Aansprakelijkheidsverzekering noodzakelijk?

Een bal door de ruit bij de buren? Dat is qua herstelkosten nog wel te overzien. Maar wat als u per ongeluk schade aan een ander persoon veroorzaakt, en de ziekenhuis en revalidatiekosten moet betalen?

Aansprakelijkheidsverzekering noodzakelijk?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is ervoor bedoeld om schade aan anderen te vergoeden. Hiermee wordt schade aan spullen van een ander bedoeld, maar ook schade aan een ander persoon zelf.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering een belangrijke verzekering is om te hebben, laten we u graag zien aan de hand van het verhaal van Susan en Irene.

Lees ook: schade door huisdieren

Schade aan een ander: Het verhaal van Susan en Irene

Op 12 april 2021 liep Susan (45) in een park in haar woonplaats Purmerend om haar hond uit te laten. Een deel van het park is losloopgebied, perfect voor viervoeters met veel energie.

Irene (52) liep ook in hetzelfde park met haar Golden Retriever. Haar hond was aan het spelen met een andere hond.

Susan: “Ik keek net even een andere kant op, daardoor heb ik de hond helemaal niet zien aankomen. Ineens was daar die grote hond die in volle vaart tegen mijn knie op botste en daar lag ik! Ik verging van de pijn en moest worden afgevoerd met een ambulance.”

Letselschade

Susan bleek een gecompliceerde botbreuk te hebben in haar knie, heeft een week in het ziekenhuis gelegen en moest worden geopereerd. Na de operatie heeft ze nog weken thuiszorg nodig en staat haar een revalidatietraject van minimaal 6 – 9 maanden te wachten, misschien langer. Susan heeft een staand beroep (masseuse) en is zelfstandig ondernemer. Ze zal zeker een half jaar niet kunnen werken.

Aansprakelijk voor schade door huisdier?

De ziekenhuiskosten en revalidatiekosten kunnen nogal in de papieren lopen. Wie moet deze schade dan betalen? Kan Susan de schade verhalen op Irene?

Uiteraard is Irene erg geschrokken toen dit ongeluk gebeurde. Irene, de eigenaar de van de hond die het ongeluk veroorzaakte, is namelijk aansprakelijk. De schade is veroorzaakt door haar huisdier dus zij is verantwoordelijk voor het vergoeden van de schade.

Toen bleek dat Irene verantwoordelijk was voor de schade raakte ze lichtelijk in paniek! Gelukkig bleek ze in het bezit te zijn van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), en wordt de schade door haar huisdier vergoed door de verzekeraar.

Ongeluk schuilt in een klein hoekje

Als Irene geen aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) had gehad, dan had ze in grote financiële problemen kunnen komen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als u een gezin heeft met kinderen en huisdieren.

Zorg daarom dat u, net als Irene, altijd een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Zo blijft u financieel gezond!

NB: Dit is een waar gebeurd verhaal. De namen van Susan en Irene zijn echter fictief i.v.m. privacy overwegingen. 

 

 

 

 

schade in tuin

Schade en diefstal in de tuin

Wilt u de heg tussen u en de buren snoeien? Een boom planten? Of een schuur in de tuin plaatsen? Houd dan rekening met (de rechten van) de buren. Praat met elkaar en maak afspraken om conflicten te voorkomen.

In coronajaar 2020 zijn er meer meldingen van burenruzie en -overlast geweest dan ooit tevoren. Vooral overhangende takken en geluidsoverlast zijn genoemd. Niet gek ook, als iedereen meer thuis zit en de één verbouwt terwijl de ander probeert online te vergaderen!

Heeft u een conflict en komt u er niet uit? Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandverzekering.

Lees ook:

schade om uw huis   |    schade aan smartphone en laptop   |   schade door kind aan auto  |  schade door buitenspelende kinderen

Schade aan tuin: is dat verzekerd?

Schade aan uw tuin is verzekerd via de inboedelverzekering en opstalverzekering. De inboedelverzekering biedt dekking voor schade aan de volgende elementen van uw tuin: bomen, planten, struiken, terras, tuinmeubels, vlaggenstokken, was aan de waslijn en materialen opgeslagen in een tuinschuur (van zakken aarde tot aan de bromfiets). De opstalverzekering biedt dekking voor schade aan o.a.: het woonhuis zelf en bijgebouwen (schuren) in de tuin. Schuttingen zijn veelal (maar niet altijd) meeverzekerd.

Maar schade aan tuin en tuinmeubilair is slechts onder beperkte omstandigheden verzekerd. Zo zult u bij brand wel schadevergoeding krijgen, maar na een flinke hagelbui die planten vernielt niet (weersomstandigheden).

Harde wind die een schutting omblaast of een schuur in de tuin beschadigt, wordt vanuit de opstalverzekering wel vergoed. Er moet dan wel sprake zijn van een officiële storm en er geldt vaak een hoger eigen risico. Het is daarom lang niet altijd de moeite van het claimen waard.

Bij diefstal van planten en losse tuinversiering of vandalisme in uw tuin, bent u niet verzekerd. Bij diefstal uit uw schuur kunt u wel aanspraak maken op de inboedelverzekering, maar geldt bijna altijd dat er ‘sporen van braak’ moeten zijn als bewijs.

Is uw terras verzakt door regenval? Helaas is dit op bijna elke verzekeringspolis uitgesloten van vergoeding.

Controleer altijd welke dekking u heeft. Sommige verzekeraars tellen de tuin alleen mee bij een ‘uitgebreide dekking’ of hebben zelfs een aparte tuinverzekering.

Zijn uw spullen verzekerd in de tuin?

In de tuin zijn uw spullen, behalve de bovengenoemde, niet verzekerd.

Laat u speelgoed, een telefoon, iPad, e-reader of laptop op de tuintafel liggen, dan is deze niet verzekerd. Ook als uw iPad in de tuin uit uw handen valt, bieden veel inboedelverzekeringen geen of beperkte dekking. Terwijl dezelfde schade binnenshuis wel vergoed zou zijn. De reden: het risico op ongelukken is buitenshuis groter.

Hetzelfde geldt voor (kinder)fietsen en e-bikes die in de tuin staan, zelfs als ze op slot staan en de tuin vergrendeld is. Meestal is hier sprake van nalatigheid: u bent zelf vergeten om de spullen veilig te stellen. Alleen in een (afgesloten) schuur of de woning bent u verzekerd voor diefstal of schade aan deze goederen.

Heeft u een fietsverzekering? Dan moet u bij een buitendiefstal beide sleutels kunnen overleggen.

Schade door ongedierte

Ook schade aan tuin of huis door ongedierte wordt niet vergoed door woonverzekeringen. Heeft u wespennesten of vogelnesten in de dakgoot, laat deze dan professioneel verwijderen voordat uw huis schade oploopt.

Onderhoud sowieso uw huis goed: draai buitenkranen dicht in de winter, laat de schoorsteen vegen, houd de dakgoot schoon, geef wespennesten en vogelnesten in de dakgoot geen kans.

NB: bij veel verzekeraars is minstens een keer per jaar de schoorsteen van de open haard vegen verplicht. Als je hier geen bon van kunt overleggen, keren ze bijvoorbeeld niet uit bij brandschade!

Bewaar de bonnen als u dit onderhoud professioneel laat doen. Doet u het zelf? Teken dan ergens op dat u dit heeft gedaan of maak foto’s van de gereinigde oppervlakten voor uw administratie. Verzekeraars zullen altijd een schade-expert sturen om dit te beoordelen.

Diefstal met open ramen en deuren

Als een dief uw woning of schuur binnensluipt omdat u ramen of deuren heeft opengelaten, is dat nog steeds insluiping en bieden inboedelverzekeringen dekking voor de gestolen goederen. MAAR de laatste tijd zijn er wel meer verzekeringen die schade aan tuin en huis door insluiping zonder braaksporen uitsluiten van vergoeding. Dit wordt beschouwd als ‘nalatigheid’ van uw kant. Controleer daarom altijd vooraf de voorwaarden van de inboedelverzekering die u sluit.

En gaat u ‘even’ uw kinderen ophalen bij de speeltuin verderop in de straat? Doe dan toch deuren en ramen achter u dicht. Ook in de meest vriendelijke dorpsbuurt. Het blijft gewoon zonde van uw spullen.

Ruzie met de buren over herrie of afscheidingen

In de lente en zomer komen ook de ergernissen weer boven. De buren barbecueën elke avond onder uw slaapkamerraam en u ligt in de rook, of ze beginnen elke ochtend in het weekend al om 8 uur te zagen of andere luide hobby’s uit te voeren? En natuurlijk kent iedereen de zaken in ‘De rijdende rechter’ met ruzie over afscheidingen en grote bomen.

Komt u er samen niet uit en loopt de ruzie op? Contacteer dan uw adviseur of u hulp kunt krijgen van de rechtsbijstandverzekering.

Wat moet u doen als u schade oploopt?

 • Maak voldoende foto’s van de schade voordat u dingen verplaatst.
 • Breng daarna zoveel mogelijk spullen in veiligheid.
 • Dien de opgelopen schade direct in.

Neem contact met ons op via het formulier hieronder als u nog vragen heeft of een schade wilt melden.

Stormschade voorkomen? Onderneem snel actie – ook als u wel schade heeft

Onderneem snel actie om stormschade te voorkomen

Storm! Binnen klinkt het spannend en knus, maar een razende windkracht buiten kan veel overlast en stormschade veroorzaken. Bijvoorbeeld aan uw woning en auto. Maar ook kunt u zelf of uw dierbaren letsel oplopen. Lees dus snel onze preventietips en beperk uw kans op stormschade.

Heeft u vragen over de preventietips of wilt u weten of u goed verzekerd bent tegen stormschade en waterschade? Bel of e-mail ons even, en blijf zelf veilig thuis!

 

Stormschade voorkomen (preventietips)

U kunt regen en storm natuurlijk niet voorkomen. Maar door goed onderhoud en snelle actie bij noodweer kunt u wel veel schade voorkomen. Bekijk welke voorzorgsmaatregelen u direct kunt nemen.

BESCHERM…

Uzelf

 • Blijf binnen als u niet per se de straat op hoeft.
 • Neem geen paraplu mee als het hard waait.

Uw auto

 • Parkeer uw auto niet onder een boom.
 • Als u niet weg hoeft, blijf dan thuis.
 • Houd voldoende afstand van uw voorganger.
 • Probeer een route te rijden waar niet veel bomen langs de weg staan.
 • Wees extra alert op fietsers en motorrijders.
 • Houd altijd beiden handen aan het stuur. Een plotselinge rukwind kan uw auto zomaar zijwaarts verschuiven.
 • Laat het portier niet uit je hand rukken bij het in- en uitstappen

Uw woning of bedrijfspand:

 • Sluit ramen en deuren goed af.
 • Haal stekkers en antennes uit het stopcontact.
 • Controleer of zonneschermen, zonnepanelen, dakpannen, rolluiken en dergelijke goed zijn bevestigd en opgerold, ingeklapt of gesloten zijn.
 • Zorg dat uw tuinmeubelen en andere inboedel niet door de tuin kunnen waaien.

Rondom uw woning of bedrijfspand:

 • Zorg dat schuttingen stevig vaststaan.
 • Controleer of dakpannen, nokvorsten en daklood niet losliggen of verschoven zijn.
 • Laat rieten daken eens per jaar door een rietdekkerbedrijf controleren op zwakke plekken. Dat voorkomt niet alleen stormschade, maar zorgt er ook voor dat uw dak langer meegaat.
 • Waaien er wel eens dakpannen van het dak? Zet de nieuwe pannen dan vast met pannenhaken.
 • Controleer of reclameborden, schotels, antennes, vlaggenmasten en dergelijke nog goed bevestigd zijn.
 • Zet losse goederen, materialen, tuinmeubilair en dergelijk binnen of op een beschutte plek. Kan dat niet? Veranker ze zodat ze niet kunnen wegwaaien.
 • Verwijder oude of ongezonde bomen en rotte delen van bomen. Snoei overhangende takken. Dan kunnen die niet tegen afbreken, vallen of waaien. Verwijder ook overhangende boomtakken.
 • Zorg dat u een stevig zeil paraat heeft, voor het geval u bij nood iets moet afdekken.

Wat te doen bij stormschade?

 • Bel bij grote schade gelijk de brandweer via 1-1-2. Als de schade heel groot is, schakelt de brandweer een salvagebedrijf in. Die helpt u de schade zo veel mogelijk te beperken.
 • Maak foto’s van de schade-situatie als dat veilig kan, voordat u het opruimt. Deze komen van pas bij de verzekeringsclaim.
 • Heeft u glasschade? Zorg dat kapot glas snel vervangen wordt om grotere schade te voorkomen. Wees voorzichtig als u het gat of de barst zelf tijdelijk afdicht; zowel voor de scherven en uzelf als voor verdere schade als u met een groot zeil of karton tijdens de storm aan het werk bent. U kunt een glasherstelbedrijf inschakelen. Deze zijn meestal 24 uur per dag bereikbaar.
 • Meld uw schade direct bij uw verzekeringsadviseur.
 • Heeft u door schade meer of minder gas nodig? Meldt dit dan zo snel mogelijk bij uw gasleverancier.

Bent u voldoende verzekerd tegen stormschade?

 • WA+ (Beperkt Casco) en AllRisk (Volledig Casco) autoverzekeringen geven doorgaans dekking voor stormschade. De WA autoverzekering niet.
 • De opstalverzekering en inboedelverzekering dekken de meeste schade door storm aan uw woning, maar slechts beperkt aan de tuin.
 • let op: vaak geldt dit voor de ‘uitgebreide dekking’ van de inboedelverzekering. Controleer daarom wel uw polisvoorwaarden.
 • Er mag geen sprake zijn van slecht onderhoud of nalatigheid zoals het open laten staan van een schoorsteenklep.
 • U heeft altijd een eigen risico bij stormschade.

Voor een meer volledig overzicht, lees ‘Wat is verzekerd in en om uw huis

Welke verzekering vergoedt welke schade:

– De opstalverzekering dekt de schade aan uw huis & tuin voor voorwerpen die ‘aard- en nagelvast’ zitten. Oftewel: de dingen die je niet kunt meeverhuizen.

– De inboedelverzekering dekt de schade aan alles wat u wel kunt meenemen naar een ander huis.

– Lees hier meer over welke schade wel en niet verzekerd is aan uw tuin

Heeft u vragen over deze preventietips of wilt u weten of u goed verzekerd bent tegen stormschade en regenschade? Neem dan contact ons op.

 

Uw boot winterklaar

shutterstock_723048994Een zeer geslaagd vaarseizoen komt ten einde. De meeste boten liggen op de kant of worden één dezer dagen aan de kant gehaald. Een perfecte tijd om uw boot winterklaar te maken en het nodige onderhoud te plegen. Ook als uw boot overwintert in het water, is het belangrijk om uw boot na te lopen en beschermen tegen de kou. We bieden u deze handige checklist aan die u kunt doorlopen bij het winterklaar maken van uw boot.

Zelf uw boot winterklaar maken? Controleer eerst uw polisvoorwaarden.

Wilt u zelf uw boot winterklaar maken? Let dan op. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden namelijk alleen dekking als de boot winterklaar is gemaakt door een deskundig bedrijf. Controleer dus altijd even uw voorwaarden (of vraag het ons) voor u aan de slag gaat.

Motor, stuur en voortstuwing

Geef uw motor een onderhoudsbeurt of laat deze door een watersportbedrijf winterklaar maken en zo nodig een onderhoudsbeurt geven. Denk voornamelijk aan de impellor, de leidingen controleren en aftappen, het stellen van de V-Snaar en de olie vervangen.

Controleer de schroef en schroefas op speling en beschadigingen. En of de schroef nog goed bevestigd en geborgd zit op de schroefas.

Bij een saildrive is het belangrijk om een visuele inspectie te doen bij de rubberkraag / manchet. Informeer bij de leverancier wanneer deze vervangen moet worden.

Onderwaterschip

Als uw boot in de winter de stalling in gaat, biedt dat een goede kans om het onderwaterschip te controleren en onderhoud te plegen.

Controleer de antifouling laag op het onderwaterschip. Als de antifouling laag afbladdert of loslaat, verwijder de loszittende delen dan goed en schuur deze delen grondig voordat u een nieuwe laag aanbrengt.

Vervang anodes (metalen “offerblok” die het metaal van uw boot beschermt), als deze voor meer dan 50% zijn wegevreten.

Boven water romp en dek

Controleer de romp en dek op beschadigingen van de lak, maak goed schoon en zet de romp in de was. Als het dek van uw boot van teakhout is, spuit deze dan af met groene zeep en gebruik een zachte borstel. Reinig al het houtwerk grondig, vergeet de luiken en ankerbak niet.

Haal de lijnen van uw boot en maak deze goed schoon. Dit kunt u doen door ze in een bak met soda-water te leggen, of neem ze mee naar huis en stop ze in de wasmachine. Zo voorkomt u uitdroging van de lijnen en beschadiging door vuil.

Reinig de kikkers, lieren en stoppers goed en controleer of alles nog goed en soepel werkt.

Watertanks, brandstof, boiler en leidingen.

Tap alle leidingen helemaal af en sluit de leidingen daarna stevig. Maak watertanks helemaal leeg. Koppel de slangen van de waterpomp af.

Uw brandstoftank vult u bij voorkeur helemaal, zodat er geen condensatie kan ontstaan bij kou. De boiler tapt u af volgens de gebruikershandleiding.

Roerophanging

Controleer de roerophanging en kielbouten of er speling in zit. Zit alles nog goed bevestigd? Mocht u twijfelen, schakel dan een expert in.

Toilet

Het enkel droogpompen van het toilet is niet voldoende. U dient deze te beschermen tegen bevriezing.

Hanteer een mengsel van 50% propyleen glycol antivries en 50% water. Koppel de inkomende waterslang van de afsluiter en hang deze in de jerrycan met het mengsel. Koppel daarna de slang weer terug aan de afsluiter.

Mocht u een elektrisch toilet hebben, volg dan de handleiding van de fabrikant.

Elektronica & waardevolle bezittingen

Sommige verzekeringsmaatschappijen stellen in de voorwaarden dat in de periode van 1 november tot 1 maart kostbare zaken of elektronica die eenvoudig te verwijderen zijn, van boord verwijderd moet worden.  Onder kostbare zaken vallen onder andere navigatieapparatuur, overige apparatuur en andere waardevolle voorwerpen.

Elektronica die gemakkelijk te verwijderen is van het vaartuig, slaat u dus thuis op. Controleer de stekkers op corrosie en spuit deze eventueel in.

Controleer de werking van de overige vaste apparatuur, zoals het kompas, marifoon, dieptemeter en het schakelpaneel. Zet na de controle de apparaten weer uit.

Accu’s, gas

Koppel uw accu’s los zodra het vaartuig op het droge staat. Controleer of de spanning van de accu’s nog voldoende is. Het beste is dat u kleine accu’s opslaat op een droge plek en volledig opgeladen achterlaat.

Draai de hoofdkraan van de gastank dicht en steek het gas aan op het toestel om de leiding leeg te maken. Sluit daarna de veiligheidskraan. Controleer of de gasslang niet lek is. Dit kunt u doen door met zeepsop over de gasslang te gaan. Ziet u belletjes, dan is de slang lek. Vervang de gasslang elke 3 jaar.

Waterdoorvoer, ventilatie

Controleer uw bilge-pomp op werking als uw boot in het water blijft liggen. De bilge-pomp zorgt ervoor dat water in het laagste gedeelte van de boot (de bilge) naar buiten wordt gepompt. In sommige gevallen kan het zijn dat de schakelaar van de vlotter het na enkele jaren begeeft door doorbranden. Controleer met regelmaat of de loosgaten of andere vormen van waterdoorvoer niet dicht geslipt zijn door vuil of blad.

Maak de bilge en de douche geheel droog om het vochtpercentage minimaal te houden.

Dek de boot zo goed mogelijk af, maar let op dat er voldoende ventilatie aanwezig is om vocht en schimmels geen kans te geven.

Buiskappen, kussen, beddengoed en zeilen

Verwijder alle buiskappen, zeilen en beddengoed van boord en sla dit thuis op in een droge ruimte. Laat eventueel de buiskap reinigen en controleren op stikwerk. Dit kunt u ook met uw zeilen laten doen.

Zet kussens en matrassen rechtop zodat ze kunnen ventileren en niet muf worden.

Ga regelmatig kijken bij uw boot

Tijdens het winterseizoen kan het flink stormen, regenen of sneeuwen. Een regelmatig bezoek is niet overbodig. Indien het vaartuig nog te water ligt is een regelmatig bezoek aan het vaartuig  aan te raden. Leg het vaartuig tijdens de winterperiode vast met dubbele landvasten.

Wilt u ook de verzekeringen voor uw boot, trailer en/of auto ‘winterklaar’ maken?

Laat het ons weten. Wij bekijken graag of uw verzekeringen nog het beste bij uw huidige situatie passen. En natuurlijk kunnen we, indien een aanpassing gewenst is, de verzekeringen gelijk voor u in orde maken. Zo weet u zeker dat u geen ongewenste financiële risico’s loopt.

 

Inbraak voorkomen in de donkere dagen

De donkere dagen bieden een prettige “werkomgeving” voor inbrekers. Inbrekers liggen op de loer en het aantal woninginbraken stijgt flink in deze periode. Natuurlijk is woninginbraak niet in alle gevallen te voorkomen, maar maak het de inbrekers in ieder geval niet te gemakkelijk om uw huis binnen te komen. Lees daarom onze preventietips.

Gelegenheidsdief of professional?

Een groot deel van de inbraakverdachten zijn ‘gelegenheidsdieven’. Ze zien een open deur of raam als u even bij de kinderen in de speeltuin gaat kijken en zijn binnen 1 minuut weer buiten met uw tablet of sieraden. Daarnaast zijn er de ‘professionele inbrekers’ die een buurt kiezen en al ruim van tevoren het gedragspatroon van u en uw buren bekijken. Zij breken in met goede voorbereiding en weten binnen 5 minuten véél meer mee te nemen.

Hoe komt de inbreker uw huis binnen?

 • Door met een schroevendraaier deuren en ramen te forceren.
 • Met een koevoet of breekijzer.
 • De flippermethode: een pinpas tussen de deurpost en deur steken om het slotschoot weg te duwen.
 • Door de cilinder te forceren of verwijderen.
 • Door het ingooien of inslaan van een raam.
 • Door gewoon aan te bellen met een smoes.

Enkele ‘open deuren’ voor inbraakpreventie: Licht, Lawaai en Lang werk

Een inbreker wil niet gezien of gehoord worden en zo snel mogelijk zijn slag slaan. Zorg dus dat hij juist wel zichtbaar is en maak binnenkomen lastig. Met de volgende maatregelen maakt u uw huis al een stuk veiliger.

Laat geen deuren open: maak het de inbreker lastig binnenkomen

 • Doe deuren op slot en ramen helemaal dicht als u weggaat, ook al is het maar even. Een inbreker heeft maar één minuut nodig!
 • Plaats goed werkende verlichting met bewegingssensoren bij voor- en achterdeur. Dat is fijn voor uzelf ook als u het sleutelgat zoekt!
 • Zet enkele lampen in huis/buiten op een tijdschakelaar met verschillende aan-/uit tijden, zodat het lijkt of u ook ’s avonds thuis bent.
 • Laat geen sleutel in het slot of naast de deur hangen: die zijn er gemakkelijk uit te wippen of te pakken door een ruitje in te tikken.
 • Leg geen sleutels buiten onder bloempotten e.d.. Dit is géén geheime plek.
 • Laat geen ladders, vuilcontainers of ander klimmateriaal voor het grijpen liggen.
 • Voorzie ramen en deuren van stevig hang- en sluitwerk met het SKG- of Politiekeurmerk Veilig Wonen.
 • Breng geen latwerk, pergola’s en dergelijke op uw muren aan, waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen. Neem obstakels weg die het zicht op uw huis kunnen belemmeren, zoals hoge schuttingen en hoge heggen. Dan is er meer controle vanuit de buurt.

Voor meer “open deuren” om inbraak te voorkomen, lees de preventietips van de Rijksoverheid.

Sociale controle

 • Mensen in de buurt weten vaak het beste wanneer er iets ‘niet pluis’ is in de buurt. Hou elkaar dus op de hoogte als er iets vreemds wordt opgemerkt.
 • Start een Whatsapp-groep met uw buren om gemakkelijk met elkaar te kunnen communiceren als er iets ongewoons in de straat plaatsvindt.
 • Laat buren weten wanneer u wat langer weg bent, en vraag hen dan een oogje in het zeil te houden. (zie ook: veiligebuurt.nl)
 • Plaats uw afwezigheid niet op facebook, twitter of andere sociale media waar inbrekers kunnen meelezen. Vrienden van vrienden zijn immers nog steeds vreemden.

Beveilig waardevolle spullen

 • Laat geen waardevolle spullen in zicht liggen.
 • Markeer waardevolle bezittingen, zodat ze herkend kunnen worden door politie en lastig door te verkopen zijn.
 • Leg juwelen en kostbaarheden niet in het zicht of op een voorspelbare plek. Hoe langer het duurt voor een inbreker om bij waardevolle spullen te komen, hoe groter de kans is dat ze het erbij laten.

Lees nog meer tips over inbraakpreventie op de website van de politie.

Beperk de schade

Als u toch slachtoffer van inbraak wordt, probeer dan de schade te beperken.

 • Zorg voor een goede inboedelverzekering. Heeft u uw huis goed beveiligd? Met een erkend beveiligingscertificaat krijgt u vaak een aantrekkelijke korting op de premie.
 • Registreer belangrijke artikelen zoals elektronica, kunst en antiek op een lijst. Zet alle relevante kenmerken, een foto en de aanschafwaarde erbij. Bewaar deze lijst online, zodat u die altijd kunt terugvinden.
 • Dieven kunnen ook terugkomen! U heeft dan waarschijnlijk een aantal van uw bezittingen vervangen voor nieuwe exemplaren. Nog interessanter dus voor inbrekers! Na een diefstal moet u daarom evengoed de sloten vervangen en opnieuw alles beveiligen.

Zorg voor een goede inboedelverzekering

Het aanbod aan inboedelverzekeringen is enorm. Wij maken graag een vergelijking voor u en adviseren u over de verzekering die het beste past bij uw situatie.

Maak uw woning winterklaar

De dagen worden korter en donkerder en het voelt al als winter. Voor u het weet wordt u verrast door een kapotte ketel, een bevroren leiding of andere winterschade. Verzekeringen helpen u bij schade aan uw huis door winterweer, maar keren geen geld uit bij ‘nalatigheid’. Oftewel: u bent zelf verantwoordelijk om uw woning te onderhouden en preventieve maatregelen te nemen.

Lees hieronder de meest voorkomende schades en wat u kunt doen om de kans op schade te minimaliseren.

Veel voorkomende schade in de winter:

 • Bevroren en gebarsten leidingen.
 • Kromtrekkende vloeren.
 • Kapotte cv ketel.
 • Water dringt door bakstenen, waardoor metselwerk barst en het water naar binnen sijpelt.
  Deze schade zet pas in bij dooi!
 • Inbraak

Uw woning winterklaar maken

Loop onderstaande punten door, om uw woning winterklaar te maken.

Waterleidingen en kranen

 • Laat uw buitenkranen leeglopen. Gebruik bij voorkeur vorstbestendige buitenkranen.
 • Tap leidingen af in ruimtes waar u de verwarming nooit gebruikt of waar geen CV is.
 • Isoleer watermeters, kranen en leidingen in onverwarmde ruimtes.

Is uw leiding toch bevroren? Sluit eerst de hoofdkraan af. Verwarm de bevroren leiding zachtjes, bijvoorbeeld met een föhn. Als de leiding ontdooid is, zet u de hoofdkraan voorzichtig weer open.

Dak en dakgoot

 • Laat uw dak jaarlijks controleren en reinigen door een erkend dakdek- of inspectiebedrijf en laat ze gebreken verhelpen.
 • Maak dakgoten en afvoerpijpen schoon voor de winter

Verwarming en tocht

 • Hou de verwarming op een minimum van 12 graden Celcius.
 • Voorkom tocht met tochtstrips (bespaart ook energie!).
 • Laat uw verwarmingsinstallatie regelmatig controleren. U kunt hier eenvoudig een onderhoudscontract voor afsluiten. U krijgt dan meestal ook garantie op directe hulp bij storingen.

Inbraak

Tuin

 • De beste manier om uw tuin winterklaar te maken, is natuurlijk door de heren Jacobse en Van Es (Van Kooten & De Bie) in te huren.
 • Snoei uw bomen indien de takken kunnen afwaaien en schade aan uw andere bezittingen kunnen veroorzaken.
 • Berg uw tuinmeubilair goed op. Zorg dat het niet kan wegwaaien bij storm en niet verpietert onder de sneeuw en vorst.
 • Controleer of uw schutting(en) en schuren nog stevig staan. Verf en beits indien nodig om ze lekvrij te houden en tegen rot te beschermen.
 • Haal kwetsbare planten en potten naar binnen tegen hagel en storm.

Bent u verzekerd tegen deze schade?

Uw woningverzekeringen (inboedel en opstal) dekken de meeste kosten voor leidingreparatie en gevolgschade. Maar u moet wel eerst kunnen bewijzen dat er geen nalatigheid (buitenkranen dicht, raam open laten staan) of achterstallig onderhoud (jaarlijkse controles) is. Als huurder moet u navraag doen bij uw verhuurder naar de verantwoordelijkheid.

Verzekeraars sturen bij schadeclaims een expert langs om de schade te beoordelen. Hij zal dit soort mogelijke nalatigheid altijd onderzoeken om te kijken of uw claim geldig is. Zorg dus goed voor uw huis en bewaar bonnen of foto’s van onderhoud dat u laat uitvoeren.

De opstalverzekering dekt de schade aan uw huis & tuin voor voorwerpen die ‘aard- en nagelvast’ zitten. Oftewel: de dingen die je niet kunt meeverhuizen.

De inboedelverzekering dekt de schade aan alles wat u wel kunt meenemen naar een ander huis.

Brand, bliksem, vorst en storm vallen normaliter wel onder uw verzekering (bij uitgebreide dekking). Maar overstromingen en aardbevingen niet (worden bestempeld als ‘calamiteiten’).

De tuin is beperkt verzekerd bij schade door weersomstandigheden

De inboedelverzekering biedt dekking voor schade aan de volgende elementen van uw tuin: bomen, planten, struiken, terras, tuinmeubels, vlaggenstokken, was aan de waslijn en materialen opgeslagen in een tuinschuur (van zakken aarde tot aan de bromfiets). De opstalverzekering biedt dekking voor schade aan o.a.: het woonhuis zelf en bijgebouwen (schuren) in de tuin. Schuttingen zijn veelal (maar niet altijd) meeverzekerd.

Maar schade aan tuin en tuinmeubilair is slechts onder beperkte omstandigheden verzekerd. Zo zult u bij brand wel schadevergoeding krijgen, maar bij een verzakt terras door regen niet en bij een omgewaaide schutting alleen bij een officiële storm.

Klik hier voor een volledig overzicht wat wel/niet verzekerd is aan uw tuin.

De auto op de oprit valt onder de autoverzekering

De auto op de oprit is niet verzekerd bij een woonverzekering, alleen bij de autoverzekering zelf. Dus als er een dakpan of boom op waait, heeft u ook hier de juiste verzekering voor nodig.

Als u alleen een WA-dekking heeft, is schade aan uw eigen auto niet vergoed. Bij ‘Beperkt Casco’ (WA+) vallen storm- en hagelschade binnen uw verzekering, bij Volledig Casco (All Risk) bent u tegen alle weersomstandigheden verzekerd.

Maak ook uw auto winterklaar

Ook uw boot winterklaar maken?

Heeft u een bootje dat ’s winters het water uit moet?  Lees dan hier onze tips en checklist om uw boot winterklaar te maken.

Energie bespaartips

In de winter verbruikt u meer energie. Wilt u weten welke maatregelen u kunt treffen om hoger verbruik in energie te beperken en dus te besparen op uw energierekening? Bekijk de Milieu Centraal energiebespaartest voor tips om energie te besparen in de winter.

Heeft u vragen over uw verzekering, voorwaarden, onderhoud of over de preventietips? Neem contact op met onze verzekeringsadviseurs.

Veilig rijden in de sneeuw, met storm of zware regen

Rijden onder zware weersomstandigheden zoals zware regen, mist, sneeuw of storm kan zelfs voor de doorgewinterde automobilist moeilijk zijn. Dat bewijst de stijging in het aantal verkeersongevallen in de koude seizoenen. Bovendien vereist elk weertype andere aanpassingen van de rijstijl van de bestuurder. Voorzichtigheid is natuurlijk altijd de sleutel tot veilig rijgedrag. Lees hieronder de andere tips per weertype.

WA-verzekering dekt niet voor schade aan eigen auto

Schade aan uw eigen auto is niet verzekerd is onder een WA verzekering. Schade aan een andere auto / weggebruiker door uw schuld wel. Wilt u ook verzekerd zijn voor schade aan uw eigen auto? Kies dan voor een WA + beperkt casco dekking of een WA + volledige casco dekking *Neem contact op met een van onze verzekeringsadviseurs voor meer informatie over de verschillende dekkingen. Uw adviseur kan bepalen welke dekking het beste past bij uw situatie en/of de waarde van uw auto.

* Let op: Schade door storm en/of hagelschade is gedekt onder een WA + beperkt casco verzekering. Schade door andere weersomstandigheden is alleen gedekt onder een WA + volledige casco verzekering.

Autorijden met mist

Mist kan voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen. U en andere automobilisten zijn nu eenmaal minder zichtbaar. Wat kunt u doen?

 • Warm uw auto goed op voordat u de weg opgaat. Bij mist kan door het temperatuurverschil condens ontstaan op uw autoruiten.
 • Zet uw ruitenwissers aan om mistdruppels te verwijderen.
 • Gebruik uw mistlichten (voor en achter) als u minder dan 50 meter zicht heeft.
 • Pas uw snelheid aan!
  Het menselijk oog focust zich op het punt waar u zich 2 seconden later bevindt. Maar bij mist heeft u beperkt zicht, waardoor dat ‘2-seconden-punt’ ontbreekt. Een veel gemaakte fout is dat men dan meer gas geeft, door verkeerde inschatting van de afstand.

shutterstock_446860969Autorijden in de storm

Elke herfst (en soms zelfs zomer) is het weer raak in Nederland, krachtige wind die over onze polderwegen raast en de auto’s de sloten in wil blazen. Zorg dat het u niet overkomt.

 • Rij rustig, dan heeft u meer tijd om te reageren op plotselinge gevaarlijke situaties.
 • Houd altijd beiden handen aan het stuur. Een plotselinge rukwind kan uw auto zomaar zijwaarts verschuiven.
 • Kies indien mogelijk een route waar niet veel bomen langs de weg staan. Op deze manier verkleint u de kans dat er een afgerukte tak of boom met slappe wortels op uw auto belandt.
 • Wees extra alert op fietsers en motorrijders.
  Een plotselinge windstoot en een fietser of een motorrijder raakt volledig uit balans. Ze kunnen gemakkelijk vlak voor of zelfs tegen uw auto vallen. Toch een aanrijding met een fietser? Lees dan ook ‘Voetganger of Fietser aangereden. Wat nu?’

shutterstock_289045544Autorijden met zware regen

Langdurige (zware) regenbuien komen steeds vaker voor in Nederland. Naast file zorgt het ook voor veel auto-ongelukken.

 • Vermijd de ochtend- en avondspits: meer auto’s op de weg = meer kans op ongelukken.
 • Haal geen vrachtwagens in, want dan ziet u bijna niets door de hoeveelheid water die zij opzij stuwen.
 • Houd voldoende afstand. Een nat wegdek zorgt voor een langere remweg.
 • Afstand houden met regen is ook beter voor uw zicht. Zo heeft u geen last van opspattend water van uw voorganger.
 • Blijf in het spoor van uw voorganger rijden (op afstand), deze heeft al veel water weggeduwd waardoor u beter grip op de weg heeft.
 • Schaf eventueel een bril aan met geel glas, ook wel bekend als een nachtbril of contrastbril. Hiermee verhoogt het contrast en daarmee uw zicht op de weg en dus uw reactievermogen.
 • Een nat wegdek vergroot de kans op ‘zweven’ van uw auto. Dit wordt ook wel aquaplaning genoemd. Er ontstaat dan een laagje water tussen uw autobanden en het wegdek. Banden met een goed profiel verkleinen de kans op aquaplaning. Mocht uw auto toch zweven, geef dan vooral geen gas! Trap uw koppeling in en stuur in de richting waar u naartoe wilt. Mocht u in een automaat rijden, dan is het gas loslaten de beste oplossing.

shutterstock_555686374Autorijden in de sneeuw

We wonen niet in een land waar je door meters sneeuw hoeft te ploegen. Maar juist daarom zijn we minder ervaren in rijden in de sneeuw. Bovendien houden we van reizen, en deze tips gelden natuurlijk in elk land.

 • Als er veel sneeuw op de weg ligt, is het beter om weg te rijden in de tweede versnelling. Op deze manier krijgt u meer grip op het wegdek.
 • Blijf zoveel mogelijk rijden op het weggedeelte waar veel is gereden. Dus in het bandenspoor van uw voorgangers, voor betere wegligging.
 • Rij in een hogere versnelling. Op deze manier voorkomt u het spinnen van uw banden. Ook deze tip is bedoeld om meer grip op het wegdek te krijgen.
 • Verliest u toch grip? Houd het hoofd koel en ga vooral niet remmen. Probeer rustig te sturen naar het midden van de weg en geef daarbij rustig gas.

3 Manieren van slippen – en hoe te reageren

U kunt op drie manieren in de slip raken, bij alle drie is het loslaten van het gaspedaal belangrijk.
Hard remmen en gas geven zijn altijd het SLECHTSTE wat u kunt doen.
Hoe u moet sturen hangt af van het soort slip, dus blijf rustig en voel eerst goed wat er gebeurt met de auto.
Voer al uw handelingen uit met beleid – niet te wild of abrupt.

HELP, IK SLIP!

 • Laat het gaspedaal MET BELEID los en trap de koppeling in.
 • Houd het stuur goed vast met twee handen.
 • Kijk in de richting waar u heen wilt, niet naar het gevaar.

Onderstuur: de voorwielen slippen

 • Stuur mee IN DE RICHTING WAAR DE AUTO HEEN GLIJDT.
  Alleen zo krijgen de wielen hun grip terug.
 • Voelt u weer druk en grip op de weg? Dan pas kunt u eruit komen door bij te sturen. Geef voorzichtig gas bij en stuur beheerst.

Overstuur: de achterwielen slippen

 • Stuur TEGEN DE RICHTING IN WAAR DE AUTO HEEN GLIJDT.
 • Voelt u weer druk en grip op de weg? Dan pas kunt u eruit komen door bij te sturen. Geef voorzichtig gas bij en stuur beheerst.

Aquaplaning: u zweeft op water met de hele auto

 • Blijf sturen IN DE RICHTING WAAR U NAARTOE WIL.
 • Voelt u de grip terugkomen? Geef voorzichtig gas bij en stuur beheerst.

Veel voorkomende autoschades in de winter:

 • Ongelukken door gladheid, ijzel en slecht zicht.
 • Roest op carrosserie en chassis.
 • Ruitbarsten en krassen.
 • Auto start niet meer (accu).
 • Bevroren sloten/handrem/vloeistoffen.

Bereid uw auto voor op de winter

 • Zorg voor een goede accu en bij twijfel voor startkabels.
 • Steek bijvoorbeeld een wasknijper onder de ruitenwissers en smeer de deurrubbers in met rubbervet.
 • Controleer de vloeistoffen, voeg antivries toe.
 • Zorg voor een goede ijskrabber of  deken over uw voorruit zodat u niet hoeft te krabben.
 • Zorg voor een slotontdooier.
 • Was bij ijzel en sneeuw regelmatig uw ruiten en lampen. Strooizout maakt ze vuil.
 • Was ook de rest van de auto: strooizout tast de velgen, carrosserie en chassis van uw auto aan.
 • Ook de handrem kan bevriezen. Zet de auto bij strenge vorst in de parkeerstand of de eerste versnelling.
 • Verwarm de voorruit niet te snel en niet te heet.
 • Controleer elke 3 maanden uw bandenspanning en profiel.
 • Overweeg winterbanden of vierseizoensbanden met keurmerk: de scheelt de helft van de remweg bij lage temperaturen.
 • Zorg dat u gevarendriehoek, zaklamp, handschoenen, goed opgeladen telefoon en warmtedeken mee heeft, voor als u met pech komt te staan in koud en donker weer.
bootvakantie

Bootvakantie met eigen of gehuurde boot

bootvakantie (shutterstock)Niet iedereen heeft het genoegen om een eigen boot in bezit te hebben. Maar of u nu met uw eigen boot of met een gehuurde boot op vakantie gaat, het zal u bijzondere ervaringen opleveren. Naast de charme en romantiek van een bootvakantie komt er natuurlijk ook veel voorbereiding en regelwerk aan te pas. Lees waar u aan moet denken als u met een boot op vakantie gaat.

Op vakantie met uw eigen boot

Naast het vaarklaar maken van uw boot, zijn er nog wat andere zaken waar u rekening mee moet houden.

Groene kaart voor uw boottrailer nodig?

Als u de boot met een trailer gaat vervoeren naar uw vakantie-omgeving, let er dan op dat u een extra groene kaart moet regelen voor de boottrailer (met eigen kenteken) in een aantal landen. Dit geldt voor Spanje, Duitsland en Polen.

Is uw boot goed verzekerd?

Als u op vakantie gaat met uw boot, dan is een goede bootverzekering essentieel. Ten eerste natuurlijk voor de beste bescherming van uw vaarplezier. Daarnaast accepteren de meeste jachthavens geen boten meer die niet verzekerd zijn.

Welk vaargebied dekt uw bootverzekering?

Op uw bootverzekering staat aangegeven voor welk vaargebied de bootverzekering geldt. Gaat u de zee op, een oversteek doen of uw boot op een trailer vervoeren naar een ander vaargebied? Zorg er dan voor dat uw bootverzekering de juiste dekking biedt. Als u buiten Nederland gaat varen, zorg dan dat u een Internationaal Verzekeringsbewijs (IVB) op zak heeft. U kunt het IVB bij ons opvragen.

Welke certificaten heeft u nodig in het buitenland als u gaat varen?

 1. Het Internationaal Certificaat Pleziervaartuig (ICP). Dit is het eigendomsbewijs / nationaliteitsbewijs van uw boot. Alleen als uw boot ingeschreven staat bij het Kadaster is dit niet nodig.
 2. Het Internationaal Certificate of Competence (ICC). Dit is uw Internationaal vaarbewijs. Het ICC zit vanaf 2010 al geïntegreerd in het Klein Vaarbewijs. Maar als uw vaarbewijs van voor 2010 is, moet u een omzetting aanvragen. Dit kan bij VAMEX.

Op vakantie met gehuurde boot

Als u op vakantie gaat met een gehuurde boot, hoeft u een stuk minder zelf te regelen. Erg prettig natuurlijk, maar zorg dat u wel goed geïnformeerd blijft. Over de verzekering bijvoorbeeld.

Hoe is de gehuurde boot verzekerd?

Het overgrote deel van de verhuurbedrijven zal hun huurboten goed verzekerd hebben. Laat u goed voorlichten als u een boot huurt over de bootverzekering. Een goede (Casco) bootverzekering dekt niet alleen de schade die u aan een ander toebrengt, maar ook de schade aan de gehuurde boot zelf.

Eigen risico afkopen

Informeer naar het Eigen Risico bij schade. Dit is soms voor een klein bedrag af te kopen. Dat kan u flink wat geld schelen mocht u een schade oplopen tijdens uw bootvakantie.

Welk vaarbewijs heeft u nodig?

Voor een bootvakantie hoeft u niet altijd in het bezit te zijn van een vaarbewijs. Toch raden wij u aan altijd goed voorbereid te zijn als u met een boot het water op gaat. Lees wanneer en waar u welk vaarbewijs nodig heeft.

Voorbereiding van uw bootvakantie

Of u nu met uw eigen boot of met een gehuurde boot op vakantie gaat, als u in een voor u onbekend gebied gaat varen, dan wilt u goed voorbereid zijn. Nog een paar tips:

 • Neem goede, recente waterkaarten mee van het gebied waar u gaat varen (liefst een papieren versie EN een digitale versie).
 • Vergaar informatie over de sluizen en bruggen.
 • Hou voor en tijdens het varen de weersvoorspellingen in de gaten.
 • Boek tijdig uw plekje op de jachthaven waar u wilt aanleggen.
 • Doe altijd een laatste grondige check op uw (gehuurde of eigen) boot voor u vertrekt.

Ziekte of ongeluk tijdens vakantie

zie ook: Diefstal, verlies & schade op reisgoed verzekerd op reis | checklist onbezorgde vakantie | op reis met kinderen

Ziekte of betrokken raken bij een ongeluk kan u overal overkomen. Thuis weet u wel wat u het beste kunt doen. Krijgt u een ongeluk tijdens vakantie, bent u overgeleverd aan lokale hulp en dat is niet altijd even duidelijk. Lees daarom onze praktische tips wat u kunt Ongeluk tijdens vakantiedoen bij ziekte of andere calamiteiten.

Wat doet u bij een auto- ongeluk tijdens vakantie?

 • Blijf altijd op de plaats van het ongeval, doorrijden is strafbaar. Bel de politie.
 • In alle landen van de Europese Unie is het alarmnummer 112. Reist u buiten Europa, zet dan het alarmnummer in uw mobiele telefoon.
 • Maakt de politie proces-verbaal op, vraag dan om een kopie of noteer naam en adres van de politie-instantie en de gegevens van het proces-verbaal.
 • Zijn er getuigen, noteer dan ook hun naam, adres en telefoonnummer.
 • Vul een Europees Schadeformulier in.
 • Noteer de gegevens van de groene kaart van de eventuele andere partij. Heeft deze geen groene kaart, noteer dan naam, adres, kentekennummer en merk en type van de auto en maak foto’s.
 • Neem contact op met uw alarmcentrale als u dringende hulp nodig heeft of als u niet verder kunt rijden, bijvoorbeeld omdat uw auto Total loss is. Die van uw reisverzekering biedt vaak de meest uitgebreide dekking bij een ongeluk tijdens vakantie (telefoonnummer staat op uw verzekeringsbewijs. U kunt ook kiezen voor de alarmcentrale van uw autoverzekering (groene kaart), zorgverzekering (verzekeringspas) of de ANWB (hulppas).

Tip: Zet het nummer van de alarmcentrales in uw mobiele telefoon.
Tip: In Frankrijk bent u sinds 1 juli 2012 verplicht om twee blaastesten in uw auto te hebben. Dit geldt ook als u alleen door Frankrijk heenrijdt. Het is een wettelijke verplichting waar officieel een boete op staat als u hier niet aan voldoet. Inmiddels heeft Frankrijk het besluit genomen om geen boetes op te leggen als u deze testen niet in uw auto heeft liggen. Wilt u de testen alsnog hebben? U kunt deze bij de ANWB of in Frankrijk zelf kopen.

Naar wie gaat u bij ziekte op vakantie?

Dokter
Vraag bij de receptie van uw hotel, camping of  bij de toeristeninformatie naar het adres en telefoonnummer van een arts die dienst heeft. Is de ziekte ernstig of spreekt u de taal van het land niet, neem dan contact op met de alarmcentrale van uw reis- of zorgverzekering. Vraag de arts om een gespecificeerde rekening. Thuisgekomen dient u deze in bij uw zorgverzekeraar. Mocht deze niet alle kosten vergoeden, dan dient u het restant in op uw reisverzekering.

Telefoondokter
Veel alarmdiensten en zorgverzekeraars hebben een ‘vakantiedokter’ in Nederland (check dit van tevoren). Deze kunt u bellen als u niet weet of u naar de dokter moet, als u bij een lokale arts bent geweest maar twijfelt of u het wel goed begrepen hebt, of voor informatie over medicijnen die u heeft gekregen.

Ziekenhuis
Moet u naar het ziekenhuis, neem dan altijd contact op met de alarmcentrale van uw reis- of zorgverzekering. Deze assisteert bij praktische zaken en kan eventueel vervoer naar Nederland regelen.

Overlijden
Overlijdt uw reisgenoot, neem dan direct contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat voor hulp. Neem ook contact op met de alarmcentrale van de reisverzekeraar.

Tip: Scan uw ziektekostenpolis in en mail deze naar uw e-mail account. U kunt dan altijd uw polis bekijken bij aanwezigheid van een internetverbinding. Ook kunt u dit bericht downloaden op uw telefoon of een printscreen maken van de belangrijkste gegevens.

Wat kunt u doen bij familieomstandigheden?

Afhankelijk van de ernst van de gebeurtenis zijn er twee mogelijkheden: een korte onderbreking van de reis of einde vakantie. Als u van tevoren weet dat er een situatie dreigt, kijk dan in uw polis naar de voorwaarden.

Korte onderbreking
U wilt mogelijk heen en weer vliegen. Bel de alarmcentrale van uw reisverzekering, vraag of zij dit voor u kunnen regelen en of uw reisverzekering deze ‘buitengewone kosten’ vergoedt.

Einde vakantie
Uw reisverzekering vergoedt mogelijk de vervroegde terugreis, maar alleen als u alles laat regelen door de Alarmcentrale. Dit is echt uw eerste hulplijn en zij nemen u al het werk uit handen volgens de juiste regels en met de juiste connecties om alles goed en snel te regelen.

zie ook: Diefstal, verlies & schade op reisgoed verzekerd op reis | checklist onbezorgde vakantie | op reis met kinderen