Aansprakelijkheidsverzekering noodzakelijk?

Een bal door de ruit bij de buren? Dat is qua herstelkosten nog wel te overzien. Maar wat als u per ongeluk schade aan een ander persoon veroorzaakt, en de ziekenhuis en revalidatiekosten moet betalen?

Aansprakelijkheidsverzekering noodzakelijk?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is ervoor bedoeld om schade aan anderen te vergoeden. Hiermee wordt schade aan spullen van een ander bedoeld, maar ook schade aan een ander persoon zelf.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering een belangrijke verzekering is om te hebben, laten we u graag zien aan de hand van het verhaal van Susan en Irene.

Lees ook: schade door huisdieren

Schade aan een ander: Het verhaal van Susan en Irene

Op 12 april 2021 liep Susan (45) in een park in haar woonplaats Purmerend om haar hond uit te laten. Een deel van het park is losloopgebied, perfect voor viervoeters met veel energie.

Irene (52) liep ook in hetzelfde park met haar Golden Retriever. Haar hond was aan het spelen met een andere hond.

Susan: “Ik keek net even een andere kant op, daardoor heb ik de hond helemaal niet zien aankomen. Ineens was daar die grote hond die in volle vaart tegen mijn knie op botste en daar lag ik! Ik verging van de pijn en moest worden afgevoerd met een ambulance.”

Letselschade

Susan bleek een gecompliceerde botbreuk te hebben in haar knie, heeft een week in het ziekenhuis gelegen en moest worden geopereerd. Na de operatie heeft ze nog weken thuiszorg nodig en staat haar een revalidatietraject van minimaal 6 – 9 maanden te wachten, misschien langer. Susan heeft een staand beroep (masseuse) en is zelfstandig ondernemer. Ze zal zeker een half jaar niet kunnen werken.

Aansprakelijk voor schade door huisdier?

De ziekenhuiskosten en revalidatiekosten kunnen nogal in de papieren lopen. Wie moet deze schade dan betalen? Kan Susan de schade verhalen op Irene?

Uiteraard is Irene erg geschrokken toen dit ongeluk gebeurde. Irene, de eigenaar de van de hond die het ongeluk veroorzaakte, is namelijk aansprakelijk. De schade is veroorzaakt door haar huisdier dus zij is verantwoordelijk voor het vergoeden van de schade.

Toen bleek dat Irene verantwoordelijk was voor de schade raakte ze lichtelijk in paniek! Gelukkig bleek ze in het bezit te zijn van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), en wordt de schade door haar huisdier vergoed door de verzekeraar.

Ongeluk schuilt in een klein hoekje

Als Irene geen aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) had gehad, dan had ze in grote financiële problemen kunnen komen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als u een gezin heeft met kinderen en huisdieren.

Zorg daarom dat u, net als Irene, altijd een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Zo blijft u financieel gezond!

NB: Dit is een waar gebeurd verhaal. De namen van Susan en Irene zijn echter fictief i.v.m. privacy overwegingen. 

 

 

 

 

Occasion financieren & verzekeren

De economie trekt aan, we durven ons spaargeld weer uit te geven, en we moeten de weg weer op naar ons werk en leuke uitjes. Niet gek dus dat de markt voor tweedehands auto’s ontzettend goed loopt in 2021.

Er zijn veel artikelen te vinden over waarop u moet letten voor een verstandige aankoop en veel rijplezier. Wij nemen vanuit onze expertise alleen de financiën en de verzekering onder de loep.

Financieren occasion: denk na over alle kosten

Denk vooraf na over álle kosten van de auto die u wilt kopen:

 • Aanschafkosten: wat mag de auto gaan kosten en waarvan gaat u dit betalen? Houdt u voldoende spaarbuffer over voor calamiteiten zoals kapotte wasmachines?
 • Verkoopprijzen: welke bijkomende kosten zijn er naast de getoonde prijs, zoals het ‘rijklaar’ maken door de autogarage, of ‘afleverkosten’. En zijn de getoonde prijzen inclusief belasting en van precies het model dat u wilt kopen?
 • Elke auto heeft onderhoudskosten! Nieuwe auto’s hebben meer elektronica, waardoor ook kleine reparaties vaak duurder zijn. Maar ze hebben veel minder slijtage dan oudere auto’s, die juist daardoor weer onvoordelig kunnen zijn in onderhoud.
 • Verzekering: kies de juiste dekking voor uw auto (zie verderop in dit artikel).
 • Wegenbelasting: Als u een nieuwere auto koopt dan u nu heeft, zult u qua vervuiling waarschijnlijk schoner scoren en dus minder betalen. Tenzij u ineens een stuk grotere, zwaardere auto koopt. Dan heeft u kans dat deze kostenpost omhoog gaat. Daarnaast telt mee hoe vervuilend de auto is en op welke brandstof hij rijdt.
  De enige auto’s waarover u (tot 2025) geen wegenbelasting betaalt, zijn volledig elektrische auto’s.

Financieren occasion: geld lenen, spaargeld of hypotheek ?

Spaargeld gebruiken voor een auto

Als u genoeg gespaard heeft om een auto te kopen, dan is dat natuurlijk prachtig. De spaarrente is laag, dus uw geld levert nu weinig op bij de bank. Een goed moment om er iets moois van te kopen waar u lang plezier van heeft. Bovendien is het de beloning van het sparen, uw doel is bereikt!

Denk er wel om dat u gelijk weer verder gaat met sparen. Auto’s kosten het hele jaar door geld en ze dalen over tijd in waarde. Over een aantal jaar zult u weer genoeg geld willen hebben voor een nieuwe auto.

Geld lenen voor een auto

Staat uw geld op een beleggingsrekening? En ontvangt u hier goede rendement op? Dan kunt u ook overwegen om uw nieuwe auto (deels) op krediet te kopen. Bijvoorbeeld:

Jennifer ontvangt 8% rente per maand op haar beleggingsrekening met € 10.000. Bij een kredietlening voor dat bedrag, betaalt ze een maandelijkse rente en aflossing van € 184,- (4% rente). Na 5 jaar heeft ze deze lening afbetaald. De lening heeft haar dan € 11.031 gekost. Maar haar spaargeld is dan gestegen naar € 14.693 (bij gelijkblijvend rendement).

Het beleggen levert dus meer op dan het lenen kost. Jennifer is waarschijnlijk beter af om haar spaargeld te laten staan en een krediet te sluiten. Zeker als ze een krediet sluit, dat ze later alsnog ineens mag aflossen met het spaargeld, als ze dat zou willen.

We raden wel aan dat u (en Jennifer) niet het gehele bedrag voor de auto leent, maar een deel eigen spaargeld gebruikt. Auto’s dalen snel in waarde, en als u er onverwacht over 1 of 2 jaar financieel heel anders voorstaat, is het prettig als u deze auto eventueel kunt verkopen en met dat geld de lening kunt afbetalen.

De auto wordt al snel minder waard en stel dat er wat groots gebeurt in uw financiële situatie, dan kunt u altijd nog de auto verkopen en daarmee de schuld afbetalen.

Deze som en keuze moet zorgvuldig gemaakt worden! Beleggen is risicovol en de rentes hiervan fluctueren. Ook krijgt u bij het aangaan van consumptieve leningen een BKR-registratie, die weer in de weg kan zitten bijvoorbeeld bij het sluiten van een hypotheek. Denk daarom goed na of dit voor u verstandig zou zijn, of vraag uw financieel adviseur om een berekening te maken.

Hypotheek (over)sluiten of verhogen voor een auto

Een derde optie is om een hypotheek te sluiten voor het geld om een auto te kopen. Met name als u al enige tijd in uw woning zit en weet dat deze de laatste jaren in waarde is gestegen, kan dit de voordeligste optie zijn.

Als uw woning in waarde is gestegen, is het namelijk goed mogelijk dat uw risico-opslag omlaag kan: het risico voor de bank op uw hypotheek is kleiner, dus hoeft u minder rente te betalen. Dat levert direct voordeel op voor uw maandlasten. (dit is dus sowieso goed om eens na te gaan!).

Als daarbij ook extra geleend kan worden door de hoge waarde, tegen de zeer gunstige hypotheekrente van nu – dan kost het u per maand misschien 10 a 20 euro aan hypotheeklasten extra, om een leuk bedrag te lenen waarvan u een auto kunt kopen.

Let op! het is verstandig om de looptijd van de hypothecaire lening gelijk te stellen aan de levensduur van de auto.

Vraag onze adviseurs om advies

Aankoop via autodealer of particulier?

Bij een (goeie) autodealer wordt u begeleid in het proces om de auto op uw naam te zetten en laten ze u niet wegrijden zonder verzekering. Tegenwoordig worden ook veel auto’s particulier (online) aan elkaar verkocht, dan moet u zelf goed opletten en alles regelen.

Wat als u schade rijdt tijdens een proefrit?

Autodealers zijn verzekerd voor schade tijdens een proefrit. Mogelijk is er wel een eigen risico, hierover dient de verkoper u van tevoren te informeren.

Koopt u van een particulier? Vraag dan of de verkoper zeker weet dat zijn verzekering ook geldt als u rijdt, deze hoort te controleren vooraf. Bij particuliere verkoop is het raadzaam dat de verkoper als passagier meerijdt tijdens de proefrit. Mocht er een ongeluk gebeuren tijdens de proefrit, dan keert de verzekering van de verkoper uit. Maar het kan zijn dat de verkoper zijn terugval in schadevrije jaren op zijn autoverzekering later bij u claimt. Ook verkeersboetes opgelopen tijdens de proefrit zullen bij u worden geclaimd.

Hoe regelt u de overschrijving van de auto op uw naam?

Typisch iets wat bij een autodealer / autogarage voor u geregeld wordt, en bij particuliere verkoop niet. Dan moet u naar een kentekenloket of online de overschrijving regelen. Op de RDW website staat precies uitgelegd wat uw opties zijn, en waar u op moet letten.

Vanaf de overschrijving heeft u de verantwoordelijkheid voor het voertuig en wie daarin rijden. Ook betaalt u vanaf dat moment wegenbelasting over het voertuig, en mag u er alleen in gereden worden als u hiervoor een verzekering heeft gesloten op uw naam.

Eerst verzekeren, dan pas rijden

U mag niet in uw nieuwe auto rijden als deze niet minimaal WA verzekerd is. Vanaf het moment van overschrijving stopt de verantwoordelijkheid en dus de verzekering van de vorige eigenaar en start die van u. Rondrijden zonder verzekering is strafbaar, en bij ongelukken heeft dit zeer ernstige gevolgen – wettelijk en financieel.

Dat lijkt onhandig als u particulier koopt en gelijk vanaf de verkoper zijn huis wil wegrijden. Maar dat valt prima op te lossen.

Heeft u al een autoverzekering op uw naam?

Dan kunt u vaak met een mailtje of belletje naar ons (of de verzekeraar) de nieuwe auto direct (tijdelijk) verzekeren. Wij geven u voorlopige dekking voor het kenteken en eenmaal thuis kunt u rustig kijken welke verzekering u werkelijk wilt sluiten.

Heeft u nog geen autoverzekering op uw naam?

Gelukkig kan een verzekering sluiten snel en eenvoudig online. Dus ook gewoon met uw mobiele telefoon vanuit de dealer, of bij de verkoper voor de deur.

Let op dat de verzekering die u online sluit ‘voorlopige dekking’ geeft. Dat betekent dat u direct verzekerd bent en gelijk de weg op mag, terwijl de verzekeraar uw aanvraag controleert.

U heeft hiervoor nodig:

 • Het kenteken van de te verzekeren auto
 • De meldcode van de auto
  (Dit zijn de laatste 4 cijfers van uw chassisnummer. U vindt dit op uw kentekenbewijs of op het tenaamstellingsverslag bij het overschrijven van uw auto.)
 • Weet hoeveel schadevrije jaren u heeft

Welke dekking kiest u?

 • Allrisk (volledig casco) is interessant voor nieuwe auto’s die nog een hoge inruil-/dagwaarde hebben. Ze zijn duur om vanuit eigen geld te repareren of vervangen en ze moeten nog vele jaren mee, dus kunt u beter verzekerd zijn tegen alle mogelijke oorzaken van schade.
 • WA plus (beperkt casco) dekking is interessant voor de iets jongere auto met een wat hogere dagwaarde. Met de WA+ dekking kunt u de auto laten repareren bij schades van buitenaf zoals door inbraak, storm of brand (zie de tabel). En voor auto’s vanaf ongeveer 10 jaar oud, is de WA verzekering vaak afdoende.
 • De WA autoverzekering is de minimaal verplichte verzekering om de weg op te mogen. Heeft u een (oudere) auto met een lage dagwaarde (ongeveer 10 jaar of ouder)? Kies dan voor alleen de WA verzekering.U zou bij een hogere dekking meer aan verzekeringspremie betalen dan uw eigen auto waard is om te herstellen / vervangen. Houd liever wat spaargeld achter de hand voor als er echt iets gebeurt.

Sluit ook de inzittendendekking als u regelmatig met gezin, vrienden of andere personen rondrijdt!

Overzicht dekkingen autoverzekering:

WA WA +
beperkt casco
All Risk
Schade aan anderen lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden
Diefstal en inbraak lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden
Brand en storm lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden
Ruitschade lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden
Vandalisme lancyr autoverzekering voorwaarden
Schade door eigen schuld lancyr autoverzekering voorwaarden

 

..

 

Wat kan ik met de hoge woningwaarde?

Is de waarde van uw woning gestegen sinds u deze heeft gekocht? En heeft u geen verhuisplannen? Dan heeft u waarschijnlijk overwaarde die u kunt benutten!

De hypotheekrente is historisch laag maar nog steeds laten de huizenprijzen en daarmee de waarde van de woningen een stijgende lijn zien. Een goed moment om actie te nemen!

Herkent u zich in een of meer van de onderstaande vragen? Dan is dit uw moment! Maak snel een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.

 • Kan mijn hypotheekrente lager?

Als de woning meer waard is geworden kan dat voordeel opleveren voor de rente die u betaalt. Hoe hoger de waarde van de woning ten opzichte van de hypotheek,  hoe lager de rente. Hoe lager de rente, hoe lager uw maandlasten.

Heeft u in de tussentijd energie besparende maatregelen aangebracht in uw woning of u bent u voornemens dit te doen, dan kan het rentevoordeel zelfs nog meer oplopen. Maak een afspraak met een van onze adviseurs.

Lees meer over rentevoordeel

 • Zou ik met de overwaarde een mooie auto / boot / motor kunnen kopen?

Het kan zijn dat u uw financiële armslag wilt verruimen of misschien heeft u de wens om een grote aankoop te doen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe auto, boot of vakantiewoning. Er zijn geldverstrekkers die hier mogelijkheden voor bieden. Graag denken wij met u mee en helpen uw droom te verwezenlijken.

 • Kan ik mijn kind aan een huis helpen?

Het wordt steeds lastiger om als starter een woning te kopen. De huizenprijzen stijgen en er moet een substantieel bedrag aan eigen middelen worden meegenomen. Een goed moment om te kijken hoe u uw kind kunt helpen. Is uw kind jonger dan 40, dan zijn er zelfs verruimde maatregelen. Maak een afspraak, onze adviseur denkt graag met u mee.

Lees meer over schenken

 • Ik los niet af op mijn hypotheek, maar zou ik dat moeten doen?

Bij een aflossingsvrije hypotheek blijft u aan het einde van de looptijd met een restschuld zitten. Hou verhoudt zich dat tot uw toekomstig inkomen, kunt u beter nu de schuld verlagen? Bespreek   de mogelijkheden voor passende maandlasten. Voor nu en voor straks!

Lees meer over aflossen

 • Mijn geld zit in de stenen. Heb ik mijn oude dag wel goed geregeld?

Vaak is men in de veronderstelling dat een pensioen goed geregeld is door een overwaarde in de  eigen woning. Maar hoe gaat u dit dan gebruiken? Hoe ziet uw besteedbaar inkomen er op pensioendatum uit? En welke mogelijkheden zijn er met betrekking tot uw woning en hypotheek.

Lees meer over pensioen & hypotheek

 • Ik heb nog een spaarhypotheek, is een lage rente dan handig?

Bij een spaarhypotheek is de spaarpremie gekoppeld aan de rente. Hoe hoger de rente, hoe lager de spaarpremie. Hoe lager de rente, hoe hoger de premie.  En dit laatste kan fiscaal ongunstig uitkomen. Een goed moment om te kijken of een andere hypotheekvorm niet goedkoper is.

 • Ik zou eigenlijk wel willen verbouwen, maar kan dat?

Stijging van de woningwaarde betekent ruimte tussen lening en onderpand. Dit kunt u gebruiken om een gewenste verbouwing of verduurzaming te realiseren. Dit kan middels een tweede hypotheek of het oversluiten van de bestaande lening. Een goed moment om de hele hypotheek tegen het licht te houden! Dat doen onze adviseurs graag voor u.

 • Wat zou het opleveren als ik mijn woning ga verduurzamen?

Steeds meer geldverstrekkers belonen verduurzaming van de woning in de vorm van een rentekorting. Maar ook betekent dit vaak een flinke besparing op uw energierekening. Dit is vaak meer dan u denkt! 

Lees meer over verduurzamen

 

Herkent u zich in een of meer van bovenstaande vragen?

Dan is dit uw moment! Maak snel een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.

Wat als een huis kopen geen optie is?

U wilt eigenlijk verhuizen, maar u kunt geen geschikte woning vinden. Of de woningen waar u naar zoekt, zijn door de enorm gestegen huizenprijzen buiten uw bereik gevallen. Wat zijn dan uw mogelijkheden?

U zit nu misschien in een koopwoning, die niet helemaal meer aan uw woonwensen voldoet. Wat zijn dan uw opties?

Verduurzamen loont, net als slimme verbouwingen

Niet kunnen verhuizen? Dan maar verbouwen! Op deze manier komt het woonplezier wellicht weer terug. De rente over de opgenomen hypotheek is fiscaal aftrekbaar. Verbouwingen waarmee u extra kubieke meters in uw huis creëert bijvoorbeeld door een uitbouw of dakkapel, geven uw woningwaarde ook nog eens een extra boost.

Het isoleren van een woning én het aanbrengen van andere energiebesparende maatregelingen, scheelt u op de energierekening. Het is voor het klimaat én uw portemonnee een goed investering. U voegt ook nog eens waarde toe aan uw woning. Tegenover een iets hogere maandlast door de financiering van de verbouwing, staat dat u een lagere energierekening krijgt.

Lees meer over hypotheek & verduurzamen

Overwaarde opnemen voor een nieuwe auto of boot

In de situatie dat het grootste gedeelte van uw eigen vermogen “in stenen” zit, dus uw eigen woning, kan het een prima overweging zijn om die overwaarde te benutten voor andere doeleinden. Voor eigen doeleinden, zoals een nieuwe auto, boot of camper bijvoorbeeld. Of voor een schenking aan uw kinderen. De rente over dat hypotheekdeel is dan niet aftrekbaar, maar nog steeds historisch laag.

Overwaarde opnemen voor een recreatiewoning

Wilt u niet verbouwen, maar heeft u wel behoefte aan meer woonplezier buiten de eigen woning om? Dan kunt u besluiten om de overwaarde van uw huidige woning op te nemen. De overwaarde kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld een recreatiewoning in Nederland of in het buitenland, waar u dan een deel van de tijd naar toe kunt ‘ontsnappen’.

Bestaande woningen splitsen om woningtekort aan te pakken

De krapte op de woningmarkt vraagt om creatieve oplossingen. Sommige gemeentes geven tegen gereduceerde tarieven, of zelfs helemaal gratis, vergunningen af om woningen te splitsen. Zo kan er in of bij een bestaande woning een extra appartement of woning gerealiseerd worden voor verhuur of verkoop. Voor de eigenaar een extra inkomen uit de woning bij verhuur of verkoop.

Woont u zelf erg ruim en zou u uw woning willen splitsen en aanpassen? Of kent u iemand waar u een dergelijk project samen mee zou willen aanpakken? Daar weten wij meer van! Neem contact op om te bespreken wat de belangrijkste aandachtspunten zijn.

Hypotheek verhogen of oversluiten

Wij adviseren u graag over het aanpassen van uw bestaande hypotheek. Of, indien dat voor u voordeliger uitpakt, over het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Dan profiteert u gelijk van de lage rentestand. De hypotheek mag niet hoger zijn dan de waarde van uw woning. Uiteraard moet u ook een stabiel inkomen hebben. Als woningeigenaar is het vaak makkelijker een hypotheek te krijgen of te verhogen, dan wanneer u een nieuwe woning aankoopt.

Maak een afspraak

Graag zijn wij u van dienst. Ondanks de krapte op de woningmarkt, is er toch het één en ander mogelijk!

 

Krapte op de woningmarkt, wat betekent dat als huizenkoper?

De krapte op de woningmarkt houdt aan, het lukt steeds minder mensen om succesvol een betaalbare woning aan te kopen. Bent u ook op zoek naar een koopwoning? We vertellen u graag over de mogelijkheden, de risico’s en wat u kunt doen om uw kansen te vergroten. En hoe wij, als financieel adviseur, u kunnen helpen de juiste keuzes te maken.

Oververhitte huizenmarkt, wat zijn de risico’s?

Regelmatig wordt in het aankoopproces meer geboden voor de woning dan dat de woning waard is. Dit drijft de gemiddelde hypotheek omhoog en dat gaat niet zonder risico. Is het verstandig om in een krappe en oververhitte huizenmarkt hogere hypotheekschulden aan te gaan? Vooral in deze tijden is het belangrijk om de risico’s goed in kaart te brengen. Het belangrijkste is dat u de hypotheeklasten kunt dragen bij werkloosheid, overlijden, arbeidsongeschiktheid en pensionering.

Wees financieel goed voorbereid

Als u bij een makelaar informeert naar uw toekomstige woning, zal de makelaar u zeker deze vragen stellen:

 • Bent u goed voorbereid zodat u snel actie kunt ondernemen?
 • Weet u wat u maximaal aan hypotheek kunt krijgen?
 • Heeft u dit met uw bank of financieel adviseur afgestemd?

Om in deze tijd succesvol een woning te kunnen kopen, is snelheid belangrijk. U moet soms binnen een week al beslissen of én hoeveel u gaat bieden voor de woning. Zorg dus dat u goed bent voorbereid en ga eerst naar een hypotheekadviseur voordat u zich op de aankoopmarkt begeeft. Zo weet u precies waar u aan toe bent, en tot hoever u kunt gaan bij het bieden op een huis.

Hoeveel kan ik overbieden op een huis?

Een van de kenmerken van deze krappe woningmarkt, is het aankopen boven de vraagprijs. Met regelmaat wordt er op huizen geboden tot vér boven de vraagprijs. De geldverstrekker financiert echter niet meer dan 100% van de taxatiewaarde van de woning. Het verschil tussen de taxatiewaarde en de koopsom (plus aankoopkosten) moet u zelf inleggen.

Hoeveel u kunt overbieden op uw droomwoning hangt er dus van af hoeveel u zelf aan eigen vermogen of overwaarde op uw huidige woonhuis heeft. In sommige gevallen kunnen ook ouders hierbij nog helpen door middel van een schenking.

Is kopen zonder ontbindende voorwaarde slim?

Door het lage aanbod van woningen zijn veel kopers bereid om een koopovereenkomst te tekenen zónder de voorwaarde om de koop te ontbinden als de financiering niet rond komt. Dit is namelijk voor de verkoper gunstig en verhoogt de kans dat de verkoper jouw voorstel accepteert.

Het risico van kopen zonder ontbindende voorwaarde is een boete van 10% van de koopsom. Dit betaalt de koper aan de verkoper als de koop niet door kan gaan.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Allereerst willen wij u goed informeren over de mogelijkheden en de risico’s. Wij stellen voor u vast hoe hoog de maximale hypotheek is op basis van uw inkomen en waar u op moet letten. Dit geeft geen garantie, maar wel een indicatie van de haalbare aankoopprijs en wat u kunt bieden.

Wij kunnen u ook adviseren inzake de ‘jubelton’ (belastingvrije schenking voor de woning). Het opstellen van schenkovereenkomsten, het berekenen van de verkoopwinst en het maximale bedrag om boven de vraagprijs te bieden. Zo bent u goed voorbereid, weet u waar u aan toe bent, en kunt u snel handelen zodra die ene mooie woning voorbij komt.

Maak nu een afspraak met een van onze adviseurs.

Klussen aan huis of tuin – houd rekening met (de rechten van) de buren

Wilt u de heg tussen u en de buren snoeien? Een boom planten? Of een schuur in de tuin plaatsen? Houd dan rekening met (de rechten van) de buren. Praat met elkaar en maak afspraken om conflicten te voorkomen.

In coronajaar 2020 zijn er meer meldingen van burenruzie en -overlast geweest dan ooit tevoren. Vooral overhangende takken en geluidsoverlast zijn genoemd. Niet gek ook, als iedereen meer thuis zit en de één verbouwt terwijl de ander probeert online te vergaderen!

Heeft u een conflict en komt u er niet uit? Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandverzekering.

[su_button url=”/rechtsbijstandverzekering” background=”#6d8c0b” color=”#ffffff” center=”yes” text_shadow=”1px 1px 1px #000000″]Bereken uw rechtsbijstandpremie en sluit online[/su_button]

Planten aan de muur of schutting ophangen

De schutting is meestal gemeenschappelijk eigendom, samen met uw buren. In dat geval heeft u beiden zeggenschap over wat er wel/niet aan bevestigd mag worden. Maar als dat niet zo is en de scheiding is niet van u, dan mag u er dus ook niet zomaar iets aan hangen. Niet iedereen vindt het namelijk leuk.

De hoofdregel is dat u geen voorwerpen vast mag maken aan een muur of schutting die eigendom is van de buren. Wilt u dat wel, dan moet u toestemming vragen. Er zijn wel rechtszaken geweest hierover waarin de rechter besloot dat voorwerpen zoals hangpotten mochten blijven hangen – mits deze geen hinder of schade aan de schutting of muur veroorzaken.

Hoe dan ook is het altijd het beste om eerst te overleggen en begrip te hebben voor elkaars standpunt wanneer dat niet overeenkomt.

Beplanting nabij of op de erfgrens

Binnen 2 meter van de erfgrens mogen geen bomen staan en voor heesters en heggen geldt een afstand van 50 cm. Dat staat in de wet en heeft de ‘verboden zone’. Maar per gemeente kan dit anders worden vastgesteld. De bepaling van de gemeente is dan het uitgangspunt voor alle beslissingen over beplanting rondom de erfgrens.

Bij veel gemeenten geldt bijvoorbeeld voor bomen een minimale afstand van 50 cm tot de erfgrens en voor heesters en heggen 0 cm. U noch uw buren mogen binnen de verboden zone planten. Doet een van beiden dat wel, dan kan de anders eisen dat de beplanting wordt verwijderd.

Uitzonderingen hierop zijn:

 • Als u elkaar toestemming hebt gegeven voor de beplanting.
  Maar deze toestemming blijft niet gelden als u of uw buren verhuizen, dan vervalt de afspraak.
 • Als uw gemeente een andere bepaling heeft dan de wet. Dit vindt u terug in de Algemene Plaatselijke Verordening.
 • Als de erfgrens met uw buren ondoorzichtig is, zoals bijvoorbeeld een dichte schutting, dan mag u tot aan de erfscheiding planten. De beplanting mag dan niet boven de erfscheiding uitkomen.
 • Als de bomen of struiken er al 20 jaar of meer staan, dan is er ‘verjaring’ en kunnen (ook nieuwe) buren geen bezwaar meer maken.

Staat een boom, heester of heg op de erfgrens?

Dan bent u samen met uw buren eigenaar hiervan. Ook dan gelden bovenstaande regels. Heeft u een meningsverschil? Dan neemt in dit geval de rechter een beslissing.

Overhangende takken en uitschietende wortels

Overhangende takken moeten in principe worden verwijderd door de eigenaar van de beplanting. Als deze niet binnen een door u gestelde –redelijke- termijn reageert op verzoeken hiertoe, dan mag u het zelf doen. Zorg dat de boom hierbij niet beschadigd, want dan bent u verantwoordelijk voor de schade.

Wortels van bomen en struiken die onder de erfscheiding doorschieten mag u wel zonder overleg verwijderen. Controleer hier regelmatig op, want deze kunnen uw terras, schutting of eigen beplanting beschadigen.

De buurman in uw tuin

Uw buurman wil even op uw erf of in uw tuin komen, omdat hij bijvoorbeeld iets wil repareren aan zijn huis. U moet dit toestaan, dit recht van de buurman heet ‘steigerrecht’. Steigerrecht geldt ook als de buurman zijn huis uitbouwt, of een nieuw huis bouwt. Andersom heeft u steigerrecht op het erf van uw buren. Er horen wel regels bij dit recht.

De buurman mag alleen op uw erf komen als hij zich aan de volgende regels houdt:

 • Het werk kan alleen vanaf uw erf gedaan. Of het zou veel geld kosten om dit vanaf het eigen erf te doen.
 • De buurman heeft op tijd gemeld dat hij op uw erf wil komen. Dat mag mondeling of met een briefje. Hij geeft dan aan hoe lang hij gebruik wil maken van uw erf, en hoe hij dit doet.
 • Hij biedt aan om schade te vergoeden die u heeft doordat hij op uw erf komt. Hoeveel dit is hangt af van wat redelijk is, hoe lang de buurman op uw erf is en hoeveel last u ervan heeft.

Uitbreiding van uw woning

Voor sommige – meestal – kleine bouwprojecten hoeft u geen vergunning aan te vragen. We noemen dit ‘vergunningvrij bouwen’. Denk hierbij aan regulier onderhoud van uw pand en bepaalde dakkapellen, dakramen en erfscheidingen. Ook de meeste ‘bijbehorende bouwwerken’ mogen zonder vergunning gebouwd worden.

Dit is een bouwwerk met een dak dat qua functie bij het hoofdgebouw hoort. Bijvoorbeeld een uitbouw of aanbouw , maar ook aan een losstaand gebouw zoals een schuur. Voorwaarde is wel dat het past bij de bestemming van het hoofdgebouw.

Regels vergunningvrij bouwen

Er zijn regels verbonden aan vergunningvrij bouwen. Deze regels zijn opgenomen in het Besluit Omgevingsrecht (Bor). Zo mag een bijbehorend bouwwerk alleen worden gebouwd op het achtererf. En u mag het achtererf niet helemaal vol bouwen. Ook mag uw bouwwerk niet groter of hoger zijn dan de toegestane maxima. Een handige reken- en regelhulp vindt u in de brochure over vergunningvrij bouwen van de overheid.

Wilt u zeker weten of het bouwwerk dat u wilt maken vergunningvrij gebouwd mag worden? Dien dan bij uw gemeente een aanvraag in voor een vergunning. Als voor uw bouwplan geen vergunning nodig is, laat de gemeente dat in veel gevallen weten.

Onderhoud huurwoning

In uw huurwoning moet u zelf het klein en dagelijks onderhoud voor uw rekening nemen. Dat is bijvoorbeeld het schoonmaken, witten en behangen van de woning. Maar denk ook aan het onderhouden van de tuin, het gangbaar houden van scharnieren en het leegmaken van goten en regenpijpen. Ook bent u als huurder verplicht om kleine gebreken te herstellen, zoals het vernieuwen van een kapotte lamp, het ontluchten van de cv-ketel of het repareren van schade in de woning die u zelf heeft veroorzaakt.

Uw verhuurder is verantwoordelijk voor het groot onderhoud. Dit is bijvoorbeeld het buitenschilderwerk, onderhoud van installaties voor gas, water, licht en technische voorzieningen. Op de website van de Rijksoverheid is een compleet overzicht te vinden.

Verzekeren doe je vóór een conflict, anders is het te laat

Onderzoek wijst uit dat 1 op de 5 mensen in conflict komt met zijn of haar buren. Onder andere vanwege dit soort kwesties over beplanting, verbouwing en de erfgrens. Of anders is het wel geluidsoverlast of de huisdieren.  Een rechtsbijstandverzekering helpt u in dit soort situaties met juridisch advies en indien nodig bijstand in de rechtszaal.

Maar dit is een verzekering die u niet kunt sluiten voor een situatie die zich al afspeelt. Dat zou net zoiets zijn alsof u een brandverzekering probeert af te sluiten, terwijl de vlammen al uit het dak slaan. U dient een rechtsbijstandverzekering preventief te sluiten, voor het geval u ooit een conflict zou krijgen. Voor de premie hoeft u het zeker niet te laten, en het geeft een hoop rust.

bron: ARAG

Zomervakantie buitenland 2021 – waar moet je op letten?

Het enige oranje dat we willen zien deze zomer, is het EK voetbal. En de enige keer dat we het woord corona deze zomer willen horen, is wanneer we dat merk bier bestellen op het terras. Liefst op onze vakantiebestemming. En het allerliefst is dat een zonnige bestemming buiten Nederland. Toch?

Nee? Als je ‘gewoon’ in Nederland geboekt hebt, lees dan onze tips over vakantie in Nederland nog eens door!

Heb je wél de kriebels om nog last-minute te boeken naar een land dat van oranje afspringt en Nederlanders verwelkomt zoals Cyprus of Rhodos – of heb je zelfs al geboekt in de hoop dat het geel wordt?

Lees dan even hieronder waar je qua reisverzekering en annuleringsverzekering op moet letten.

[su_button url=”/doorlopende-reisverzekering/” target=”blank” background=”#19a033″ color=”#ffffff” text_shadow=”1px 1px 1px #000000″ desc=”bereken vrijblijvend uw premie”]Lancyr doorlopende reisverzekering[/su_button]

Waar moet ik op letten bij het boeken van een vakantie?

Als je een leuke vakantie vindt online, stel jezelf dan deze vragen voordat je boekt:

 • Zijn Nederlanders hier wel welkom?
 • Welke voorwaarden stelt het land aan mijn komst, verblijf en vertrek?
  Is bijvoorbeeld een corona-reiscertificaat, een inreis-document of een recente test nodig, en wat is daar open en waar moet je bij mondkapjes dragen?
  (en heb ik dat ervoor over / heb ik dan wel een leuke vakantie)
 • Welke eisen stelt Nederland bij mijn terugkomst, zoals quarantaine of testen?
  (en kan dat dan wel in combinatie met het weer teruggaan naar je werk!?)
 • Ga je met de auto? Bekijk dan ook de regels van de landen die je doorkruist om op je bestemming te komen!

Voor een handig overzicht van deze informatie, zijn wij erg gecharmeerd van de NOS-vakantieplanner.

[su_button url=”https://app.nos.nl/op3/vakantieplanner/#/” rel=”nofollow” target=”blank” background=”#ef302f” color=”#ffffff” text_shadow=”1px 1px 1px #000000″ desc=”(voor browser en mobiel)”]NOS vakantieplanner[/su_button]

Daarnaast is er natuurlijk de website van de Rijksoverheid met advies per land en de app van buitenlandse zaken die ook updates stuurt bij wijzigingen.

Aandachtspunten voor het boeken van je vakantie

Allerlei bekende reisorganisaties (zoals TUI, Sunweb en D-reizen) hebben op hun website een duidelijk vindbare knop ‘coronavirus’ of ‘coronamaatregelen’. Hierin laten ze precies weten waar je bij het boeken via hun website op moet letten en wat er wel/niet mogelijk is. Zij bieden ook zonder verzekering al de nodige omboek- en annuleringsgaranties, om ons te stimuleren weer vakanties bij ze te boeken.
LEES DEZE VOORDAT JE IETS BOEKT!

Let niet alleen op wat deze aanbieders  zeggen wél te vergoeden of garanderen. Kijk vooral ook goed naar de uitsluitingen en uitzonderingen op die voorwaarden. Daar vind je de venijnige ‘kleine lettertjes’ waardoor je beter kan inschatten welk risico je neemt.

Hier vind je de corona-voorwaarden van diverse grote vakantie-aanbieders:

Aandachtspunten voor annuleren:

 • Tot wanneer kan ik kosteloos annuleren?
 • Wat zijn geldige redenen voor annulering?
 • Welke kosten zijn er als ik zelf annuleer?
  (bijvoorbeeld omdat er corona in je gezin is, of als de maatregelen je te streng zijn – zie onze tekst hier onder)
 • Kan ik mijn geld (gemakkelijk) terugkrijgen, of alleen de reis omboeken naar een andere datum?
 • Wat krijg ik terug als de aanbieder zelf de boeking annuleert?

Kan ik zelf mijn zomervakantie in het buitenland annuleren?

Als het land officieel veilig genoeg is, maar je wil er toch niet heen vanwege te strenge maatregelen of uit angst – dan mag je niet kosteloos annuleren!

Annuleren kan wel, maar dan ben je (een deel van) je geld kwijt. De normale voorwaarden voor annulering zijn dan van toepassing. Meestal betekent dat hoe dichter bij vertrekdatum je annuleert, hoe meer van uw geld je kwijt bent.

Bij annuleren moet je altijd eerst naar de voorwaarden van uw reisverzekering kijken. Als die niet toereikend zijn, kijk dan naar de annuleringsverzekering. Maar het belangrijkste is: bekijk ze allebei goed vooraf en weet welk risico je neemt.

Denk ook aan je werk / werkgever na je vakantie

Als je na vakantie in quarantaine moet en daardoor niet kan werken, of niet naar kantoor kan komen. Wat dan? Dan is dat jouw risico en kan je zelf voor de kosten opdraaien. Bijvoorbeeld omdat je zelf voor de gemiste werkdagen moet betalen aan je werkgever. Zo kan hij/zij je verplichten al je vakantiedagen op te nemen, of weigeren je loon te betalen. De kans dat dit tot een (groter) conflict met je werkgever leidt, is best groot.

Kan je jouw werk ook thuis doen? Dan is het misschien minder erg als je na je vakantie in quarantaine moet. Maar stem dat van tevoren af en verras je werkgever er niet mee achteraf! Dat verhoogt de kans op een arbeidsconflict aanzienlijk.

Aandachtspunten voor de reisverzekering:

 • Heb ik al een doorlopende reisverzekering? Zijn de voorwaarden daarvan aangepast voor COVID19?
 • Boek je een kortlopende reisverzekering bij je vakantie?
  Kijk dan goed wat de bepalingen hiervan zijn. Vink niet zomaar bij je boeking de verzekering aan onder het motto ‘zal wel goed zijn’. En bekijk welke garanties je sowieso al krijgt van de partij waarbij je boekt.
 • Ga er vanuit dat je géén dekking hebt via de reisverzekering als je naar een land met code oranje gaat. Want: dat had je kunnen voorzien.

[su_button url=”/doorlopende-reisverzekering/” target=”blank” background=”#19a033″ color=”#ffffff” text_shadow=”1px 1px 1px #000000″ desc=”bereken vrijblijvend uw premie”]Lancyr doorlopende reisverzekering[/su_button]

Wel of geen hulp als je naar een oranje land gaat?

Let op dat bij de voorwaarden van reis- en annuleringsverzekeringen altijd gesproken wordt van een ‘onvoorziene omstandigheid’. Het coronavirus, of een uitbraak daarvan binnen uw gezin, zijn  niet meer onvoorzien te noemen. Het is een risico dat we allemaal lopen. Epidemieën zijn sowieso uitgesloten op de meeste verzekeringen. Dat geldt dus ook als u een doorlopende reisverzekering en/of doorlopende annuleringsverzekering heeft!

Raak je toch ziek door corona op vakantie in een land met code oranje? Dan dekt je reisverzekering dus niets. Je draait zelf op voor medische kosten, repatriëring, verlengd verblijf en/of het verlies van vakantiedagen.

Ga je naar een land met code oranje, en overkomt je andere schade of ziekte? Sommige verzekeraars hebben hun voorwaarden hierop aangepast. Je krijgt dan in landen met code oranje wél vergoeding voor schades die níét met corona te maken hebben.

Wil je weten of jouw reisverzekeraar dekking geeft in het buitenland?

Dit zijn de pagina’s die de (grootste) reisverzekeraars zelf up-to-date houden over corona & de reisverzekering.

Telefoonnummer alarmcentrale

Weet je eigenlijk wie je moet bellen als je wat gebeurt op vakantie? Elke reisverzekering heeft een alarmcentrale voor directe hulp bij schade en ongevallen. Zoek het nummer op je polis en sla deze op in je telefoon. Voor het geval dat…

Als je via Lancyr bent verzekerd, kan dat een van de volgende alarmnummers zijn:

Anker alarm service +31 (0)50 520 99 96
Allianz Global Assistance +31 (0)20 592 92 92
ASR +31 (0)30 257 66 66
Avéro Achmea +31 (0)58 297 25 00
Nationale Nederlanden +31 (0)88 663 31 11
Unigarant +31 (0)88 269 28 88

Corona-vouchers worden niet meer uitgegeven

Sinds 1 januari 2021 worden geen reisvouchers meer uitgegeven. Als de reisorganisatie of locatie de reis annuleert, krijg je volgens de afspraken binnen 14 dagen je geld terug. Meestal zullen ze je proberen een alternatief of uitgestelde vakantie aan te bieden voordat ze dit doen.

De Nederlandse regering staat ervoor garant dat alle – vóór 1 januari 2021 – uitgegeven reisvouchers vanwege corona uitbetaald worden.

Als je zelf moet annuleren, dan hangt er vanaf wat de regels van de organisatie zijn. Juist daarom moet je goed opletten bij het boeken.

Het EU reiscertificaat

Per 1 juli zouden we ‘veilig op reis’ moeten kunnen met een EU reispas.  Hierover wordt steeds meer duidelijk.

Je kan de EU reispas in de vorm van een QR-code op je telefoon krijgen, als:

 • je minimaal de 1e vaccinatie hebt gehad.
 • je in de afgelopen 6 maanden corona hebt gehad, dan kan je met dit bewijs een reiscertificaat aanvragen.
 • je een negatieve PCR-testuitslag hebt van maximaal 72 uur oud (dus geen sneltest of zelftest!)
  De kosten hiervan zijn nog onduidelijk op dit moment.

Aanvullende regels per land:

 • Deze regels kunnen ook voor kinderen gelden, afhankelijk van het land van bestemming. Kijk dus altijd de regels na van het land waar je heen gaat.
 • Landen mogen ook eisen dat je volledig gevaccineerd bent om te mogen komen. Dat hebben ze nog niet bepaald.
 • Landen mogen alleen eisen dat je aanvullend in quarantaine gaat als daar zwaarwegende argumenten voor zijn voor de bestrijding van corona in het land.

De EU leiders van 27 landen zijn nu nog in gesprek met elkaar over de kosten, de voorwaarden en de manier van controleren & handhaven.

update 11 juni: als je meer dan 2 weken volledig gevaccineerd bent, mag je vrij reizen in de EU zonder testen en quarantaine. Voor meereizende kinderen moet je per land de regels bekijken.

Vakantie boeken in Nederland

Aangezien het reisadvies voor veel andere landen nog steeds negatief is of knippert van oranje naar geel en terug, zijn campings en vakantieparken in Nederland erg in trek voor de zomervakantie. Ook dan is een goede voorbereiding belangrijk.

Waar moet ik op letten bij het boeken van een vakantie?

 • Tot wanneer kan ik kosteloos annuleren?
 • Welke kosten zijn er als ik zelf annuleer?
  (bijvoorbeeld omdat er corona in uw gezin is)
 • Kan ik mijn geld terugkrijgen, of alleen de reis omboeken naar een andere datum?
 • Wat krijg ik terug als de aanbieder de boeking annuleert?

Waarom moet ik me binnen Nederland verzekeren?

 • Beschadiging, diefstal en kwijtraken van uw bezittingen kan net zo goed op vakantie in Nederland gebeuren als in het buitenland.
 • U kunt per ongeluk schade toebrengen aan bezittingen van het vakantiepark.
 • Voor extra kosten als gevolg van ziekte of ongevallen tijdens de vakantie.

Let op: reisverzekeringen bieden meestal geen dekking als u zelf moet annuleren door corona. Zie voor meer informatie de kop ‘onvoorziene omstandigheden’ hieronder.

Welke verzekering moet ik sluiten?

Kortlopende reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen kunt u los afsluiten, maar worden ook vaak aangeboden tijdens het boeken van de reis. Vink deze niet op goed vertrouwen aan: lees altijd de voorwaarden.  Diverse reisorganisaties promoten hun verzekeringen als ‘nu mét covid-dekking’, maar u moet wel goed de ‘kleine lettertjes’ (de voorwaarden en uitsluitingen) lezen.

De doorlopende reisverzekering is interessant als u gedurende het jaar meerdere vakanties en/of weekenden weg gaat. Volgens onze berekeningen bent u met een doorlopende reisverzekering voordeliger uit als uw gezin 14 dagen per jaar of meer op vakantie gaat (21 dagen per jaar als u single bent).
Onder vakanties tellen alle verblijven vanaf  3 dagen / 2 nachten in een vakantiehuis, hotel, B&B, etcetera.

Aandachtspunten voor de reisverzekering:

 • Heb ik al een doorlopende reisverzekering? Zijn de voorwaarden daarvan aangepast voor COVID19?
 • Boek je een kortlopende reisverzekering bij je vakantie?
  Kijk dan goed wat de bepalingen hiervan zijn. Vink niet zomaar bij je boeking de verzekering aan onder het motto ‘zal wel goed zijn’. En bekijk welke garanties je sowieso al krijgt van de partij waarbij je boekt.

Verzekeringen zijn er alleen voor ONVOORZIENE omstandigheden

Let op dat bij de voorwaarden van reis- en annuleringsverzekeringen vaak gesproken wordt van een ‘onvoorziene omstandigheid’. Het coronavirus, of een uitbraak daarvan binnen uw gezin, zijn  niet meer onvoorzien te noemen. Het is een risico dat we allemaal lopen. Epidemieën zijn sowieso uitgesloten op de meeste verzekeringen.

Dat geldt dus ook als u een doorlopende reisverzekering en/of doorlopende annuleringsverzekering heeft! Deze verzekering is wel het gehele jaar geldig, maar als u nu een vakantie boekt, zult u geen dekking tegen corona-annulering hebben omdat u de risico’s kent. Tenzij hier expliciet een clausule voor is opgenomen in de verzekering, lees deze dan goed.

Dat betekent bijvoorbeeld geen repatriëring bij ziekte, geen vergoeding bij annulering of als gedeelten van de reis niet door kunnen gaan.

Corona-vouchers worden niet meer uitgegeven

Sinds 1 januari 2021 worden geen reisvouchers meer uitgegeven. Als de reisorganisatie of locatie de reis annuleert, krijgt u volgens de afspraken binnen 14 dagen uw geld terug. Meestal zullen ze u proberen een alternatief of uitgestelde vakantie aan te bieden voordat ze dit doen.

De Nederlandse regering staat ervoor garant dat alle – vóór 1 januari 2021 – uitgegeven reisvouchers vanwege corona uitbetaald worden.

Als u zelf moet annuleren, dan hangt er vanaf wat de regels van de organisatie zijn. Juist daarom moet u goed opletten bij het boeken.

Kan ik zelf mijn zomervakantie in het buitenland annuleren?

Als het land officieel veilig genoeg is, maar u wilt er toch niet heen vanwege te strenge maatregelen of uit angst – dan mag u niet kosteloos annuleren!

Annuleren kan wel, maar dan bent u (een deel van) uw geld kwijt. De normale voorwaarden voor annulering zijn dan van toepassing. Meestal betekent dat hoe dichter bij uw vertrekdatum u annuleert, hoe meer van uw geld u kwijt bent.

Bij annuleren moet u altijd eerst naar de voorwaarden van uw reisverzekering kijken. Als die niet toereikend zijn, kijk dan naar uw annuleringsverzekering. Maar het belangrijkste is: bekijk ze allebei goed vooraf en weet welk risico u neemt.

Is op vakantie gaan in Nederland dan wel zonder risico?

Helaas, ook daar zijn natuurlijk risico’s aan verbonden. U kunt nog steeds zelf ziek worden of een van uw reisgenoten, en daardoor moeten annuleren. De anderhalve meter protocollen gelden ook op vakantieparken. En ook hier in Nederland zijn de parkfaciliteiten zoals het zwembad, restaurant en de bowlingbaan gesloten of beperkt toegankelijk.

Ook voor binnenlandse reizen geldt dus: kijk goed naar de reisvoorwaarden, de faciliteiten van uw bestemming en uw verzekeringen en denk goed na over de risico’s voordat u boekt.

Maar laten we vooral kijken wat er wel kan en daarvan genieten!

schade door buitenspelende kinderen

Schade door buitenspelende kinderen

Het is natuurlijk heerlijk dat kinderen lekker buiten spelen, maar dit kan wel eens tot ongelukken leiden. Schade door buitenspelende kinderen komt geregeld voor. Een bal door de ruit, een kinderfiets tegen een geparkeerde auto, het buurmeisje dat per ongeluk de heelys van je dochter stukmaakt..

In de meeste schadegevallen met kinderen en spullen van andere mensen moet u aankloppen bij de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker.

Heeft uw kind de schade veroorzaakt heeft?

Heeft uw kind bij het buitenspelen per ongeluk zijn/haar fietsje tegen een auto van de buren geparkeerd, met een flinke kras als gevolg? Dan kunt u de schade door uw buitenspelende kinderen vergoed krijgen via uw aansprakelijkheidsverzekering. Controleer wel of u gezinsdekking heeft op uw aansprakelijkheidsverzekering. Zo ja, zal de schade bij kinderen onder de 14 altijd uitgekeerd worden, en boven de 14 ook zolang u kunt aantonen dat er geen opzet is. Zie ook ons artikel ‘Schade door kinderen’.

Let op: ben u bij iemand anders thuis en is de schade in hun woning of tuin? Dan is het niet uw inboedelverzekering, maar die van degene waar u op bezoek bent die ingeschakeld moet worden! Bij de veroorzaker wordt dan uw kind vermeld.

Is de schade door een ander toegebracht aan uw auto of spullen?

Als u weet wie het veroorzaakt heeft, dan dient u hen aansprakelijk te stellen. De schade wordt dan uitgekeerd vanuit de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij. Wilt of kunt u dat niet in goed overleg, dan schakelt u uw rechtsbijstandverzekering in.

Weet u niet precies wie de schade heeft toegebracht?

Waren er meerdere kinderen betrokken bij de schade en is het niet duidelijk wie van hen de schade heeft aangericht? Bijvoorbeeld omdat ze allemaal ontkennen of het zelf niet weten? Als de kinderen boven de 14 zijn, dan kunt u hen als groep aansprakelijk stellen. Dat heet groepsaansprakelijkheid. Zolang u de gegevens van een van de jongeren heeft, kunt u hem of zijn ouders hoofdelijk aansprakelijk stellen met daarbij op uw schadeformulier de omschrijving van de toedracht. Het is dan aan deze jongere om te zorgen dat eventueel zijn/haar vrienden ook een deel van de schade op zich nemen. Die last ligt niet bij u.
Juridisch en bij de verzekering kan groepsaansprakelijkheid nogal eens een getouwtrek worden. Schakel ons altijd in voor advies als u hiermee te maken krijgt.

Onder de 14 jaar geldt de regeling voor groepsaansprakelijkheid niet. Als ouder kunt u alleen aansprakelijk worden gesteld voor de schade die uw kind ‘echt’ heeft veroorzaakt.

Weet u helemaal niet wie de schade heeft toegebracht?

Zoek dan contact met uw eigen auto- of inboedelverzekering, afhankelijk van waar u schade aan heeft. De kans op vergoeding is helaas klein, omdat er geen duidelijke oorzaak & veroorzaker zijn.

Is uw schade ontstaan door een ander motorvoertuig maar u weet verder niks van de tegenpartij dan kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.

Schade door buitenspelende kinderen opgelopen?

 • Maak voldoende foto’s van de schade voordat u dingen verplaatst.
 • Breng daarna zoveel mogelijk spullen in veiligheid.
 • Dien de opgelopen schade direct in.

Neem contact met ons op via het formulier hieronder als u nog vragen heeft of een schade door buitenspelende kinderen wilt melden.

schade in tuin

Schade en diefstal in de tuin

Wilt u de heg tussen u en de buren snoeien? Een boom planten? Of een schuur in de tuin plaatsen? Houd dan rekening met (de rechten van) de buren. Praat met elkaar en maak afspraken om conflicten te voorkomen.

In coronajaar 2020 zijn er meer meldingen van burenruzie en -overlast geweest dan ooit tevoren. Vooral overhangende takken en geluidsoverlast zijn genoemd. Niet gek ook, als iedereen meer thuis zit en de één verbouwt terwijl de ander probeert online te vergaderen!

Heeft u een conflict en komt u er niet uit? Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandverzekering.

Lees ook:

schade om uw huis   |    schade aan smartphone en laptop   |   schade door kind aan auto  |  schade door buitenspelende kinderen

Schade aan tuin: is dat verzekerd?

Schade aan uw tuin is verzekerd via de inboedelverzekering en opstalverzekering. De inboedelverzekering biedt dekking voor schade aan de volgende elementen van uw tuin: bomen, planten, struiken, terras, tuinmeubels, vlaggenstokken, was aan de waslijn en materialen opgeslagen in een tuinschuur (van zakken aarde tot aan de bromfiets). De opstalverzekering biedt dekking voor schade aan o.a.: het woonhuis zelf en bijgebouwen (schuren) in de tuin. Schuttingen zijn veelal (maar niet altijd) meeverzekerd.

Maar schade aan tuin en tuinmeubilair is slechts onder beperkte omstandigheden verzekerd. Zo zult u bij brand wel schadevergoeding krijgen, maar na een flinke hagelbui die planten vernielt niet (weersomstandigheden).

Harde wind die een schutting omblaast of een schuur in de tuin beschadigt, wordt vanuit de opstalverzekering wel vergoed. Er moet dan wel sprake zijn van een officiële storm en er geldt vaak een hoger eigen risico. Het is daarom lang niet altijd de moeite van het claimen waard.

Bij diefstal van planten en losse tuinversiering of vandalisme in uw tuin, bent u niet verzekerd. Bij diefstal uit uw schuur kunt u wel aanspraak maken op de inboedelverzekering, maar geldt bijna altijd dat er ‘sporen van braak’ moeten zijn als bewijs.

Is uw terras verzakt door regenval? Helaas is dit op bijna elke verzekeringspolis uitgesloten van vergoeding.

Controleer altijd welke dekking u heeft. Sommige verzekeraars tellen de tuin alleen mee bij een ‘uitgebreide dekking’ of hebben zelfs een aparte tuinverzekering.

Zijn uw spullen verzekerd in de tuin?

In de tuin zijn uw spullen, behalve de bovengenoemde, niet verzekerd.

Laat u speelgoed, een telefoon, iPad, e-reader of laptop op de tuintafel liggen, dan is deze niet verzekerd. Ook als uw iPad in de tuin uit uw handen valt, bieden veel inboedelverzekeringen geen of beperkte dekking. Terwijl dezelfde schade binnenshuis wel vergoed zou zijn. De reden: het risico op ongelukken is buitenshuis groter.

Hetzelfde geldt voor (kinder)fietsen en e-bikes die in de tuin staan, zelfs als ze op slot staan en de tuin vergrendeld is. Meestal is hier sprake van nalatigheid: u bent zelf vergeten om de spullen veilig te stellen. Alleen in een (afgesloten) schuur of de woning bent u verzekerd voor diefstal of schade aan deze goederen.

Heeft u een fietsverzekering? Dan moet u bij een buitendiefstal beide sleutels kunnen overleggen.

Schade door ongedierte

Ook schade aan tuin of huis door ongedierte wordt niet vergoed door woonverzekeringen. Heeft u wespennesten of vogelnesten in de dakgoot, laat deze dan professioneel verwijderen voordat uw huis schade oploopt.

Onderhoud sowieso uw huis goed: draai buitenkranen dicht in de winter, laat de schoorsteen vegen, houd de dakgoot schoon, geef wespennesten en vogelnesten in de dakgoot geen kans.

NB: bij veel verzekeraars is minstens een keer per jaar de schoorsteen van de open haard vegen verplicht. Als je hier geen bon van kunt overleggen, keren ze bijvoorbeeld niet uit bij brandschade!

Bewaar de bonnen als u dit onderhoud professioneel laat doen. Doet u het zelf? Teken dan ergens op dat u dit heeft gedaan of maak foto’s van de gereinigde oppervlakten voor uw administratie. Verzekeraars zullen altijd een schade-expert sturen om dit te beoordelen.

Diefstal met open ramen en deuren

Als een dief uw woning of schuur binnensluipt omdat u ramen of deuren heeft opengelaten, is dat nog steeds insluiping en bieden inboedelverzekeringen dekking voor de gestolen goederen. MAAR de laatste tijd zijn er wel meer verzekeringen die schade aan tuin en huis door insluiping zonder braaksporen uitsluiten van vergoeding. Dit wordt beschouwd als ‘nalatigheid’ van uw kant. Controleer daarom altijd vooraf de voorwaarden van de inboedelverzekering die u sluit.

En gaat u ‘even’ uw kinderen ophalen bij de speeltuin verderop in de straat? Doe dan toch deuren en ramen achter u dicht. Ook in de meest vriendelijke dorpsbuurt. Het blijft gewoon zonde van uw spullen.

Ruzie met de buren over herrie of afscheidingen

In de lente en zomer komen ook de ergernissen weer boven. De buren barbecueën elke avond onder uw slaapkamerraam en u ligt in de rook, of ze beginnen elke ochtend in het weekend al om 8 uur te zagen of andere luide hobby’s uit te voeren? En natuurlijk kent iedereen de zaken in ‘De rijdende rechter’ met ruzie over afscheidingen en grote bomen.

Komt u er samen niet uit en loopt de ruzie op? Contacteer dan uw adviseur of u hulp kunt krijgen van de rechtsbijstandverzekering.

Wat moet u doen als u schade oploopt?

 • Maak voldoende foto’s van de schade voordat u dingen verplaatst.
 • Breng daarna zoveel mogelijk spullen in veiligheid.
 • Dien de opgelopen schade direct in.

Neem contact met ons op via het formulier hieronder als u nog vragen heeft of een schade wilt melden.