Stormschade voorkomen? Onderneem snel actie – ook als u wel schade heeft

Onderneem snel actie om stormschade te voorkomen

Storm! Binnen klinkt het spannend en knus, maar een razende windkracht buiten kan veel overlast en stormschade veroorzaken. Bijvoorbeeld aan uw woning en auto. Maar ook kunt u zelf of uw dierbaren letsel oplopen. Lees dus snel onze preventietips en beperk uw kans op stormschade.

Heeft u vragen over de preventietips of wilt u weten of u goed verzekerd bent tegen stormschade en waterschade? Bel of e-mail ons even, en blijf zelf veilig thuis!

 

Stormschade voorkomen (preventietips)

U kunt regen en storm natuurlijk niet voorkomen. Maar door goed onderhoud en snelle actie bij noodweer kunt u wel veel schade voorkomen. Bekijk welke voorzorgsmaatregelen u direct kunt nemen.

BESCHERM…

Uzelf

 • Blijf binnen als u niet per se de straat op hoeft.
 • Neem geen paraplu mee als het hard waait.

Uw auto

 • Parkeer uw auto niet onder een boom.
 • Als u niet weg hoeft, blijf dan thuis.
 • Houd voldoende afstand van uw voorganger.
 • Probeer een route te rijden waar niet veel bomen langs de weg staan.
 • Wees extra alert op fietsers en motorrijders.
 • Houd altijd beiden handen aan het stuur. Een plotselinge rukwind kan uw auto zomaar zijwaarts verschuiven.
 • Laat het portier niet uit je hand rukken bij het in- en uitstappen

Uw woning of bedrijfspand:

 • Sluit ramen en deuren goed af.
 • Haal stekkers en antennes uit het stopcontact.
 • Controleer of zonneschermen, zonnepanelen, dakpannen, rolluiken en dergelijke goed zijn bevestigd en opgerold, ingeklapt of gesloten zijn.
 • Zorg dat uw tuinmeubelen en andere inboedel niet door de tuin kunnen waaien.

Rondom uw woning of bedrijfspand:

 • Zorg dat schuttingen stevig vaststaan.
 • Controleer of dakpannen, nokvorsten en daklood niet losliggen of verschoven zijn.
 • Laat rieten daken eens per jaar door een rietdekkerbedrijf controleren op zwakke plekken. Dat voorkomt niet alleen stormschade, maar zorgt er ook voor dat uw dak langer meegaat.
 • Waaien er wel eens dakpannen van het dak? Zet de nieuwe pannen dan vast met pannenhaken.
 • Controleer of reclameborden, schotels, antennes, vlaggenmasten en dergelijke nog goed bevestigd zijn.
 • Zet losse goederen, materialen, tuinmeubilair en dergelijk binnen of op een beschutte plek. Kan dat niet? Veranker ze zodat ze niet kunnen wegwaaien.
 • Verwijder oude of ongezonde bomen en rotte delen van bomen. Snoei overhangende takken. Dan kunnen die niet tegen afbreken, vallen of waaien. Verwijder ook overhangende boomtakken.
 • Zorg dat u een stevig zeil paraat heeft, voor het geval u bij nood iets moet afdekken.

Wat te doen bij stormschade?

 • Bel bij grote schade gelijk de brandweer via 1-1-2. Als de schade heel groot is, schakelt de brandweer een salvagebedrijf in. Die helpt u de schade zo veel mogelijk te beperken.
 • Maak foto’s van de schade-situatie als dat veilig kan, voordat u het opruimt. Deze komen van pas bij de verzekeringsclaim.
 • Heeft u glasschade? Zorg dat kapot glas snel vervangen wordt om grotere schade te voorkomen. Wees voorzichtig als u het gat of de barst zelf tijdelijk afdicht; zowel voor de scherven en uzelf als voor verdere schade als u met een groot zeil of karton tijdens de storm aan het werk bent. U kunt een glasherstelbedrijf inschakelen. Deze zijn meestal 24 uur per dag bereikbaar.
 • Meld uw schade direct bij uw verzekeringsadviseur.
 • Heeft u door schade meer of minder gas nodig? Meldt dit dan zo snel mogelijk bij uw gasleverancier.

Bent u voldoende verzekerd tegen stormschade?

 • WA+ (Beperkt Casco) en AllRisk (Volledig Casco) autoverzekeringen geven doorgaans dekking voor stormschade. De WA autoverzekering niet.
 • De opstalverzekering en inboedelverzekering dekken de meeste schade door storm aan uw woning, maar slechts beperkt aan de tuin.
 • let op: vaak geldt dit voor de ‘uitgebreide dekking’ van de inboedelverzekering. Controleer daarom wel uw polisvoorwaarden.
 • Er mag geen sprake zijn van slecht onderhoud of nalatigheid zoals het open laten staan van een schoorsteenklep.
 • U heeft altijd een eigen risico bij stormschade.

Voor een meer volledig overzicht, lees ‘Wat is verzekerd in en om uw huis

Welke verzekering vergoedt welke schade:

– De opstalverzekering dekt de schade aan uw huis & tuin voor voorwerpen die ‘aard- en nagelvast’ zitten. Oftewel: de dingen die je niet kunt meeverhuizen.

– De inboedelverzekering dekt de schade aan alles wat u wel kunt meenemen naar een ander huis.

– Lees hier meer over welke schade wel en niet verzekerd is aan uw tuin

Heeft u vragen over deze preventietips of wilt u weten of u goed verzekerd bent tegen stormschade en regenschade? Neem dan contact ons op.

 

Uw boot winterklaar

shutterstock_723048994Een zeer geslaagd vaarseizoen komt ten einde. De meeste boten liggen op de kant of worden één dezer dagen aan de kant gehaald. Een perfecte tijd om uw boot winterklaar te maken en het nodige onderhoud te plegen. Ook als uw boot overwintert in het water, is het belangrijk om uw boot na te lopen en beschermen tegen de kou. We bieden u deze handige checklist aan die u kunt doorlopen bij het winterklaar maken van uw boot.

Zelf uw boot winterklaar maken? Controleer eerst uw polisvoorwaarden.

Wilt u zelf uw boot winterklaar maken? Let dan op. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden namelijk alleen dekking als de boot winterklaar is gemaakt door een deskundig bedrijf. Controleer dus altijd even uw voorwaarden (of vraag het ons) voor u aan de slag gaat.

Motor, stuur en voortstuwing

Geef uw motor een onderhoudsbeurt of laat deze door een watersportbedrijf winterklaar maken en zo nodig een onderhoudsbeurt geven. Denk voornamelijk aan de impellor, de leidingen controleren en aftappen, het stellen van de V-Snaar en de olie vervangen.

Controleer de schroef en schroefas op speling en beschadigingen. En of de schroef nog goed bevestigd en geborgd zit op de schroefas.

Bij een saildrive is het belangrijk om een visuele inspectie te doen bij de rubberkraag / manchet. Informeer bij de leverancier wanneer deze vervangen moet worden.

Onderwaterschip

Als uw boot in de winter de stalling in gaat, biedt dat een goede kans om het onderwaterschip te controleren en onderhoud te plegen.

Controleer de antifouling laag op het onderwaterschip. Als de antifouling laag afbladdert of loslaat, verwijder de loszittende delen dan goed en schuur deze delen grondig voordat u een nieuwe laag aanbrengt.

Vervang anodes (metalen “offerblok” die het metaal van uw boot beschermt), als deze voor meer dan 50% zijn wegevreten.

Boven water romp en dek

Controleer de romp en dek op beschadigingen van de lak, maak goed schoon en zet de romp in de was. Als het dek van uw boot van teakhout is, spuit deze dan af met groene zeep en gebruik een zachte borstel. Reinig al het houtwerk grondig, vergeet de luiken en ankerbak niet.

Haal de lijnen van uw boot en maak deze goed schoon. Dit kunt u doen door ze in een bak met soda-water te leggen, of neem ze mee naar huis en stop ze in de wasmachine. Zo voorkomt u uitdroging van de lijnen en beschadiging door vuil.

Reinig de kikkers, lieren en stoppers goed en controleer of alles nog goed en soepel werkt.

Watertanks, brandstof, boiler en leidingen.

Tap alle leidingen helemaal af en sluit de leidingen daarna stevig. Maak watertanks helemaal leeg. Koppel de slangen van de waterpomp af.

Uw brandstoftank vult u bij voorkeur helemaal, zodat er geen condensatie kan ontstaan bij kou. De boiler tapt u af volgens de gebruikershandleiding.

Roerophanging

Controleer de roerophanging en kielbouten of er speling in zit. Zit alles nog goed bevestigd? Mocht u twijfelen, schakel dan een expert in.

Toilet

Het enkel droogpompen van het toilet is niet voldoende. U dient deze te beschermen tegen bevriezing.

Hanteer een mengsel van 50% propyleen glycol antivries en 50% water. Koppel de inkomende waterslang van de afsluiter en hang deze in de jerrycan met het mengsel. Koppel daarna de slang weer terug aan de afsluiter.

Mocht u een elektrisch toilet hebben, volg dan de handleiding van de fabrikant.

Elektronica & waardevolle bezittingen

Sommige verzekeringsmaatschappijen stellen in de voorwaarden dat in de periode van 1 november tot 1 maart kostbare zaken of elektronica die eenvoudig te verwijderen zijn, van boord verwijderd moet worden.  Onder kostbare zaken vallen onder andere navigatieapparatuur, overige apparatuur en andere waardevolle voorwerpen.

Elektronica die gemakkelijk te verwijderen is van het vaartuig, slaat u dus thuis op. Controleer de stekkers op corrosie en spuit deze eventueel in.

Controleer de werking van de overige vaste apparatuur, zoals het kompas, marifoon, dieptemeter en het schakelpaneel. Zet na de controle de apparaten weer uit.

Accu’s, gas

Koppel uw accu’s los zodra het vaartuig op het droge staat. Controleer of de spanning van de accu’s nog voldoende is. Het beste is dat u kleine accu’s opslaat op een droge plek en volledig opgeladen achterlaat.

Draai de hoofdkraan van de gastank dicht en steek het gas aan op het toestel om de leiding leeg te maken. Sluit daarna de veiligheidskraan. Controleer of de gasslang niet lek is. Dit kunt u doen door met zeepsop over de gasslang te gaan. Ziet u belletjes, dan is de slang lek. Vervang de gasslang elke 3 jaar.

Waterdoorvoer, ventilatie

Controleer uw bilge-pomp op werking als uw boot in het water blijft liggen. De bilge-pomp zorgt ervoor dat water in het laagste gedeelte van de boot (de bilge) naar buiten wordt gepompt. In sommige gevallen kan het zijn dat de schakelaar van de vlotter het na enkele jaren begeeft door doorbranden. Controleer met regelmaat of de loosgaten of andere vormen van waterdoorvoer niet dicht geslipt zijn door vuil of blad.

Maak de bilge en de douche geheel droog om het vochtpercentage minimaal te houden.

Dek de boot zo goed mogelijk af, maar let op dat er voldoende ventilatie aanwezig is om vocht en schimmels geen kans te geven.

Buiskappen, kussen, beddengoed en zeilen

Verwijder alle buiskappen, zeilen en beddengoed van boord en sla dit thuis op in een droge ruimte. Laat eventueel de buiskap reinigen en controleren op stikwerk. Dit kunt u ook met uw zeilen laten doen.

Zet kussens en matrassen rechtop zodat ze kunnen ventileren en niet muf worden.

Ga regelmatig kijken bij uw boot

Tijdens het winterseizoen kan het flink stormen, regenen of sneeuwen. Een regelmatig bezoek is niet overbodig. Indien het vaartuig nog te water ligt is een regelmatig bezoek aan het vaartuig  aan te raden. Leg het vaartuig tijdens de winterperiode vast met dubbele landvasten.

Wilt u ook de verzekeringen voor uw boot, trailer en/of auto ‘winterklaar’ maken?

Laat het ons weten. Wij bekijken graag of uw verzekeringen nog het beste bij uw huidige situatie passen. En natuurlijk kunnen we, indien een aanpassing gewenst is, de verzekeringen gelijk voor u in orde maken. Zo weet u zeker dat u geen ongewenste financiële risico’s loopt.

 

Schade aan auto door laagstaande zon

Veel schades met autorijden in het najaar worden veroorzaakt door de laagstaande zon. Berg uw zonnebril dus nog niet op! Deze heeft u in het verkeer zeker nog nodig de komende maanden.

Door de laagstaande zon knijpen we met onze ogen, of dekken ons zicht deels af met de zonneklep. Met name het verkeer dat ons kruist, zoals voetgangers en fietsers op kruisingen, zien we slecht aankomen. En het is lastiger hun positie en snelheid in te schatten.
<h2>Rij veilig met laagstaande zon</h2>
Zoals gezegd neemt u dus altijd een <strong>zonnebril</strong> mee in de auto. En zet deze op zodra u de zon in uw ogen voelt. Liefst natuurlijk een goede kwaliteit zonnebril die goed ontspiegelt en blokkeert, maar niet te veel verduistert.
De <strong>zonneklep</strong> omlaag is voor de een een goede maatregel, voor de ander niet. Voor lange personen ontneemt deze soms juist te veel zicht en voor wie klein is, helpt het geen zier. Er bestaan wel <a href=”https://www.halfords.nl/carpoint-carpoint-zonneklepverlenger.html” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer” data-cke-saved-href=”https://www.halfords.nl/carpoint-carpoint-zonneklepverlenger.html”>zonneklepverlengers</a> voor wie kleiner is, maar of u dat meer of minder overzicht geeft – bepaalt u het beste zelf.
Zorg sowieso dat uw <strong>ramen goed schoon</strong> zijn. Vuile ramen geven nare blinde vlekken in uw zicht als de zon erop schijnt. Als u warm en dampend in een koude auto stapt, loopt u kans dat uw ruiten pas enkele minuten na vertrek beslaan. Rij dan niet door, maar stop om het schoon te maken met bijvoorbeeld een anti-condens doek!

<strong>Let vooral ook op als u ’s morgens vertrekt</strong>: ramen en spiegels zijn in dit seizoen vaker beslagen van binnen en buiten. <strong>Vertrek wat eerder van huis</strong> zodat u tijd heeft dit goed schoon te maken voor u wegrijdt, want met de zon erop veranderen die druppels in prachtige, maar levensgevaarlijke prisma’s die u het zicht ontnemen.

<strong>Pas uw rijstijl aan</strong>: hou er rekening mee dat u slechter zicht heeft en beter / langer moet kijken om uw medeweggebruikers en andere verkeersdeelnemers goed te zien en in te schatten. Uw reactietijd is dus ook langer.

Het aanpassen van uw rijstijl is ook belangrijk voor uw achterligger en tegenliggers: zij hebben ook slechter zicht en meer moeite om u te zien. Als u <strong>rustig en ‘voorspelbaar'</strong> rijdt, dus zonder plotselinge afslagen, slingers of overhaaste rem-acties, is de kans ook kleiner dat zij op u botsen.

Doe om diezelfde reden uw <strong>lampen altijd aan</strong>: dan zien anderen u beter met de laagstaande zon.
<h2>Schade met laagstaande zon</h2>
<strong>Heeft u een ongeluk met uw eigen auto, zonder andere betrokkenen?</strong> Dan is deze gedekt als uw auto All Risk verzekerd is, maar niet bij een lagere dekking.

<strong>Rijdt iemand anders u aan?</strong> Dan moet de schade verhaald worden op de WA autoverzekering van die persoon.

<strong>Rijdt u een ander aan? </strong> Dan is het uw WA autoverzekering die aangesproken moet worden voor de schade aan de andere bestuurder of verkeersdeelnemer. Dit heeft gevolgen voor <a href=”http://hoe-werkt-de-bonus-malusladder-2/” data-cke-saved-href=”www.lancyr.nl/lancyr-autoverzekering/hoe-werkt-bonus-malusladder/”>uw schadevrije jaren en verzekeringspremie</a> in de komende jaren. De schade aan uw eigen auto is alleen gedekt bij All Risk.

Denk ook aan de <a href=”/waar-dient-een-rechtsbijstandverzekering-verkeer-voor/” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer” data-cke-saved-href=”https://www.lancyr.nl/rechtsbijstandverzekering/rechtsbijstand-verkeer/”>Rechstbijstandverzekering Verkeer </a>om u te helpen bij conflicten over verkeersdeelname.

Inbraak voorkomen in de donkere dagen

De donkere dagen bieden een prettige “werkomgeving” voor inbrekers. Inbrekers liggen op de loer en het aantal woninginbraken stijgt flink in deze periode. Natuurlijk is woninginbraak niet in alle gevallen te voorkomen, maar maak het de inbrekers in ieder geval niet te gemakkelijk om uw huis binnen te komen. Lees daarom onze preventietips.

Gelegenheidsdief of professional?

Een groot deel van de inbraakverdachten zijn ‘gelegenheidsdieven’. Ze zien een open deur of raam als u even bij de kinderen in de speeltuin gaat kijken en zijn binnen 1 minuut weer buiten met uw tablet of sieraden. Daarnaast zijn er de ‘professionele inbrekers’ die een buurt kiezen en al ruim van tevoren het gedragspatroon van u en uw buren bekijken. Zij breken in met goede voorbereiding en weten binnen 5 minuten véél meer mee te nemen.

Hoe komt de inbreker uw huis binnen?

 • Door met een schroevendraaier deuren en ramen te forceren.
 • Met een koevoet of breekijzer.
 • De flippermethode: een pinpas tussen de deurpost en deur steken om het slotschoot weg te duwen.
 • Door de cilinder te forceren of verwijderen.
 • Door het ingooien of inslaan van een raam.
 • Door gewoon aan te bellen met een smoes.

Enkele ‘open deuren’ voor inbraakpreventie: Licht, Lawaai en Lang werk

Een inbreker wil niet gezien of gehoord worden en zo snel mogelijk zijn slag slaan. Zorg dus dat hij juist wel zichtbaar is en maak binnenkomen lastig. Met de volgende maatregelen maakt u uw huis al een stuk veiliger.

Laat geen deuren open: maak het de inbreker lastig binnenkomen

 • Doe deuren op slot en ramen helemaal dicht als u weggaat, ook al is het maar even. Een inbreker heeft maar één minuut nodig!
 • Plaats goed werkende verlichting met bewegingssensoren bij voor- en achterdeur. Dat is fijn voor uzelf ook als u het sleutelgat zoekt!
 • Zet enkele lampen in huis/buiten op een tijdschakelaar met verschillende aan-/uit tijden, zodat het lijkt of u ook ’s avonds thuis bent.
 • Laat geen sleutel in het slot of naast de deur hangen: die zijn er gemakkelijk uit te wippen of te pakken door een ruitje in te tikken.
 • Leg geen sleutels buiten onder bloempotten e.d.. Dit is géén geheime plek.
 • Laat geen ladders, vuilcontainers of ander klimmateriaal voor het grijpen liggen.
 • Voorzie ramen en deuren van stevig hang- en sluitwerk met het SKG- of Politiekeurmerk Veilig Wonen.
 • Breng geen latwerk, pergola’s en dergelijke op uw muren aan, waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen. Neem obstakels weg die het zicht op uw huis kunnen belemmeren, zoals hoge schuttingen en hoge heggen. Dan is er meer controle vanuit de buurt.

Voor meer “open deuren” om inbraak te voorkomen, lees de preventietips van de Rijksoverheid.

Sociale controle

 • Mensen in de buurt weten vaak het beste wanneer er iets ‘niet pluis’ is in de buurt. Hou elkaar dus op de hoogte als er iets vreemds wordt opgemerkt.
 • Start een Whatsapp-groep met uw buren om gemakkelijk met elkaar te kunnen communiceren als er iets ongewoons in de straat plaatsvindt.
 • Laat buren weten wanneer u wat langer weg bent, en vraag hen dan een oogje in het zeil te houden. (zie ook: veiligebuurt.nl)
 • Plaats uw afwezigheid niet op facebook, twitter of andere sociale media waar inbrekers kunnen meelezen. Vrienden van vrienden zijn immers nog steeds vreemden.

Beveilig waardevolle spullen

 • Laat geen waardevolle spullen in zicht liggen.
 • Markeer waardevolle bezittingen, zodat ze herkend kunnen worden door politie en lastig door te verkopen zijn.
 • Leg juwelen en kostbaarheden niet in het zicht of op een voorspelbare plek. Hoe langer het duurt voor een inbreker om bij waardevolle spullen te komen, hoe groter de kans is dat ze het erbij laten.

Lees nog meer tips over inbraakpreventie op de website van de politie.

Beperk de schade

Als u toch slachtoffer van inbraak wordt, probeer dan de schade te beperken.

 • Zorg voor een goede inboedelverzekering. Heeft u uw huis goed beveiligd? Met een erkend beveiligingscertificaat krijgt u vaak een aantrekkelijke korting op de premie.
 • Registreer belangrijke artikelen zoals elektronica, kunst en antiek op een lijst. Zet alle relevante kenmerken, een foto en de aanschafwaarde erbij. Bewaar deze lijst online, zodat u die altijd kunt terugvinden.
 • Dieven kunnen ook terugkomen! U heeft dan waarschijnlijk een aantal van uw bezittingen vervangen voor nieuwe exemplaren. Nog interessanter dus voor inbrekers! Na een diefstal moet u daarom evengoed de sloten vervangen en opnieuw alles beveiligen.

Zorg voor een goede inboedelverzekering

Het aanbod aan inboedelverzekeringen is enorm. Wij maken graag een vergelijking voor u en adviseren u over de verzekering die het beste past bij uw situatie.

Maak uw woning winterklaar

De dagen worden korter en donkerder en het voelt al als winter. Voor u het weet wordt u verrast door een kapotte ketel, een bevroren leiding of andere winterschade. Verzekeringen helpen u bij schade aan uw huis door winterweer, maar keren geen geld uit bij ‘nalatigheid’. Oftewel: u bent zelf verantwoordelijk om uw woning te onderhouden en preventieve maatregelen te nemen.

Lees hieronder de meest voorkomende schades en wat u kunt doen om de kans op schade te minimaliseren.

Veel voorkomende schade in de winter:

 • Bevroren en gebarsten leidingen.
 • Kromtrekkende vloeren.
 • Kapotte cv ketel.
 • Water dringt door bakstenen, waardoor metselwerk barst en het water naar binnen sijpelt.
  Deze schade zet pas in bij dooi!
 • Inbraak

Uw woning winterklaar maken

Loop onderstaande punten door, om uw woning winterklaar te maken.

Waterleidingen en kranen

 • Laat uw buitenkranen leeglopen. Gebruik bij voorkeur vorstbestendige buitenkranen.
 • Tap leidingen af in ruimtes waar u de verwarming nooit gebruikt of waar geen CV is.
 • Isoleer watermeters, kranen en leidingen in onverwarmde ruimtes.

Is uw leiding toch bevroren? Sluit eerst de hoofdkraan af. Verwarm de bevroren leiding zachtjes, bijvoorbeeld met een föhn. Als de leiding ontdooid is, zet u de hoofdkraan voorzichtig weer open.

Dak en dakgoot

 • Laat uw dak jaarlijks controleren en reinigen door een erkend dakdek- of inspectiebedrijf en laat ze gebreken verhelpen.
 • Maak dakgoten en afvoerpijpen schoon voor de winter

Verwarming en tocht

 • Hou de verwarming op een minimum van 12 graden Celcius.
 • Voorkom tocht met tochtstrips (bespaart ook energie!).
 • Laat uw verwarmingsinstallatie regelmatig controleren. U kunt hier eenvoudig een onderhoudscontract voor afsluiten. U krijgt dan meestal ook garantie op directe hulp bij storingen.

Inbraak

Tuin

 • De beste manier om uw tuin winterklaar te maken, is natuurlijk door de heren Jacobse en Van Es (Van Kooten & De Bie) in te huren.
 • Snoei uw bomen indien de takken kunnen afwaaien en schade aan uw andere bezittingen kunnen veroorzaken.
 • Berg uw tuinmeubilair goed op. Zorg dat het niet kan wegwaaien bij storm en niet verpietert onder de sneeuw en vorst.
 • Controleer of uw schutting(en) en schuren nog stevig staan. Verf en beits indien nodig om ze lekvrij te houden en tegen rot te beschermen.
 • Haal kwetsbare planten en potten naar binnen tegen hagel en storm.

Bent u verzekerd tegen deze schade?

Uw woningverzekeringen (inboedel en opstal) dekken de meeste kosten voor leidingreparatie en gevolgschade. Maar u moet wel eerst kunnen bewijzen dat er geen nalatigheid (buitenkranen dicht, raam open laten staan) of achterstallig onderhoud (jaarlijkse controles) is. Als huurder moet u navraag doen bij uw verhuurder naar de verantwoordelijkheid.

Verzekeraars sturen bij schadeclaims een expert langs om de schade te beoordelen. Hij zal dit soort mogelijke nalatigheid altijd onderzoeken om te kijken of uw claim geldig is. Zorg dus goed voor uw huis en bewaar bonnen of foto’s van onderhoud dat u laat uitvoeren.

De opstalverzekering dekt de schade aan uw huis & tuin voor voorwerpen die ‘aard- en nagelvast’ zitten. Oftewel: de dingen die je niet kunt meeverhuizen.

De inboedelverzekering dekt de schade aan alles wat u wel kunt meenemen naar een ander huis.

Brand, bliksem, vorst en storm vallen normaliter wel onder uw verzekering (bij uitgebreide dekking). Maar overstromingen en aardbevingen niet (worden bestempeld als ‘calamiteiten’).

De tuin is beperkt verzekerd bij schade door weersomstandigheden

De inboedelverzekering biedt dekking voor schade aan de volgende elementen van uw tuin: bomen, planten, struiken, terras, tuinmeubels, vlaggenstokken, was aan de waslijn en materialen opgeslagen in een tuinschuur (van zakken aarde tot aan de bromfiets). De opstalverzekering biedt dekking voor schade aan o.a.: het woonhuis zelf en bijgebouwen (schuren) in de tuin. Schuttingen zijn veelal (maar niet altijd) meeverzekerd.

Maar schade aan tuin en tuinmeubilair is slechts onder beperkte omstandigheden verzekerd. Zo zult u bij brand wel schadevergoeding krijgen, maar bij een verzakt terras door regen niet en bij een omgewaaide schutting alleen bij een officiële storm.

Klik hier voor een volledig overzicht wat wel/niet verzekerd is aan uw tuin.

De auto op de oprit valt onder de autoverzekering

De auto op de oprit is niet verzekerd bij een woonverzekering, alleen bij de autoverzekering zelf. Dus als er een dakpan of boom op waait, heeft u ook hier de juiste verzekering voor nodig.

Als u alleen een WA-dekking heeft, is schade aan uw eigen auto niet vergoed. Bij ‘Beperkt Casco’ (WA+) vallen storm- en hagelschade binnen uw verzekering, bij Volledig Casco (All Risk) bent u tegen alle weersomstandigheden verzekerd.

Maak ook uw auto winterklaar

Ook uw boot winterklaar maken?

Heeft u een bootje dat ’s winters het water uit moet?  Lees dan hier onze tips en checklist om uw boot winterklaar te maken.

Energie bespaartips

In de winter verbruikt u meer energie. Wilt u weten welke maatregelen u kunt treffen om hoger verbruik in energie te beperken en dus te besparen op uw energierekening? Bekijk de Milieu Centraal energiebespaartest voor tips om energie te besparen in de winter.

Heeft u vragen over uw verzekering, voorwaarden, onderhoud of over de preventietips? Neem contact op met onze verzekeringsadviseurs.

Veilig rijden in de sneeuw, met storm of zware regen

Rijden onder zware weersomstandigheden zoals zware regen, mist, sneeuw of storm kan zelfs voor de doorgewinterde automobilist moeilijk zijn. Dat bewijst de stijging in het aantal verkeersongevallen in de koude seizoenen. Bovendien vereist elk weertype andere aanpassingen van de rijstijl van de bestuurder. Voorzichtigheid is natuurlijk altijd de sleutel tot veilig rijgedrag. Lees hieronder de andere tips per weertype.

WA-verzekering dekt niet voor schade aan eigen auto

Schade aan uw eigen auto is niet verzekerd is onder een WA verzekering. Schade aan een andere auto / weggebruiker door uw schuld wel. Wilt u ook verzekerd zijn voor schade aan uw eigen auto? Kies dan voor een WA + beperkt casco dekking of een WA + volledige casco dekking *Neem contact op met een van onze verzekeringsadviseurs voor meer informatie over de verschillende dekkingen. Uw adviseur kan bepalen welke dekking het beste past bij uw situatie en/of de waarde van uw auto.

* Let op: Schade door storm en/of hagelschade is gedekt onder een WA + beperkt casco verzekering. Schade door andere weersomstandigheden is alleen gedekt onder een WA + volledige casco verzekering.

Autorijden met mist

Mist kan voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen. U en andere automobilisten zijn nu eenmaal minder zichtbaar. Wat kunt u doen?

 • Warm uw auto goed op voordat u de weg opgaat. Bij mist kan door het temperatuurverschil condens ontstaan op uw autoruiten.
 • Zet uw ruitenwissers aan om mistdruppels te verwijderen.
 • Gebruik uw mistlichten (voor en achter) als u minder dan 50 meter zicht heeft.
 • Pas uw snelheid aan!
  Het menselijk oog focust zich op het punt waar u zich 2 seconden later bevindt. Maar bij mist heeft u beperkt zicht, waardoor dat ‘2-seconden-punt’ ontbreekt. Een veel gemaakte fout is dat men dan meer gas geeft, door verkeerde inschatting van de afstand.

shutterstock_446860969Autorijden in de storm

Elke herfst (en soms zelfs zomer) is het weer raak in Nederland, krachtige wind die over onze polderwegen raast en de auto’s de sloten in wil blazen. Zorg dat het u niet overkomt.

 • Rij rustig, dan heeft u meer tijd om te reageren op plotselinge gevaarlijke situaties.
 • Houd altijd beiden handen aan het stuur. Een plotselinge rukwind kan uw auto zomaar zijwaarts verschuiven.
 • Kies indien mogelijk een route waar niet veel bomen langs de weg staan. Op deze manier verkleint u de kans dat er een afgerukte tak of boom met slappe wortels op uw auto belandt.
 • Wees extra alert op fietsers en motorrijders.
  Een plotselinge windstoot en een fietser of een motorrijder raakt volledig uit balans. Ze kunnen gemakkelijk vlak voor of zelfs tegen uw auto vallen. Toch een aanrijding met een fietser? Lees dan ook ‘Voetganger of Fietser aangereden. Wat nu?’

shutterstock_289045544Autorijden met zware regen

Langdurige (zware) regenbuien komen steeds vaker voor in Nederland. Naast file zorgt het ook voor veel auto-ongelukken.

 • Vermijd de ochtend- en avondspits: meer auto’s op de weg = meer kans op ongelukken.
 • Haal geen vrachtwagens in, want dan ziet u bijna niets door de hoeveelheid water die zij opzij stuwen.
 • Houd voldoende afstand. Een nat wegdek zorgt voor een langere remweg.
 • Afstand houden met regen is ook beter voor uw zicht. Zo heeft u geen last van opspattend water van uw voorganger.
 • Blijf in het spoor van uw voorganger rijden (op afstand), deze heeft al veel water weggeduwd waardoor u beter grip op de weg heeft.
 • Schaf eventueel een bril aan met geel glas, ook wel bekend als een nachtbril of contrastbril. Hiermee verhoogt het contrast en daarmee uw zicht op de weg en dus uw reactievermogen.
 • Een nat wegdek vergroot de kans op ‘zweven’ van uw auto. Dit wordt ook wel aquaplaning genoemd. Er ontstaat dan een laagje water tussen uw autobanden en het wegdek. Banden met een goed profiel verkleinen de kans op aquaplaning. Mocht uw auto toch zweven, geef dan vooral geen gas! Trap uw koppeling in en stuur in de richting waar u naartoe wilt. Mocht u in een automaat rijden, dan is het gas loslaten de beste oplossing.

shutterstock_555686374Autorijden in de sneeuw

We wonen niet in een land waar je door meters sneeuw hoeft te ploegen. Maar juist daarom zijn we minder ervaren in rijden in de sneeuw. Bovendien houden we van reizen, en deze tips gelden natuurlijk in elk land.

 • Als er veel sneeuw op de weg ligt, is het beter om weg te rijden in de tweede versnelling. Op deze manier krijgt u meer grip op het wegdek.
 • Blijf zoveel mogelijk rijden op het weggedeelte waar veel is gereden. Dus in het bandenspoor van uw voorgangers, voor betere wegligging.
 • Rij in een hogere versnelling. Op deze manier voorkomt u het spinnen van uw banden. Ook deze tip is bedoeld om meer grip op het wegdek te krijgen.
 • Verliest u toch grip? Houd het hoofd koel en ga vooral niet remmen. Probeer rustig te sturen naar het midden van de weg en geef daarbij rustig gas.

3 Manieren van slippen – en hoe te reageren

U kunt op drie manieren in de slip raken, bij alle drie is het loslaten van het gaspedaal belangrijk.
Hard remmen en gas geven zijn altijd het SLECHTSTE wat u kunt doen.
Hoe u moet sturen hangt af van het soort slip, dus blijf rustig en voel eerst goed wat er gebeurt met de auto.
Voer al uw handelingen uit met beleid – niet te wild of abrupt.

HELP, IK SLIP!

 • Laat het gaspedaal MET BELEID los en trap de koppeling in.
 • Houd het stuur goed vast met twee handen.
 • Kijk in de richting waar u heen wilt, niet naar het gevaar.

Onderstuur: de voorwielen slippen

 • Stuur mee IN DE RICHTING WAAR DE AUTO HEEN GLIJDT.
  Alleen zo krijgen de wielen hun grip terug.
 • Voelt u weer druk en grip op de weg? Dan pas kunt u eruit komen door bij te sturen. Geef voorzichtig gas bij en stuur beheerst.

Overstuur: de achterwielen slippen

 • Stuur TEGEN DE RICHTING IN WAAR DE AUTO HEEN GLIJDT.
 • Voelt u weer druk en grip op de weg? Dan pas kunt u eruit komen door bij te sturen. Geef voorzichtig gas bij en stuur beheerst.

Aquaplaning: u zweeft op water met de hele auto

 • Blijf sturen IN DE RICHTING WAAR U NAARTOE WIL.
 • Voelt u de grip terugkomen? Geef voorzichtig gas bij en stuur beheerst.

Veel voorkomende autoschades in de winter:

 • Ongelukken door gladheid, ijzel en slecht zicht.
 • Roest op carrosserie en chassis.
 • Ruitbarsten en krassen.
 • Auto start niet meer (accu).
 • Bevroren sloten/handrem/vloeistoffen.

Bereid uw auto voor op de winter

 • Zorg voor een goede accu en bij twijfel voor startkabels.
 • Steek bijvoorbeeld een wasknijper onder de ruitenwissers en smeer de deurrubbers in met rubbervet.
 • Controleer de vloeistoffen, voeg antivries toe.
 • Zorg voor een goede ijskrabber of  deken over uw voorruit zodat u niet hoeft te krabben.
 • Zorg voor een slotontdooier.
 • Was bij ijzel en sneeuw regelmatig uw ruiten en lampen. Strooizout maakt ze vuil.
 • Was ook de rest van de auto: strooizout tast de velgen, carrosserie en chassis van uw auto aan.
 • Ook de handrem kan bevriezen. Zet de auto bij strenge vorst in de parkeerstand of de eerste versnelling.
 • Verwarm de voorruit niet te snel en niet te heet.
 • Controleer elke 3 maanden uw bandenspanning en profiel.
 • Overweeg winterbanden of vierseizoensbanden met keurmerk: de scheelt de helft van de remweg bij lage temperaturen.
 • Zorg dat u gevarendriehoek, zaklamp, handschoenen, goed opgeladen telefoon en warmtedeken mee heeft, voor als u met pech komt te staan in koud en donker weer.

Waarom is investeren beter dan geld op een spaarrekening laten staan?

Veel Nederlanders reageren op de economische dip van 2020 door meer geld te sparen, of het spaargeld dat ze hebben vooral te laten staan waar het staat. Maar dat is om 3 redenen niet verstandig voor uw portemonnee. Uitgeven of investeren is beter.

1-    Geld moet rollen

Juist door nu geld uit te geven, stimuleren we als consumenten de economie en ondersteunen ondernemers / bedrijven om deze moeilijke tijd door te komen.

De Overheid helpt voor een deel, met alle steunpakketten. Wij als consumenten moeten de rest doen door te blijven kopen, of het nu een auto, verbouwing, nieuwe wasmachine of de nieuwe bank is. Of natuurlijk een investering waarmee u een bedrijf helpt én uzelf.

2-    De inflatie maakt uw spaargeld steeds minder waard

De inflatie ligt rond de 1,7% in juli 2020. Dit betekent dat alles wat u koopt (consumentengoederen en diensten) 1,7 % duurder is dan vorig jaar juli.  Dezelfde tas boodschappen die vorig jaar 100 euro kostte, kost u dit jaar € 101,70 aan de kassa.

U kunt dus minder kopen voor hetzelfde (spaar)geld. Tel daarbij op dat u momenteel overal (aanzienlijk) minder dan 1,7% spaarrente ontvangt. Dus uw spaargeld wordt elk jaar minder waard.

De inflatie voorspelling voor 2021 is 1,4% (bron: CPB). Dat betekent dat € 10.000 euro, na een jaar nog maar € 9.860 euro waard is, qua wat u ervoor kunt kopen. Spaarrente is minimaal, ongeveer 0,05%. Dus hiermee compenseert u niet afdoende voor de inflatie. Na een jaar is uw € 10.000 euro nog slechts € 9.909,30 waard.

(€ 10.000 +  0,005% = € 10.005  . € 10.005 – 1,4% = € 9.865,-)

Bij investeren ligt het rendement hoger dan 1,4%, dus hier liggen kansen om uw spaargeld tóch te laten groeien. Zoals de berekeningen verderop in dit artikel aantonen.

3-    Heffingsvrij vermogen box 3 gaat omhoog

De Belastingdienst heeft aangekondigd dat het heffingsvrij vermogen (box 3 belasting) hoger wordt. U hoeft dus minder belasting te betalen over investeringen/vermogen.

Het heffingsvrij vermogen in box 3 wordt in 2021 verhoogd naar € 50.000 per persoon. Als u een fiscaal partner heeft, is het heffingsvrij vermogen € 100.000 gezamenlijk. Tot dit bedrag aan eigen vermogen betaalt u geen vermogensbelasting.

Dankzij deze verhoging, hoeven zo’n 1 miljoen spaarders en kleine beleggers in 2021 geen box 3 belasting meer te betalen (bron: Rijksoverheid.nl).

Lees ook: Hoe werkt vermogensbelasting?

Hoe investeren meer oplevert dan sparen

Dat leggen we het gemakkelijkst uit met een rekenvoorbeeld.

Op het moment dat u investeert, geeft u de waarde van uw investering op in box 3. U, als investeerder leent in dit geval een bedrag uit aan een ondernemer. De ondernemer betaalt maandelijkse rente én het investeringsbedrag na een bepaalde periode terug.

Rekenvoorbeeld investeren vs sparen:

U investeert € 10.000 en de te ontvangen rente is 5% met een duur van 5 jaar.

U ontvangt jaarlijks 5% rente; dit is per jaar € 500.
De inflatie wordt voorspeld op 1,4% voor 2021.

We rekenen door hoe uw vermogen groeit gebaseerd op rente, inflatie & afdracht van vermogensbelasting.

Stel dat u minder dan € 50.000 vermogen heeft  (of < € 100.000 gezamenlijk)

Dan valt de investering van € 10.000 binnen uw heffingsvrij vermogen van € 50.000,-. Dan is er geen vermogensbelasting verschuldigd en is uw winst in dit voorbeeld ook écht € 500,- per jaar. Deze waarde wordt  nog wel verminderd met de vermogensbelasting en de verwachte inflatie van 2021.

Ook met sparen bent u in dit voorbeeld geen vermogensbelasting schuldig, maar spaargeld levert momenteel slechts 0,05% rente op – of zelfs negatieve rente!

Stel dat u € 80.000 vermogen heeft…

Dan draagt u vermogensbelasting af volgens het laagste tarief, over uw vermogen hoger dan € 50.000 euro. Laten we zeggen dat uw investering van € 10.000 euro in zijn geheel onder deze vermogensbelasting valt.

Stel dat u € 250.000 vermogen heeft …

Dan heeft u momenteel goede kans dat u zelfs rente moet betálen over uw spaargeld, maar in dit voorbeeld rekenen we nog even alsof u 0,5% van de bank krijgt.

De Belastingdienst berekent over uw inleg van € 10.000 een fictief rendement van 4,5% (2021). Hierover betaalt u 31% (2021) belasting. Dit is een percentage van 1,4% vermogensbelasting. Er blijft dus als het ware € 353,- van uw € 500,- rente over als jaarwinst op uw investering.
En daarover gaat nog de inflatiecorrectie van 1,4%.

Stel dat u niet geïnvesteerd had…

Die rekensom ziet u steeds aan de linkerzijde van de berekeningen. U zou wel spaarrente ontvangen, maar elk jaar verliest u waarde aan belasting én aan inflatie.

Dit is financieel de urgentie om meer rendement te maken met uw spaargeld dan op een spaarrekening mogelijk is.

Andere manieren om uw vermogen (belastingtechnisch) te verlagen

Mogelijk vindt u het niet wenselijk om een beleggingsrisico te lopen in ruil voor een onzeker rendement. Daarom wordt door adviseurs gezocht naar fiscale oplossingen voor dit probleem.

 • U kunt vermogensbelasting ontwijken door vermogen te investeren in uw eigen huis óf (een deel van) de hypotheek af te lossen.
 • Daarnaast kunt u er voor kiezen uw vermogen in een lijfrenteproduct te storten. Dit bedrag is echter wel gemaximeerd.
 • Daarnaast kunt u uw vermogen schenken aan uw kinderen. Er zijn maxima aan de bedragen die belastingvrij kunnen worden geschonken.

Meer weten? Maak een afspraak met onze adviseurs voor advies op maat

Hoe werkt vermogensbelasting en fictief rendement?

In het Nederlands belastingstelsel wordt in ‘box 3’ vermogensbelasting geheven over uw vermogen.

 • Welk vermogen is belastbaar?
 • Hoe berekent u de vermogensbelasting?
 • Hoe berekent de Overheid hoeveel vermogensbelasting u betaalt?

Vermogensbelasting kort & simpel

Hoe hoger uw vermogen, hoe hoger uw heffing.

Blijft uw vermogen in box 3 onder een bepaald bedrag, dan betaalt u niets. Daarna gaat men ervan uit dat u met meer vermogen, ook meer winst (rendement) maakt. Daarom betaalt u steeds meer belasting naarmate u meer vermogen heeft.

[su_button url=”/waarom-investeren-beter-is-dan-sparen/” target=”blank” background=”#6d8c0b” color=”#ffffff” center=”yes” text_shadow=”1px 1px 1px #000000″ desc=”effecten van inflatie en belasting”]Sparen of Investeren : wat levert meer op?[/su_button]

Bereken uw belastbaar vermogen

Bij uw vermogen worden als ‘bezittingen’ uw spaargeld, beleggingen en uw (kleine) investeringen opgeteld. Daar worden uw ‘schulden’ (o.a. credit card, studieschuld) van afgetrokken. Wat overblijft is de grondslag voor uw belastingaangifte.

Bezittingen – Schulden = grondslag vermogen

Over deze grondslag heeft u per fiscaal partner in 2021 € 50.000 heffingsvrij vermogen wat u nog mag aftrekken voordat er vermogensbelasting in rekening wordt gebracht.

Grondslag – heffingsvrij vermogen = belastbaar vermogen

Bereken uw vermogensbelasting 2021

De vermogensbelasting wordt geheven over 31% van de grondslag van uw vermogen. Hoeveel belasting u hierover betaalt, wordt jaarlijks opnieuw berekend als een fictief rendement. Daarmee wordt bedoeld: het bedrag dat u naar schatting heeft verdiend op uw spaargeld en investeringen. Hiervan maakt de Belastingdienst jaarlijks een nieuwe schatting op basis van gemiddelden in Nederland.

Grondslag vermogen* Fictief Rendement Belastingpercentage % Vermogensbelasting**
< 50.000 0% 0% heffingvrij
50.001 – 100.000 euro 1,9% 31% 0,59%
100.0001 – 1.000.001 euro 4,5% 31% 1,4%
> 1.000.000 euro 5,69% 31% 1,76%

* per persoon / fiscaal partner
** %  Vermogensbelasting x Belastbaar vermogen = te betalen vermogensbelasting

Voorbeeld:
U heeft met fiscaal partner samen € 320.000 spaargeld. U heeft geen schulden. Uw grondslag sparen en beleggen is dan € 320.000 oftewel € 160.000 per partner. Dat is dan € 160.000 – € 50.000 heffingsvrij vermogen = € 110.000 belastbaar vermogen.

U betaalt ieder een gelijk deel van de vermogensbelasting:

Grondslag vermogen Fictief rendement Vermogensbelasting 2021 Belasting
€  50.000 0% Heffingvrij €    0,00
€  50.000 1,9% 31% €    294,50
€ 60.000 4,5% 31% €    837,00
Totaal € 1.131,50

Over uw vermogen van € 160.000 betaalt u dus € 1.131,50 belasting per persoon (€ 2.263,- gezamenlijk).

Hoe wordt fictief rendement berekend?

Het fictief rendement is het rekenmiddel van het ‘forfaitair systeem’ dat de Belastingdienst hanteert. Forfaitair rendement is hetzelfde als fictief rendement. Het woord ‘fictief’ geeft duidelijk aan dat het om een ‘verzonnen’ of beter gezegd ‘geschat’ rendement op uw vermogen gaat. De Belastingdienst schat in hoeveel uw vermogen na een jaar in waarde stijgt, en daarover betaalt u vermogensbelasting.

Zo wordt het fictief rendement berekend

Het fictief rendement wordt gebaseerd op ‘de landelijk gemiddelde verdeling van het box 3-vermogen over spaargeld en beleggingen’.

 • Al het spaargeld in Nederland in box 3 wordt opgeteld en het gemiddelde rendement op dat spaargeld over het afgelopen jaar wordt uitgerekend.
 • Ook al het beleggingsgeld in Nederland in box 3 wordt opgeteld en het gemiddeld rendement ervan uitgerekend.
 • Daarna kijkt de Belasting naar hoe dit box 3 vermogen (gemiddeld) verdeeld is. Bijvoorbeeld heeft men 70% spaargeld en 30% beleggingen, of andersom.
 • Dit leidt tot het fictief rendement: een gemiddeld van de mix sparen-investeren in Nederland en het gemiddeld rendement dat daarover gemaakt wordt.
 • De Belastingdienst belast uw vermogen voor 31% (in 2021) maal het fictief rendement van die schijf. Op deze manier rekent de Belastingdienst het forfaitair rendement elk belastingjaar opnieuw uit.

Zorgverzekering 2021: wijzigingen en premies

De zorgverzekering 2021 verandert niet drastisch ten opzichte van 2020. Het eigen risico blijft € 385 euro. Er zijn een aantal wijzigingen in de vergoedingen uit de basisverzekering. De premies zullen per verzekeraar wisselen. De Overheid verwacht een stijging van ongeveer 5 euro per maand op de premie basisverzekering, maar de eerste premie die bekend is geworden (DSW) stijgt met € 6,50 per maand.

Wijzigingen in basis zorgverzekering 2021

Dit zijn de wijzigingen in de basisverzekering die het meest opvallen:

 • Zorgkosten voor het herstellen van het coronavirus worden vergoed
  Deze vergoeding geldt vanaf 18 juli 2020 tot 1 augustus 2021, met verwijzing van de huisarts.
  Het gaat om een vast aantal behandelingen fysiotherapie (50), ergotherapie (8) en diëtiek (7).
 • Vervoer van/naar dagbehandeling voor specifieke groepen patiënten wordt uitgebreider vergoed
  (o.a. bij verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel).
 • Patiënten met COPD (klasse B) krijgen meer behandelingen fysiotherapie vergoed.
 • Er komt vergoeding voor dagbehandeling in groepsverband bij niet-aangeboren hersenletsel
  (bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk, tumor of herseninfarct).
 • Geneesmiddelen voor eierstokkanker en lymfeklierkanker worden vergoed (Lynparza, Yescarta).
 • Wie (bij leven) organen doneert, betaalt hiervoor geen eigen risico op zijn medische kosten.
 • Slachtoffers van seksueel geweld hebben recht op directe vergoeding van alle medische kosten, zonder eigen risico.
  Voorwaarde is dat ze binnen 7 dagen hulp zoeken bij een hulpcentrum voor seksueel geweld.
  Deze vergoeding geldt al per 1 september 2020, zodat slachtoffers sneller hulp zoeken.

Welke wijzigingen er zijn in de aanvullende verzekeringen wisselt per verzekeraar, dus is nog niet bekend. Er is al jaren een trend om daarbij steeds minder dekkingen te bieden, in plaats van dat er dekkingen bij komen.

Zorgtoeslag gaat omhoog

Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van uw Nederlandse zorgverzekering.  Of u zorgtoeslag krijgt en hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw inkomen. Kijk hierover op de website van de Rijksoverheid.

In 2021 gaat de zorgtoeslag omhoog met maximaal € 3,66 per maand extra voor alleenstaanden (in totaal maximaal € 1.294 zorgtoeslag per jaar). Huishoudens kunnen maximaal € 8,25 per maand meer krijgen dan nu ( € 2.496 per jaar).

Collectiviteitskorting op basisverzekering verdwijnt mogelijk in 2023

De NOS kopt dat minister Van Ark van Volksgezondheid graag helemaal van collectiviteitskorting op de zorgverzekering af wil, per 2023. Deze korting werd vorig jaar al bij wet gemaximeerd op 5% van de premie, waardoor bij mensen met collectiviteit de premies meer stegen dan bij mensen zonder.

De minister is principieel tegen de collectiviteitskorting: “De premie wordt eerst verhoogd, om deze verhoging vervolgens aan sommigen terug te geven alsof het een korting is”, betoogt de minister in het artikel van de NOS. Ook vindt de minister de kortingen in strijd met de solidariteit van het stelsel. “De ene groep verzekerden betaalt voor de korting van de andere groep.”

Premie zorgverzekering 2021

Verzekeraar DSW maakt al jaren als eerste zijn zorgverzekering premie voor 2021 bekend. Op 21 september kondigden zij aan dat bij hen de premie stijgt met € 6,50 per maand (basisverzekering). Dat is een stijging van 5% ten opzichte van de huidige premie. Deze stijging is iets hoger dan de Overheid geschat had dat premies dit jaar zouden stijgen.

Economen verklaren de premiestijging door de toegenomen kosten voor zorg als gevolg van het coronavirus en de stijgingen van de salarissen in de zorg. Zij voorspellen een stijging naar ongeveer 150 euro per maand per verzekerde.

Nu is het afwachten wat de andere verzekeraars doen. Zij komen vaak pas in november met hun premies voor de zorgverzekering 2021. Uiterlijk 12 november moeten alle premies bekend zijn, zodat consumenten ruim de tijd hebben om te vergelijken en kiezen voor hun zorgverzekering 2021.

Wanneer de premies bekend zijn, bieden wij u een overzicht van informatie & een beschikbare verzekering via onze website.

Overdrachtsbelasting in 2021 – 0% , 2% of 8% afhankelijk van uw leeftijd en doel

De overdrachtsbelasting voor woningen en appartementen is nu voor iedereen 2%. Dit betekent dat u bijvoorbeeld € 6.000 overdrachtsbelasting betaalt bij een aankoopprijs van € 300.000. Dat verandert waarschijnlijk vanaf 1 januari 2021 (als de plannen doorgaan – zie kader onderaan het artikel).
De Rijksoverheid maakte er een handige infographic van.

Onder de 35 jaar – GEEN overdrachtsbelasting in 2021!

Heeft u niet eerder de ‘startersvrijstelling’ gehad? Dan betaalt u: GEEN overdrachtsbelasting ná 1-1-2021!
U bespaart geld wanneer u wacht met kopen tot in het nieuwe jaar.

Starter of doorstromer maakt niet uit

De startersvrijstelling is nieuw en wordt per 1-1-2021 geïntroduceerd.  Niet één koper heeft die vrijstelling dus al gehad.
Dus als u nu een woning heeft en bijvoorbeeld 30 jaar bent, heeft u nog geen vrijstelling gehad.
Als u een tweede woning (u bent dan geen starter) aankoopt voor uw 35e heeft u dus nog wel recht op die vrijstelling.

Een van beide kopers jonger dan 35 jaar – HALVE overdrachtsbelasting

Als u samen een woning koopt en één van de kopers is ouder dan 35 jaar, dan betaalt alleen deze koper 2% overdrachtsbelasting over het deel van de woning waar hij eigenaar van is.

Dus bij een aankoop als gelijkwaardig partners (beide kopers bezitten 50% van de woning), betaalt u dus de helft van de overdrachtsbelasting.
Voorbeeld: bij een woning van € 300.000. is de overdrachtsbelasting € 6.000. Één koper is onder de 35, dus overdrachtsbelasting is € 3.000.

Woningzoekers ouder dan 35 jaar – geen verandering overdrachtsbelasting in 2021

GELIJKE overdrachtsbelasting ná 1-1-2021
U blijft 2% overdrachtsbelasting betalen bij het aankopen van een woning die u ook zelf gaat bewonen. Voor u verandert er dus niets en u hoeft hier geen rekening mee te houden in uw keuze om nu of later een woning te kopen.

Kopers die niet zelf in de woning gaan wonen – VEEL MEER overdrachtsbelasting in 2021!

U betaalt volgend jaar 8% overdrachtsbelasting. Dat is gelijk aan € 24.000 in het voorbeeld hierboven. Dus u kunt beter nú kopen.

‘Erik’ uit de infographic wil dan misschien investeren, maar ook als u de woning koopt voor uw eigen kind, als recreatiewoning of als beleggingspand betaalt u dit nieuwe tarief en dus flink meer vanaf het nieuwe jaar.

Nu kopen of wachten? Het blijft maatwerk.

Nu kopen of pas in het nieuwe jaar hangt natuurlijk niet alleen af van de overdrachtsbelasting. Bij elke woningaankoop moet gekeken worden naar uw persoonlijke financiële omstandigheden en behoeften. Maak voor advies op maat voor uw hypotheek een afspraak met onze adviseurs.

—–

Raad van State adviseert tegen verandering overdrachtsbelasting

De Afdeling advisering van de Raad van State plaatst vraagtekens bij de onderbouwing van de doelmatigheid van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Zolang de vraag naar woningen het aanbod overtreft, zullen maatregelen aan de vraagkant weinig gevolg hebben omdat het zeer waarschijnlijk is dat het fiscale voordeel tot hogere woningprijzen leidt. De groep tot 35 jaar betaalt dan weliswaar geen overdrachtsbelasting, maar wel een hogere prijs voor de woning en gaat dan wellicht een hoger bedrag lenen. Dit staat haaks op de wens om te zorgen voor minder prikkels voor starters en doorstromers om hoge schulden aan te gaan.”  (bron: rechtennieuws.nl) Dit advies kan nog zorgen dat bovengenoemde wijzigingen niet doorgaan of worden aangepast.

—-