Reisverzekering afsluiten? Een paar tips

Een reisverzekering biedt u financiële bescherming tijdens uw vakantie of reis. U heeft bij de reisverzekering verschillende mogelijkheden om u goed te verzekeren. Zo kunt u kiezen uit verschillende dekkingen, kunt u een kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten en u om kunt overwegen een annuleringsverzekering erbij af te sluiten.

Het geeft rust als u weet dat u goed verzekerd op vakantie gaat, en dat uw reisverzekering aansluit op de (soort) vakantie die u gaat genieten. Lees daarom hieronder onze praktische tips voor de juiste verzekeringskeuze.

zie ook: Diefstal, verlies & schade op reis | ziekte of ongeluk op vakantie checklist onbezorgde vakantie | op reis met kinderen

Verschillende dekkingen

Bij een reisverzekering kunt u kiezen uit verschillende soorten dekking. Zo bieden verzekeraars vaak een Nederland-, Europa- of Werelddekking aan. Ook kunt u kiezen of u hulp wilt bij autopech, ongevallen en medische zorg. Hoe uitgebreider uw dekking, hoe hoger de premie.

veilig op weg met een reisverzekeringTIP: Wilt u besparen op uw reisverzekering? Beoordeel dan goed welke dekking op u van toepassing is. Gaat u altijd met de auto op vakantie in Europa? En heeft u pechhulp al verzekerd bij uw autoverzekering? Dan is een Europadekking zonder pechhulp als reisverzekering voor u voldoende.

TIP:  Het meeverzekeren van ziektekosten in uw reisverzekering is vooral aan te raden wanneer u voor uw zorgverzekering een hoog eigen risico heeft en/of wanneer de zorgverzekering niet de werkelijk gemaakte ziektekosten dekt. Dit kunt u zelf nakijken in de voorwaarden van uw zorgverzekering.

Doorlopende of kortlopende reisverzekering afsluiten

Gaat u meerdere malen per jaar op vakantie en/of langer dan drie weken? Dan is het voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten.

TIP: Stages en zakenreizen zijn standaard niet gedekt bij de meeste doorlopende reisverzekeringen. Het is wel mogelijk om dit extra mee te verzekeren.

Met of zonder annuleringsverzekering

Met een annuleringsverzekering verzekert u zich tegen onvoorziene omstandigheden waardoor u uw vakantie eerder moet afbreken. Afhankelijk van de voorwaarden krijgt u het gehele bedrag of een deel van de door u betaalde reissom terug. Per verzekeraar verschilt het welke omstandigheden verzekerd zijn.

Tip: In de polisvoorwaarden kunt u lezen welke omstandigheden verzekerd zijn. Bekijk goed of een van deze omstandigheden op u van toepassing kan zijn. Wist u bijvoorbeeld dat een nieuwe baan een reden kan zijn om uw reis te annuleren?

Wanneer moet u een annuleringsverzekering afsluiten?

Als u een reis plant die pas over enkele maanden plaatsvindt, dan kunt u niet een paar weken van tevoren een annuleringsverzekering afsluiten. Een annuleringsverzekering moet u afsluiten binnen 7 tot 14 dagen na het boeken van uw reis of vakantie. Dit doen verzekeraars om te voorkomen dat mensen annuleringsverzekeringen afsluiten als ze eigenlijk al weten dat ze gebruik moeten maken van de annuleringsverzekering.

Tip: U kunt bij het (online) boeken van een reis meestal ook direct een annuleringsverzekering afsluiten. Maar kijk uit: deze is meestal duurder dan het afsluiten van een reisverzekering met ‘module annulering’.

Verschil tussen annulerings- en reisverzekering

Een reisverzekering beschermt u tegen de financiële gevolgen van schade tijdens uw reis en een annuleringsverzekering beschermt u juist tegen de financiële gevolgen van ‘schade’ vóór de reis.

Heeft u een vakantie op het oog en gaat u binnenkort boeken? Via ons kunt u uw annuleringsverzekering al dan niet in combinatie met een reisverzekering afsluiten. Neem contact met ons op als u een reisverzekering wilt afsluiten.