de auto. En zet deze op zodra u de zon in uw ogen voelt. Liefst natuurlijk een goede kwaliteit zonnebril die goed ontspiegelt en blokkeert, maar niet te veel verduistert.
De <strong>zonneklep</strong> omlaag is voor de een een goede maatregel, voor de ander niet. Voor lange personen ontneemt deze soms juist te veel zicht en voor wie klein is, helpt het geen zier. Er bestaan wel <a href=”https://www.halfords.nl/carpoint-carpoint-zonneklepverlenger.html” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer” data-cke-saved-href=”https://www.halfords.nl/carpoint-carpoint-zonneklepverlenger.html”>zonneklepverlengers</a> voor wie kleiner is, maar of u dat meer of minder overzicht geeft – bepaalt u het beste zelf.
Zorg sowieso dat uw <strong>ramen goed schoon</strong> zijn. Vuile ramen geven nare blinde vlekken in uw zicht als de zon erop schijnt. Als u warm en dampend in een koude auto stapt, loopt u kans dat uw ruiten pas enkele minuten na vertrek beslaan. Rij dan niet door, maar stop om het schoon te maken met bijvoorbeeld een anti-condens doek!

<strong>Let vooral ook op als u ’s morgens vertrekt</strong>: ramen en spiegels zijn in dit seizoen vaker beslagen van binnen en buiten. <strong>Vertrek wat eerder van huis</strong> zodat u tijd heeft dit goed schoon te maken voor u wegrijdt, want met de zon erop veranderen die druppels in prachtige, maar levensgevaarlijke prisma’s die u het zicht ontnemen.

<strong>Pas uw rijstijl aan</strong>: hou er rekening mee dat u slechter zicht heeft en beter / langer moet kijken om uw medeweggebruikers en andere verkeersdeelnemers goed te zien en in te schatten. Uw reactietijd is dus ook langer.

Het aanpassen van uw rijstijl is ook belangrijk voor uw achterligger en tegenliggers: zij hebben ook slechter zicht en meer moeite om u te zien. Als u <strong>rustig en ‘voorspelbaar'</strong> rijdt, dus zonder plotselinge afslagen, slingers of overhaaste rem-acties, is de kans ook kleiner dat zij op u botsen.

Doe om diezelfde reden uw <strong>lampen altijd aan</strong>: dan zien anderen u beter met de laagstaande zon.
<h2>Schade met laagstaande zon</h2>
<strong>Heeft u een ongeluk met uw eigen auto, zonder andere betrokkenen?</strong> Dan is deze gedekt als uw auto All Risk verzekerd is, maar niet bij een lagere dekking.

<strong>Rijdt iemand anders u aan?</strong> Dan moet de schade verhaald worden op de WA autoverzekering van die persoon.

<strong>Rijdt u een ander aan? </strong> Dan is het uw WA autoverzekering die aangesproken moet worden voor de schade aan de andere bestuurder of verkeersdeelnemer. Dit heeft gevolgen voor <a href=”http://hoe-werkt-de-bonus-malusladder-2/” data-cke-saved-href=”www.lancyr.nl/lancyr-autoverzekering/hoe-werkt-bonus-malusladder/”>uw schadevrije jaren en verzekeringspremie</a> in de komende jaren. De schade aan uw eigen auto is alleen gedekt bij All Risk.

Denk ook aan de <a href=”/waar-dient-een-rechtsbijstandverzekering-verkeer-voor/” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer” data-cke-saved-href=”https://www.lancyr.nl/rechtsbijstandverzekering/rechtsbijstand-verkeer/”>Rechstbijstandverzekering Verkeer </a>om u te helpen bij conflicten over verkeersdeelname.

Zorgverzekering 2021: wijzigingen en premies

De zorgverzekering 2021 verandert niet drastisch ten opzichte van 2020. Het eigen risico blijft € 385 euro. Er zijn een aantal wijzigingen in de vergoedingen uit de basisverzekering. De premies zullen per verzekeraar wisselen. De Overheid verwacht een stijging van ongeveer 5 euro per maand op de premie basisverzekering, maar de eerste premie die bekend is geworden (DSW) stijgt met € 6,50 per maand.

Wijzigingen in basis zorgverzekering 2021

Dit zijn de wijzigingen in de basisverzekering die het meest opvallen:

 • Zorgkosten voor het herstellen van het coronavirus worden vergoed
  Deze vergoeding geldt vanaf 18 juli 2020 tot 1 augustus 2021, met verwijzing van de huisarts.
  Het gaat om een vast aantal behandelingen fysiotherapie (50), ergotherapie (8) en diëtiek (7).
 • Vervoer van/naar dagbehandeling voor specifieke groepen patiënten wordt uitgebreider vergoed
  (o.a. bij verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel).
 • Patiënten met COPD (klasse B) krijgen meer behandelingen fysiotherapie vergoed.
 • Er komt vergoeding voor dagbehandeling in groepsverband bij niet-aangeboren hersenletsel
  (bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk, tumor of herseninfarct).
 • Geneesmiddelen voor eierstokkanker en lymfeklierkanker worden vergoed (Lynparza, Yescarta).
 • Wie (bij leven) organen doneert, betaalt hiervoor geen eigen risico op zijn medische kosten.
 • Slachtoffers van seksueel geweld hebben recht op directe vergoeding van alle medische kosten, zonder eigen risico.
  Voorwaarde is dat ze binnen 7 dagen hulp zoeken bij een hulpcentrum voor seksueel geweld.
  Deze vergoeding geldt al per 1 september 2020, zodat slachtoffers sneller hulp zoeken.

Welke wijzigingen er zijn in de aanvullende verzekeringen wisselt per verzekeraar, dus is nog niet bekend. Er is al jaren een trend om daarbij steeds minder dekkingen te bieden, in plaats van dat er dekkingen bij komen.

Zorgtoeslag gaat omhoog

Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van uw Nederlandse zorgverzekering.  Of u zorgtoeslag krijgt en hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw inkomen. Kijk hierover op de website van de Rijksoverheid.

In 2021 gaat de zorgtoeslag omhoog met maximaal € 3,66 per maand extra voor alleenstaanden (in totaal maximaal € 1.294 zorgtoeslag per jaar). Huishoudens kunnen maximaal € 8,25 per maand meer krijgen dan nu ( € 2.496 per jaar).

Collectiviteitskorting op basisverzekering verdwijnt mogelijk in 2023

De NOS kopt dat minister Van Ark van Volksgezondheid graag helemaal van collectiviteitskorting op de zorgverzekering af wil, per 2023. Deze korting werd vorig jaar al bij wet gemaximeerd op 5% van de premie, waardoor bij mensen met collectiviteit de premies meer stegen dan bij mensen zonder.

De minister is principieel tegen de collectiviteitskorting: “De premie wordt eerst verhoogd, om deze verhoging vervolgens aan sommigen terug te geven alsof het een korting is”, betoogt de minister in het artikel van de NOS. Ook vindt de minister de kortingen in strijd met de solidariteit van het stelsel. “De ene groep verzekerden betaalt voor de korting van de andere groep.”

Premie zorgverzekering 2021

Verzekeraar DSW maakt al jaren als eerste zijn zorgverzekering premie voor 2021 bekend. Op 21 september kondigden zij aan dat bij hen de premie stijgt met € 6,50 per maand (basisverzekering). Dat is een stijging van 5% ten opzichte van de huidige premie. Deze stijging is iets hoger dan de Overheid geschat had dat premies dit jaar zouden stijgen.

Economen verklaren de premiestijging door de toegenomen kosten voor zorg als gevolg van het coronavirus en de stijgingen van de salarissen in de zorg. Zij voorspellen een stijging naar ongeveer 150 euro per maand per verzekerde.

Nu is het afwachten wat de andere verzekeraars doen. Zij komen vaak pas in november met hun premies voor de zorgverzekering 2021. Uiterlijk 12 november moeten alle premies bekend zijn, zodat consumenten ruim de tijd hebben om te vergelijken en kiezen voor hun zorgverzekering 2021.

Wanneer de premies bekend zijn, bieden wij u een overzicht van informatie & een beschikbare verzekering via onze website.

Brandschade met Kerstmis en Nieuwjaar

De kans dat u tijdens de feestdagen een schade aan uw woning of inboedel oploopt, is drie keer groter dan op normale dagen. Auto’s hebben vooral op nieuwjaarsdag te lijden: dan worden twee keer zoveel autoschades gemeld als op elke andere dag van het jaar. We delen daarom graag een aantal tips waarmee u veelvoorkomende schades kunt voorkomen.

Brandschade

Brandschade komt het meeste voor. Door de donkere dagen gaan we enthousiast aan de slag met kaarsen, kerstlichtjes en natuurlijk vuurwerk. Tijdens Sinterklaas, Kerstmis en oudjaarsavond staan we lekker te fonduen, gourmetten of uitgebreid te kokerellen – afgeleid door onze gasten. Hierbij gaat regelmatig wat mis aan huis of inboedel.

Auto’s lopen met name risico door vuurwerk en vandalisme waarbij vuurwerk wordt gebruikt.

Voorkom brandschade door kerstverlichting

 • credits: Freeimages.com / Michael IlluchineGebruik geïmpregneerde verlichting. Dit staat op de verpakking vermeld.
 • Zet uw kerstboom in water, met of zonder kluit biedt dit bescherming.
 • Gebruik buiten alleen lampen die geschikt zijn voor alle weertypen. Wees ook voorzichtig voor uzelf op de ladder en bij de stroomvoorziening in nat weer!
 • Zet ’s nachts en wanner u niet thuis bent alle verlichting uit. Haal ook de stekkers uit het stopcontact van kerstverlichting.
  Gebruikt u de kerstverlichting als waaklicht tegen inbrekers?  Gebruik dan een tijdschakelaar of vraag de buren een oogje in het zeil te houden.

Voorkom brandschade door kokerellen

 • credits: freeimages.com / Patrick MooreZorg dat niemand over de snoeren van gourmet, fondue, steengrill, tafelbarbecue en kerstverlichting kan struikelen.
 • Plaats fondue- en gourmetstellen niet op een brandbaar oppervlak zoals een papieren tafelkleed.
 • Houd een emmer zand binnen handbereik van de eettafel of het fornuis.
  Geen water bij olie en vet, dat werkt averechts!
 • Houd uw aandacht bij het koken en schenk pas een glas wijn voor uzelf in als het eten op tafel staat en het fornuis uit is (tenzij de wijn in de pan gaat!).

Vlam in de pan:

 • Werk onder een schone, vetvrije afzuigkap.
 • Blijf in de buurt van het fornuis.
 • Houd een goede deksel voor elke pan bij de hand.

Wat moet u NIET doen?

 • NOOIT met water blussen als er olie of vet in de pan is!
 • NOOIT de pan proberen te verplaatsen als er brand in is!

Wat moet u wel doen? (in deze volgorde)

 • Rustig blijven, niet overhaast ondoordacht handelen.
 • Plaats snel een passende deksel op de pan. Houd de deksel schuin van je af om brandwonden te voorkomen.
  Door het gebrek aan zuurstof zal de brand na enige tijd vanzelf doven. Laat de deksel erop zitten!
 • Zet de afzuigkap uit, zodat de vlam er niet in trekt.
 • Zet het fornuis uit.

Voorkom brandschade door vuurwerk

 • credits: freeimages.com / Sergi MontanerSteek vuurwerk alleen buiten af – niet binnen, zelfs sterretjes kunnen schade maken in huis.
 • Parkeer uw auto op eigen terrein indien mogelijk.
 • Ruim de tuin op: geef vuurwerk geen brandstof in de vorm van bladerhopen of takjes.
 • Draag geen polyester of andere materialen die aan je vel vastsmelten bij vonken en vuur.
 • Gebruik een afsteeklont zodat u afstand kunt houden van het vuurwerk.
 • Let op de windrichting en de directe omgeving. Heeft u een goede afstand van mogelijke brandbare voorwerpen?
 • Onsteek vuurwerk op een harde, vlakke ondergrond.
  Zet groter vuurwerk goed vast zodat het niet de verkeerde kant op schiet of omvalt (pijlen: pvc buis in de grond, potten: tussen een paar stenen).
 • Steek geen vuurwerk af als u alcohol gedronken heeft, uw oplettendheid en reactievermogen zijn dan verminderd.
 • Bent u zelf niet thuis? Sluit alle ramen en eventueel ook de brievenbus goed af.

Voor welke schade bent u verzekerd?

Brandschade en schade door vandalisme aan huis en inboedel zijn in de meeste gevallen onder voorwaarden gedekt bij uw opstalverzekering of inboedelverzekering.

Zie ook ons artikel: Wat is verzekerd bij schade in of om uw huis

Schade aan uw auto door (vuurwerk) vandalisme is gedekt als de auto volledig casco is verzekerd. Ook als de auto op de oprit staat, dient u schade in op de autoverzekering (niet de woonhuisverzekering).

Let op: autoschade kan ook bij volledig casco wel gevolgen hebben voor uw no-claim en schadevrije jaren!

Is schade veroorzaakt door bezoek verzekerd?

Wanneer iemand die bij u op bezoek is schade veroorzaakt, dient u deze in bij uw inboedel- of opstalverzekering met vermelding van de toedracht en de veroorzaker. Meestal is dit gewoon gedekt onder uw verzekering. Als deze geen dekking biedt, vraag dan of uw bezoeker een aansprakelijkheidsverzekering heeft en dien de schade daar in.

Als u gezinsdekking op uw opstal- of inboedelverzekering heeft, dan valt een logé in uw huis onder de ‘gezinsleden’.

Schade die uw kinderen in uw eigen woning of tuin veroorzaken zijn alleen gedekt onder opstal-/inboedelverzekering als het om ongelukjes gaat en als de oorzaak onder de dekking valt. Dus struikelen en daarbij iets stukmaken wel, maar op de muur tekenen of in een driftbui een vaas stukmaken niet. Daarnaast speelt ook altijd de factor ‘nalatigheid’ mee.

Wat moet u doen als u schade oploopt?

 • Maak voldoende foto’s van de schade voordat u dingen verplaatst.
 • Breng daarna zoveel mogelijk spullen in veiligheid.
 • Dien de opgelopen schade direct in.

Heeft u vragen of wilt u weten of u goed verzekerd bent? Neem contact op met een van onze verzekeringsadviseurs.

Veilig op Wintersport

Wintersport - shutterstockMet het wintersport seizoen voor de deur helpen we u graag om uw sneeuwvakantie zo veilig mogelijk te laten verlopen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bijna 40% van de regelmatige wintersporters te maken krijgt met schade of pech. Bovendien blijkt dat (met name de jongere) wintersporters regelmatig onvoldoende verzekerd zijn, waardoor ze extra kosten voor hun rekening kregen. Sommige schades hadden voorkomen kunnen worden met de juiste voorzorgsmaatregelen.

Preventietips voor de wintersport

Schades rondom de wintersport beginnen vaak al onderweg naar de bestemming. Wees goed voorbereid op de weersomstandigheden voor u vertrekt. Dat geldt ook voor de terugweg naar huis.

Voorkom schade onderweg door…

 1. verkeerde autobanden. Winterbanden en sneeuwkettingen zijn niet overal verplicht, maar u aanpassen aan de weersomstandigheden wel. Bovendien riskeert u een boete in een aantal landen als u geen winterbanden heeft. Een overzicht per land vindt u hier.
 2. navigeren onderweg. Stel uw navigatiesysteem in voordat u de weg op gaat. Als u moet wisselen van kaart of de instellingen wijzigen, doe dat dan op een parkeerplaats. In o.a. Duitsland betaalt u de volledige schade van  een ongeluk als u hierdoor  afgeleid was. Voor het vinden van alternatieve routes helpt het om ook een wegenkaart bij de hand te hebben in plaats van alleen uw navigatiesysteem.

Voorkom schade op uw wintersportbestemming door…

 1. diefstal van ski’s. Koop een speciaal skislot. Markeer uw eigendommen. Laat ski’s niet lang onbeheerd. Dieven slaan vooral na 4 uur ’s middags toe (proost!). Houd in de berging uw ogen open of er niemand meeloopt of u observeert.
 2. een helm te dragen. Ook als u een ervaren skiër bent. In Italië en Oostenrijk zijn ze voor kinderen tot 15 jaar al verplicht. Voor volwassen wordt het sterk aangeraden – u voorkomt tot 60% hoofdletsel bij ongevallen!

Bent u goed verzekerd?

Diverse verzekeringen zijn van toepassing op de wintersportvakantie. Denk aan uw zorgverzekering, reisverzekering, autoverzekering en aansprakelijkheid. Vooral de vraag wat er gedekt wordt door de zorgverzekering en reisverzekering komt vaak naar voren. Hierover leest u alles in het artikel: Wintersportdekking op uw reisverzekering afsluiten?

Samengevat:

 • Met een basisverzekering zorg heeft u dekking voor spoedeisende medische hulp in het buitenland. U bent verzekerd tot het maximaal wettelijk tarief voor medische hulp dat in Nederland geldt.
 • Als de zorgkosten hoger zijn dan het wettelijk vastgesteld Nederlands tarief, dan is dit alleen gedekt met een aanvullende zorgverzekering. Een aanvullende zorgverzekering geeft extra dekking voor medische kosten in het buitenland.
 • Heeft u geen aanvullende zorgverzekering of een beperkte basisdekking? Dan is het verstandig om een reisverzekering te nemen die dekking geeft voor medische kosten in het buitenland.
 • Voor dekking van schade en verlies aan uw bagage en skimaterialen heeft u in ieder geval een reisverzekering nodig. Controleer de voorwaarden voor wat er wel/niet verzekerd is specifiek voor wintersport.
 • Bij de Doorlopende Reisverzekering van Lancyr is de wintersportdekking samen met medische kosten in het buitenland standaard meeverzekerd.

Voorkom dubbele kosten en controleer eerst uw zorgverzekering voordat u een reisverzekering afsluit.

Ken de 10 Piste-regels van de Internationale Ski Federatie

Kent u de FIS (Internationale Ski Federatie) piste-regels? Als elke skiër / snowboarder  zich hieraan houdt, dan is wintersport een stuk veiliger!

1. Rekening houden met anderen
Iedereen die zich op een skipiste begeeft moet zich zo gedragen, dat hij een ander niet in gevaar brengt of schade berokkent. Dit betekent dat je hoe dan ook rekening houdt met anderen. Zelfs al houden deze personen zich niet aan de 10 piste-regels.

2. Beheersen van snelheid en skistijl
Iedere skiër moet ten alle tijden op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen aan zijn skivaardigheid, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden, alsook aan de drukte op de piste. Laat je niet opjutten door beter skiënde partners. Ski niet harder dan je aan kan, en daal alleen pistes af die in je kunnen liggen. Te moe of een glaasje op: ook dan is skiën geen goed plan!

3. Keuze van het spoor
De van achter komende skiër moet zijn skispoor zo kiezen, dat hij skiërs voor zich niet in gevaar brengt. Iedereen die onder je skiet heeft voorrang. Ski niet vlak langs mensen, en houd rekening met iedereen. Kijk ver vooruit.

4. Inhalen
Op skipistes mag je aan alle kanten inhalen. Maar de skiër die je inhaalt mag op geen enkele manier gehinderd worden of in gevaar gebracht worden.

5. Invoegen
Iedere skiër die zich (weer) op een piste wil begeven of na een stop verder wil skiën, moet zich ervan vergewissen dat hij dit zonder gevaar voor hemzelf of voor anderen boven of onder hem kan doen. Kijk overal om je heen of je anderen niet tot last bent als je (opeens) weer verder skiet.

6. Smalle plaatsen
Iedere skiër moet vermijden om zich zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste op te houden. Wanneer je gevallene bent, maak dan zo snel mogelijk de plaats weer vrij.
Mocht je iemand zien die op een onoverzichtelijke plek ernstig ten val is gekomen, waarschuw dan de skiërs die naar beneden komen. Maak een ‘kruis’ met twee ski’s op de pistes en blijf bij de gevallen persoon.

7. Klimmen en lopen
Een skiër die klimt of te voet afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen. Let op bij kruisingen en zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent.

8. Letten op waarschuwingsborden
Iedere skiër dient de markeringen en de borden in acht te nemen. Ook opmerkingen van het veiligheidspersoneel moet direct in acht worden genomen. Het is (ook) voor je eigen veiligheid!

9. Verlenen van hulp
Bij een ongeval is iedereen verplicht hulp te verlenen. Zorg dat de reddingsdienst gewaarschuwd wordt, verleen eventueel eerste hulp. Zorg dat het slachtoffer de aanstormende skiërs het slachtoffer kunnen ontwijken.

10. Legitimatieplicht
Het is verplicht om te skiën met een geldig legitimatie bewijs!

Een goede voorbereiding betekent meer wintersportplezier

Met bovenstaande tips kunt u goed voorbereid vertrekken naar uw wintersportbestemming. Heeft u vragen over uw reisverzekering of heeft u extra dekking nodig? Neem dan contact met ons op. 

Wijzigingen zorgverzekering 2020

Hogere zorgkosten

De kosten van zorg stijgen. Zelfs zonder de wijzigingen in het basispakket, wordt het toch duurder om dezelfde zorg & medicijnen te blijven aanbieden. Voornaamste oorzaken:

 • Medicijnen zijn duurder
 • De BTW op medicijnen is van 6% naar 9 % gestegen
 • De lonen van zorgverleners stijgen

Premie stijgt 3 euro per maand, of meer

De premies gaan door de kostenstijging zo’n 3 euro per maand omhoog (37 euro op jaarbasis). Dat is de richtlijn van het Kabinet. Maar het precieze bedrag weten we pas als de verzekeraars hun premies presenteren.

DSW is hier elk jaar de eerste mee, en zij verhogen met bijna het dubbele hiervan! Het is dus nog even afwachten wat de anderen doen.

De premies worden uiterlijk 12 november bekend gemaakt.

Collectiviteitskorting maximaal 5%

Dan is de kans groot dat uw premie komend jaar flink stijgt. Want verzekeraars mógen vanaf 2020 niet meer dan 5% collectiviteitskorting geven op de premie. Die premie is op dit moment bij de meeste verzekeraars wel hoger, zo rond de 10%.

Concreet betekent het dat u hierdoor sowieso nog eens ±6 euro per maand duurder uit bent in 2020. Bovenop de ‘gewone’ premiestijging.

Vergeet daarom vooral niet om in november/december goed te vergelijken of u niet beter af bent bij een andere verzekeraar. Denk er daarbij wel om dat u niet alléén naar prijs kijkt, maar ook naar de voorwaarden & vergoedingen.

Zorgtoeslag stijgt 67 euro

Vanwege de verwachte premiestijging (en daling van korting bij collectiviteiten), krijgen mensen met een laag inkomen meer zorgtoeslag in 2020. Voor een alleenstaande komt het neer op maximaal 67 euro extra, voor gezinnen maximaal 95 euro meer dan dit jaar.

Eigen Risico blijft 385

385 Euro is het minimale eigen risico op uw zorgverzekering. U kunt wel zelf kiezen voor een hoger eigen risico, om de maandpremie te drukken.

Wijzigingen in het basispakket

Qua vergoedingen zijn er enkele wijzigingen:

 • Als u een stop-met-roken programma wilt volgen, betaalt u hiervoor geen eigen risico
 • Patiënten die ver moeten reizen voor een herhaalde behandeling, mogen gaan kiezen tussen logeervergoeding of vervoerskostenvergoeding (max 75 euro per nacht, bij 3 aansluitende dagen behandeling).
 • Specialisten ouderengeneeskunde en de arts verstandelijk gehandicapten worden voortaan vergoed
 • fysiotherapie voor patiënten met reumatoïde artritis (RA) en axiale spondyloartritis (SpA) worden vanan 1 oktober 2019 vergoed.
 • Enkele nieuwe geneesmiddelen van MS, longkanker en borstkanker worden voortaan vergoed (Fampyra, durvalumab, abemaciclib). Dit gaat al op 1 september 2019 in.

Er verdwijnt niets uit het basispakket, voor zover nu bekend!

Wijzigingen aanvullende pakketten

We weten nog niet precies wat er wijzigt in de aanvullende pakketten, maar de afgelopen jaren is de dekking vooral minder geworden. Minder behandelingen, minder procent vergoeding, etcetera.

Tot zover de hoofdwijzigingen voor komend jaar. We houden u op de hoogte en voor advies bent u altijd welkom.

Diefstal, verlies of schade op reis

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zelfs voor onverwachte gebeurtenissen op reis kunt  u van tevoren bedenken hoe u ermee om moet gaan. Het helpt als u weet welke stappen u moet nemen als bijvoorbeeld uw tas met daarin paspoort, portemonnee etc. wordt gestolen op een terras. Of als uw accommodatie in werkelijkheid heel anders blijkt te zijn dan in de brochure. Lees hieronder onze tips.

Wat moet u doen bij diefstal of verlies van uw spullen?

Doe bij diefstal of verlies direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag een schriftelijke verklaring om later de schade bij uw verzekering te kunnen claimen.

Paspoort / ID-kaart Vraag bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een noodreisdocument. Meestal is dit een ‘laissez passer’ (alleen geldig in de landen die u passeert op uw terugreis). U heeft nodig:

 • een alternatief identiteitsbewijs (zoals rijbewijs)
 • proces-verbaal van de politie
 • twee pasfoto’s

Bent u nog op de heenreis of op rondreis? Vraag dan om een noodpaspoort. Dit is een jaar geldig en hiermee kunt u uw reis afmaken. Is het paspoort op de luchthaven of vlak voor vertrek gestolen? Dan kan de marechaussee in noodgevallen paspoorten afgeven op Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Heeft u voor het vervolg van uw reis een visum nodig, laat dan eerst een nieuw paspoort maken. Dit kan alleen op ambassades en consulaten-generaal (niet op de gewone consulaten). Vervolgens moet u naar de ambassade in het te bezoeken land.

Rijbewijs Doe aangifte bij de politie. Formeel mag u zonder rijbewijs geen auto rijden en met een aangifte kunt u aantonen waarom u hem niet meer hebt. Terug in Nederland gaat u met de aangifte naar de gemeente, waar u een nieuw rijbewijs aanvraagt. In sommige gemeenten is het voldoende als u aangifte in Nederland doet.

Pinpas of creditcard Blokkeer deze zo snel mogelijk via de Bankpassen Meldcentrale (Let op: scherm uw pincode altijd af). tel: 0800-0313 of vanuit het buitenland: +31 (0)30 2835372

Tip: Scan uw papieren in en mail deze naar uw e-mail account. U kunt dan altijd een kopie aanleveren bij aanwezigheid van een internetverbinding.

Wat doet u bij schade aan uw eigendommen?

Dien direct een schadeclaim in

Vul gelijk al op vakantie een schadeformulier in. Deze zijn meestal online te vinden bij de verzekeraar en anders telefonisch te verkrijgen. Dien het formulier in met zoveel mogelijk relevant bewijsmateriaal van de omstandigheden en schade.

Zorg voor bewijsmaterialen:

 • Maak foto’s van de situatie of schade.
 • Noteer gegevens van eventuele getuigen en betrokkenen.
 • Vraag de reisleiding of vervoersmaatschappij om een schriftelijke verklaring op te stellen.
 • Bewaar nota’s van kosten die u maakt in relatie tot de schade.

Afhankelijk van de dekking van uw reisverzekering, de polisvoorwaarden en de omstandigheden waarin de schade is ontstaan ontvangt u een vergoeding. Als u bijvoorbeeld spullen onbeheerd laat of zelf stuk laat vallen, is de kans op vergoeding klein. Als het risico van uw schade ook gedekt is door een andere verzekering, bijvoorbeeld uw zorgverzekering, dan gaat die verzekering voor. Dit noemt men de na-u clausule.

Wat doet u als…(andere calamiteiten)?

Wat doet u als uw koffers kwijtgeraakt zijn?

Op het vliegveld: meld het direct bij uw luchtvaartmaatschappij. Vul op de luchthaven een schadeformulier in, het Property Irregularity Report. Als u door het (tijdelijk) missen van de spullen onkosten maakt, kunt u hier tot 21 dagen nadat u de bagage alsnog heeft ontvangen een klacht en schadeclaim voor indienen bij de luchtvaartmaatschappij. Keert de luchtvaartmaatschappij niet of slechts gedeeltelijk uit, dien dan eventuele schadeclaims in bij uw reisverzekering. Maakt uw vlucht onderdeel uit van een pakketreis (vervoer plus accommodatie), dan is de reisorganisator verantwoordelijk voor bagageafhandeling. Meld daarom het zoekraken ook bij de reisleiding ter plaatse.

Wat doet u bij pech met de auto of caravan?

Pech onderweg Bel de alarmcentrale van uw reisverzekering of van de ANWB. Zij regelen het repareren of wegslepen van uw auto/caravan. Afhankelijk van de polisvoorwaarden kan een maximum gesteld zijn aan de vergoeding van de verzekering. Nieuwe onderdelen moet u vaak zelf betalen. Als de garage de benodigde onderdelen niet heeft, kan de alarmcentrale zorgen dat ze worden toegezonden.

Let op: De hulpverlening buitenland van uw autoverzekering (WA of casco) is bij pech onderweg vaak onvoldoende. ANWB-leden kunnen via de Internationale Reis- en Kredietbrief uitgebreide pechhulpverlening inroepen, inclusief een vervangende auto. U krijgt dan direct hulp langs de weg, meestal gratis. Een reisverzekering is ook uit te breiden met een vervangende auto.

Caravan Heeft u een caravan of aanhanger, dan moet deze meeverzekerd zijn (bij ANWB, IRK, groene kaart autoverzekering etc). Denkt u ook aan de groene kaart voor de caravan. Deze is voor caravans met een eigen kenteken (>750 kg) verplicht in Polen, Spanje en Duitsland. De groene kaart aangevraagd worden bij de verzekeraar van de autoverzekering.

Wat doet u als uw accommodatie tegenvalt?

Dien ter plekke direct uw klacht in bij de (vertegenwoordiger van de) reisorganisator, dan kan deze het probleem verhelpen of een oplossing bedenken. Als u de klacht niet ter plaatse meldt, heeft u geen recht op schadevergoeding. Vindt u de oplossing niet bevredigend, meld dit dan ook.

Geen vergoeding bij geluidsoverlast Voor geluidsoverlast (door nabijheid van discotheken, luidruchtige gasten of blaffende honden) is de reisorganisator niet verantwoordelijk. U heeft dan geen recht op schadevergoeding.

Claimen binnen 1 maand Terug in Nederland moet u binnen een maand een schriftelijke klacht indienen bij de reisorganisator. Krijgt u geen of een onbevredigend antwoord, dan kunt u tot uiterlijk drie maanden na de reis de klacht voorleggen aan de onafhankelijke Geschillencommissie Reizen in Den Haag, mits de reisorganisator is aangesloten bij de ANVR.

Wat doet u als u uw medicijnen kwijt of vergeten bent?

Zorg dat u een overzicht heeft van alle medicijnen die u slikt. Uw apotheek kan een lijst printen met merknaam, stofnaam en dosering. Of koop een geneesmiddelenpaspoort en noteer daarin alles. Met de schriftelijke documentatie gaat u naar de arts in het buitenland. U legt het probleem uit en zult de benodigde medicijnen voorgeschreven krijgen. Spreekt u de taal niet, vraag dan de alarmcentrale om hulp. Let op: Vervangende medicijnen moet u cash betalen en kunt u veelal declareren bij uw zorgverzekeraar.

Tip: Scan uw medicijnenlijst in en zet stuur deze naar uw e-mail account. U kunt deze dan altijd bekijken en printen bij aanwezigheid van een internet verbinding.

Wat doet u bij een natuurramp of terroristische aanval?

Thuisblijvers maken zich ongerust als u in een gebied verblijft waar een aanslag of calamiteit zich heeft voorgedaan. Laat vrienden en familie daarom zo snel mogelijk weten of het goed met u gaat. Ook is het verstandig uw reis- en verblijfgegevens achter te laten bij de thuisblijvers.

Zit u er middenin? Raak niet in paniek, blijf kalm en geduldig. Reken erop dat hulp onderweg is. Volg de adviezen van autoriteiten en reddingswerkers op. En als u ertoe in staat bent, bied dan de helpende hand.

Handige telefoonnummers en hulpinstanties bij de hand

Onze algemene tip voor als u op vakantie gaat is: Zorg dat u alle belangrijke papieren scant en naar uzelf stuurt per e-mail. Dan heeft u altijd uw papieren bij de hand mocht er iets gebeuren.

Neem ook een lijst met telefoonnummers en hulpinstanties mee, voor het geval dat.