Vakantie boeken in Nederland

Aangezien het reisadvies voor veel andere landen nog steeds negatief is of knippert van oranje naar geel en terug, zijn campings en vakantieparken in Nederland erg in trek voor de zomervakantie. Ook dan is een goede voorbereiding belangrijk.

Waar moet ik op letten bij het boeken van een vakantie?

 • Tot wanneer kan ik kosteloos annuleren?
 • Welke kosten zijn er als ik zelf annuleer?
  (bijvoorbeeld omdat er corona in uw gezin is)
 • Kan ik mijn geld terugkrijgen, of alleen de reis omboeken naar een andere datum?
 • Wat krijg ik terug als de aanbieder de boeking annuleert?

Waarom moet ik me binnen Nederland verzekeren?

 • Beschadiging, diefstal en kwijtraken van uw bezittingen kan net zo goed op vakantie in Nederland gebeuren als in het buitenland.
 • U kunt per ongeluk schade toebrengen aan bezittingen van het vakantiepark.
 • Voor extra kosten als gevolg van ziekte of ongevallen tijdens de vakantie.

Let op: reisverzekeringen bieden meestal geen dekking als u zelf moet annuleren door corona. Zie voor meer informatie de kop ‘onvoorziene omstandigheden’ hieronder.

Welke verzekering moet ik sluiten?

Kortlopende reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen kunt u los afsluiten, maar worden ook vaak aangeboden tijdens het boeken van de reis. Vink deze niet op goed vertrouwen aan: lees altijd de voorwaarden.  Diverse reisorganisaties promoten hun verzekeringen als ‘nu mét covid-dekking’, maar u moet wel goed de ‘kleine lettertjes’ (de voorwaarden en uitsluitingen) lezen.

De doorlopende reisverzekering is interessant als u gedurende het jaar meerdere vakanties en/of weekenden weg gaat. Volgens onze berekeningen bent u met een doorlopende reisverzekering voordeliger uit als uw gezin 14 dagen per jaar of meer op vakantie gaat (21 dagen per jaar als u single bent).
Onder vakanties tellen alle verblijven vanaf  3 dagen / 2 nachten in een vakantiehuis, hotel, B&B, etcetera.

Aandachtspunten voor de reisverzekering:

 • Heb ik al een doorlopende reisverzekering? Zijn de voorwaarden daarvan aangepast voor COVID19?
 • Boek je een kortlopende reisverzekering bij je vakantie?
  Kijk dan goed wat de bepalingen hiervan zijn. Vink niet zomaar bij je boeking de verzekering aan onder het motto ‘zal wel goed zijn’. En bekijk welke garanties je sowieso al krijgt van de partij waarbij je boekt.

Verzekeringen zijn er alleen voor ONVOORZIENE omstandigheden

Let op dat bij de voorwaarden van reis- en annuleringsverzekeringen vaak gesproken wordt van een ‘onvoorziene omstandigheid’. Het coronavirus, of een uitbraak daarvan binnen uw gezin, zijn  niet meer onvoorzien te noemen. Het is een risico dat we allemaal lopen. Epidemieën zijn sowieso uitgesloten op de meeste verzekeringen.

Dat geldt dus ook als u een doorlopende reisverzekering en/of doorlopende annuleringsverzekering heeft! Deze verzekering is wel het gehele jaar geldig, maar als u nu een vakantie boekt, zult u geen dekking tegen corona-annulering hebben omdat u de risico’s kent. Tenzij hier expliciet een clausule voor is opgenomen in de verzekering, lees deze dan goed.

Dat betekent bijvoorbeeld geen repatriëring bij ziekte, geen vergoeding bij annulering of als gedeelten van de reis niet door kunnen gaan.

Corona-vouchers worden niet meer uitgegeven

Sinds 1 januari 2021 worden geen reisvouchers meer uitgegeven. Als de reisorganisatie of locatie de reis annuleert, krijgt u volgens de afspraken binnen 14 dagen uw geld terug. Meestal zullen ze u proberen een alternatief of uitgestelde vakantie aan te bieden voordat ze dit doen.

De Nederlandse regering staat ervoor garant dat alle – vóór 1 januari 2021 – uitgegeven reisvouchers vanwege corona uitbetaald worden.

Als u zelf moet annuleren, dan hangt er vanaf wat de regels van de organisatie zijn. Juist daarom moet u goed opletten bij het boeken.

Kan ik zelf mijn zomervakantie in het buitenland annuleren?

Als het land officieel veilig genoeg is, maar u wilt er toch niet heen vanwege te strenge maatregelen of uit angst – dan mag u niet kosteloos annuleren!

Annuleren kan wel, maar dan bent u (een deel van) uw geld kwijt. De normale voorwaarden voor annulering zijn dan van toepassing. Meestal betekent dat hoe dichter bij uw vertrekdatum u annuleert, hoe meer van uw geld u kwijt bent.

Bij annuleren moet u altijd eerst naar de voorwaarden van uw reisverzekering kijken. Als die niet toereikend zijn, kijk dan naar uw annuleringsverzekering. Maar het belangrijkste is: bekijk ze allebei goed vooraf en weet welk risico u neemt.

Is op vakantie gaan in Nederland dan wel zonder risico?

Helaas, ook daar zijn natuurlijk risico’s aan verbonden. U kunt nog steeds zelf ziek worden of een van uw reisgenoten, en daardoor moeten annuleren. De anderhalve meter protocollen gelden ook op vakantieparken. En ook hier in Nederland zijn de parkfaciliteiten zoals het zwembad, restaurant en de bowlingbaan gesloten of beperkt toegankelijk.

Ook voor binnenlandse reizen geldt dus: kijk goed naar de reisvoorwaarden, de faciliteiten van uw bestemming en uw verzekeringen en denk goed na over de risico’s voordat u boekt.

Maar laten we vooral kijken wat er wel kan en daarvan genieten!