Duurzaam wonen & duurzame hypotheken

Door uw woning te verduurzamen, kunt u flink besparen op uw energierekening. En goed nieuws: bijna alle banken verstrekken hiervoor een hypotheek. U bespaart met uw verduurzaming meer geld op de energierekening, dan u aan rente en aflossing aan de bank terugbetaalt.

Dus wilt u beter op het milieu letten en geld besparen? Dat kan!

Wat zijn de opties en voorwaarden voor een verduurzamingshypotheek?

Een woning of verbouwing is duurzaam als de woning een Energielabel A of hoger heeft (A+, A++, A+++ of A++++). Of wanneer de verbouwing de hieronder genoemde werkzaakheden betreft.

Het energielabel helpt u om uw huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Dit label laat zien hoe zuinig uw huis is, en wat u kunt doen om dit te verbeteren. Bij de verkoop van de woning moet u een energielabel hebben.

Duurzame verbouwingen:

 1. Gevelisolatie, dakisolatie, leidingisolatie of vloerisolatie;
 2. Hoog rendement beglazing (ten minste HR ++)
 3. Energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen in combinatie met hoog rendement beglazing (tenminste HR ++);
 4. Energiezuinige ventilatiesysteem in combinatie met andere energiebesparende maatregelen;
 5. Warmtepompen;
 6. Douche- warmteterugwinningssysteem;
 7. Zonnecellen;
 8. Een combinatie van de hierboven genoemde maatregelen.

Verduurzamen: win-win-win situatie

Het verduurzamen geeft dus een lagere energierekening én het is beter voor ons milieu én het verhoogt de waarde van uw woning én de hypotheek helpt mee.

Duurzaamheidshypotheek: 0,5% lagere rente voor duurzaam hypotheekdeel

Een aantal geldverstrekkers biedt een ‘Duurzaamheidshypotheek’ aan. De rentes zijn de laagste in de markt. Het verschil in rente is 0,5% vergeleken met niet-duurzame woningen. De woningen die hiervoor in aanmerking komen, zijn vaak nieuwbouwwoningen die volgens de laatste technieken zijn gebouwd. De maximale energieprestatie coëfficiënt is 0,26. Het is niet zo dat de gehele hypotheek deze lage Duurzaamheidsrente heeft, alleen het deel dat wordt gebruikt voor energie besparende maatregelen. De rest van de hypotheek heeft de standaard hypotheekrente.

Energiebespaarbudget NHG hypotheek: 6% extra lenen voor verduurzaming

Gaat u een NHG hypotheek afsluiten of heeft u al een NHG hypotheek? U kunt gebruik maken van het Energiebespaarbudget als u energiebesparende maatregelen neemt. Het is mogelijk om maximaal 6% bovenop de woningwaarde te lenen. Bij het afsluiten van de hypotheek bepaalt u het budget voor de besparingen. Dit budget staat 2 jaar tot uw beschikking. De hypotheekrente is de normale (maar al lage) NHG rente. Veel banken hebben deze NHG regel overgenomen om meer te lenen dan 100% van de waarde van de woning.

Meer lenen dan inkomen, afhankelijk van woning

Wilt u meer lenen dan is toegestaan op basis van uw inkomen? Dat is ook mogelijk.

 • € 9.000 extra voor een woning met Energie label van A+++ of een energieprestatie coëfficiënt van ten hoogste 0,6;
 • € 15.000 extra voor een woning met een energieprestatie coëfficiënt van 0 of lager;
 • € 25.000 extra voor een Nulopdemeter-Woning met een energieprestatiegarantie voor de komende 10 jaar.

Nieuwbouw / Energielabel A of hoger

Heeft u een nieuwbouwwoning of een energielabel A of hoger? Bij veel banken krijgt u een korting op de hypotheekrente. Deze varieert van 0,1% tot 0,2%.

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)

Via de overheid kunt u subsidie aanvragen voor de isolatie van uw woning of warmtepomp.

Voorbeeldberekening effect op de energierekening en hypotheek

Wat is de invloed op de energierekening en de hypotheeklasten? En de waarde van de woning?

In dit voorbeeld worden er energiebesparende maatregelen uitgevoerd, waarbij de woning van Energie label E (rood label en veel te verbeteren) naar label B (goed geïsoleerd) wordt verduurzaamd.

Maatregel Investering Energie besparing per jaar
Vloerisolatie €   1.500 €   210
HR++ glas €   4.000 €   390
Isolerende kozijnen € 10.800 €   500
Isolatie dak €   4.300 €   270
10 zonnepanelen €   4.700 €   320
Totaal € 25.300 € 1.690

 

In dit voorbeeld gaat het om een hoekwoning. De cijfers komen van www.Milieucentraal.nl. De besparingen zijn naar beneden afgerond. De investering verdient u in 15 jaar terug (€ 25.330/€ 1.690).

Energierekening Per maand besparing Per jaar besparing
€ 140 € 1.690

Wilt u de kosten financieren door middel van een hypothecaire lening?

Hypotheek Maandlast Per jaar
€ 25.300 in 30 jr terugbetaald € 82 bruto per maand € 984

 

Uw voordeel: € 706 per jaar.

Waarde woning Label E Label B
3,6% hogere waarde

De waardestijging is afhankelijk van de locatie en andere factoren.

Conclusie: de voordelen van het verduurzamen van uw woning.

 • Besparing op uw energielasten.
 • Investeren in de waarde en verkoopbaarheid van de woning
 • Beter voor het klimaat. Maar ook het klimaat in de woning.

Het verduurzamen van uw woning geeft een lagere energierekening én het is beter voor ons milieu én het verhoogt de waarde van uw woning én de hypotheek helpt mee. Dat noemen we win-win-win-win!

Dus wat houdt u nog tegen!?

Wilt u de investering financieren door middel van een hypothecaire lening? Maak een afspraak!

Aflossingsvrije hypotheek verlengen / herfinancieren

shutterstock_536362963In 2031 hebben veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek een probleem. Huizenbezitters met een hypotheek van vóór 2001 hebben dan geen hypotheekrenteaftrek meer. Daarnaast kan het zijn dat de einde looptijd van de aflossingsvrije hypotheek een bijkomend probleem geeft als de hypotheekschuld moet worden geherfinancierd. Dankzij campagnes en ook onze herhaalde aandacht voor dit onderwerp weet u dit als het goed is inmiddels wel. Maar doet u er ook wat aan? U kunt niet uw kop in het zand steken en hopen dat het zichzelf oplost!

Wat gebeurt er als u in 2031 onvoldoende inkomen heeft, óf al met pensioen bent? U loopt dan het risico uw woning te moeten verkopen om de hypotheekschuld af te lossen.

Wat als u in de komende jaren gaat scheiden? Dan verhoogt de last voor de achterblijvende partner, als dat tenminste te dragen valt qua lasten.

Om dit te voorkomen moet u tijdig in actie komen!

Aflossingsvrije hypotheek verlengen, kan dat nog?

Als u de hypotheek in 2031 wilt verlengen of oversluiten, kunt u tegen de volgende problemen aanlopen:

 • Uw inkomen is onvoldoende, bijvoorbeeld omdat u met pensioen bent. Let op! Uw pensioeninkomen wordt al meegeteld 10 jaar voordat u daadwerkelijk met pensioen gaat.
 • Als u vanaf 2031 geen hypotheekrenteaftrek meer heeft, wordt de hypotheek zwaarder getoetst. U ontvangt immers geen aftrek meer. Op basis van uw inkomen kunt u minder lenen. Ook hier geldt: 10 jaar vóór het aflopen van de renteaftrek (dus in 2020) wordt er nog geen rekening gehouden met het einde van de renteaftrek in 2031.
 • De eventueel gekoppelde beleggingsverzekering levert minder op dan verwacht. Bij het afsluiten van deze polis zijn te hoge rendementen voorgespiegeld. De opgebouwde waarde is onvoldoende om de hypotheekschuld af te lossen.

Voor meer informatie over het wel of niet verlengen van uw aflossingsvrije hypotheek kunt u contact met ons opnemen.

Actie is nú vereist als de hypotheek afloopt

Om te voorkomen dat u in 2031 uw woning moet verkopen, omdat de aflossingsvrije hypotheek afloopt, is het belangrijk om nú in actie te komen. De hypotheek oversluiten kan u een boete opleveren in verband met het openbreken van de rentevast periode (deze is overigens fiscaal aftrekbaar), maar voorkomt dus problemen aan het einde van de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek. De nieuwe hypotheek kan voor een looptijd van 30 jaar worden afgesloten en op basis van een annuïtair aflosschema. De hypotheekrente is niet weer 30 jaar fiscaal aftrekbaar, maar korter. U heeft immers al een aantal jaar de rente fiscaal afgetrokken.

U profiteert mee van de lage hypotheekrente

De nieuwe hypotheek wordt voor een periode van 30 jaar (maximale looptijd hypotheek) afgesloten. Én u maakt gebruik van de huidige lage hypotheekrente.

Wij adviseren voor de nieuwe hypotheek een aflosvorm te kiezen: annuïtair of lineair. Hierdoor voorkomt u de problemen die bij een aflossingsvrije hypotheek spelen. Door te kiezen voor een aflosvorm gaat u steeds minder rente betalen (de schuld wordt minder), dit is verstandig met het oog op het regeringsbeleid om de hypotheekrenteaftrek verder te beperken. Door minder rente te betalen, bent u minder afhankelijk van de hypotheekrenteaftrek. De verwachting is dat de hypotheekrenteaftrek de komende jaren verder zal verminderen.

Waarom een onafhankelijk adviseur?

Wij als adviseurs hebben het inzicht en overzicht om vanuit úw perspectief te adviseren over het aflopen van de aflossingsvrije hypotheek. De reclamecampagne van de banken (Aflossingsblij) geeft een goede aanzet, maar dezelfde banken zijn (veelal) niet de juiste personen om u te adviseren: ze zijn niet onafhankelijk en adviseren over het algemeen alleen hun eigen producten.

Klik hieronder op ‘Maak een (bel) afspraak’ en vraag direct een adviesgesprek aan met uw adviseur.

Hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluitenVindt u uw maandlasten te hoog? Uw hypotheek oversluiten kan een grote besparing opleveren. Doe de hypotheekcheck en binnen enkele minuten weet u of u kunt besparen op uw hypotheek.

Hypotheek oversluiten

De hypotheekrente is lager dan hij ooit is geweest. Een goedkopere hypotheek ligt dus binnen de mogelijkheden. Toch zijn er ook haken en ogen aan het oversluiten van uw hypotheek. Het is belangrijk dat u zich goed laat informeren.

Heeft u een lopende hypotheek, en wilt u gebruik maken van de historisch lage rente? Dat is mogelijk. U kunt kiezen voor oversluiten hypotheek naar een andere geldverstrekker tegen een lagere hypotheekrente. Aan het oversluiten hypotheek zijn wel kosten verbonden. Het is dan ook alleen aantrekkelijk wanneer de kosten opwegen tegen het rentevoordeel. De hoogste kostenpost is (over het algemeen) de boeterente. Lees hieronder waar u aan moet denken bij een hypotheek oversluiten.

Voldoende inkomen om uw hypotheek over te sluiten

Uw hypotheek oversluiten kan alleen als u voldoende inkomen heeft. Van uw inkomen mag maximaal 25-30% worden besteed aan de hypotheek. De rest van uw inkomen heeft u immers nodig voor uw overige vaste lasten, boodschappen en vrije tijd. Het NIBUD bepaalt welk exact percentage bij welk gezinsinkomen mag worden gebruikt. Op basis van uw inkomen wordt berekend welke maximale hypotheek daar bij past.

Het inkomen waarmee wordt gerekend kan bestaan uit looninkomsten, inkomsten uit onderneming of inkomsten uit een duurzame uitkering (bijvoorbeeld pensioen). Het inkomen moet duurzaam zijn en stabiel. Inkomen uit een tijdelijke uitkering (bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheids- en werkloosheiduitkering) wordt niet meegenomen.

Indien u inkomen uit een onderneming heeft (bijvoorbeeld u bent ZZP’er), dan wordt er extra kritisch naar uw inkomenspositie gekeken. U moet namelijk 3 jaar inkomen uit onderneming kunnen aantonen. Er zijn mogelijkheden om minder jaren aan te tonen, maar hierdoor kunt u minder lenen.

Hypotheek oversluiten en de waarde van uw woning

De waarde van uw woning moet minimaal gelijk zijn aan de hypotheekschuld. De maximale financiering ten opzichte van de waarde van de woning is 100%. Indien u energiebesparende maatregelen neemt, zijn er geldverstrekkers die u meer willen lenen dat 100% van de waarde van de woning. Dit betekent dat u de oversluitkosten van uw spaargeld moet betalen en niet kan meefinancieren met de nieuwe hypotheek.

Kosten hypotheek oversluiten terugverdienen

Oversluitkosten bestaan uit: advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten, boeterente en notariskosten. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. De bedoeling is dat u de kosten terugverdient binnen een bepaalde periode. Bijvoorbeeld binnen 5 jaar. Stel dat uw oversluitkosten € 10.000 zijn en het rentevoordeel de komende 5 jaar opgeteld € 8.500, dan is het financieel niet verstandig om over te sluiten. Verstandig is in elk geval om te kiezen voor een langere rentevaste periode (ook omdat de rente nu erg laag is).

Risico-opslag op hypotheek verlagen?

Als u een hypotheek heeft (ongeacht welke hypotheekvorm), dan betaalt u over deze lening hypotheekrente aan de bank of instelling waarbij u de hypotheek heeft gesloten. Deze rekent daarin ook een opslag op uw hypotheekrente, genaamd de ‘risico-opslag’.

De verhouding tussen de hypotheekschuld en de woningwaarde daalt wanneer de waarde van de woning stijgt. Ook het deels aflossen van de hypotheekschuld resulteert in een lagere schuld/waarde verhouding.

Maar nu komt het addertje: de meeste banken laten dezelfde rente aan risico-opslag doorlopen, terwijl u recht hebt op een lagere rente!

Lees meer over risico-opslag in dit artikel

Nee. De verplichting voor een annuïteitenhypotheek geldt alleen voor nieuwe hypotheken. Oversluiten wordt niet gezien als een nieuwe hypotheek. De hypotheekconstructie zoals u deze nu heeft, blijft bij oversluiten dus hetzelfde. Wat u heeft, houdt u zónder fiscale consequenties. U hoeft bijvoorbeeld geen annuïteitenhypotheek af te sluiten indien de huidige hypotheek vóór 1 januari 2013 is afgesloten. Het is wel verstandig om uit te zoeken of de hypotheekconstructie nog aan uw wensen en doelstellingen voldoet.

Hypotheek oversluiten voorbeeldberekening

De huidige hypotheekrente is laag en u wilt onderzoeken of uw hypotheek oversluiten voor u interessant is. Stel:

 • U heeft nu een hypotheek van € 200.000 en een rente van 5,0%.
 • De waarde van uw woning is € 210.000. Dit is voldoende.
 • U heeft een salarisinkomen van € 33.000 en uw partner € 25.000. Dit is ook voldoende want u kunt de maandlasten voor uw hypotheek dragen.
 • Uw adviseur vraagt voor u de boeterente bij uw huidige bank op. Deze is € 5.000.
 • De overige kosten zijn € 3.500.

De totale oversluitkosten zijn € 8.500 (fiscaal aftrekbaar). De nieuwe geldverstrekker biedt u een rente aan van 3,0 % 10 jaar vast. Uw rentevoordeel is dus 2,0%.

Dit heeft een bruto rentevoordeel van € 4.000 (2% x 200.000,-) per jaar. Grof gezegd heeft u binnen 2 jaar en 2 maanden de oversluitkosten terugverdiend. Het verschil in belastingteruggave laten we in dit voorbeeld even buiten beschouwing. Daarnaast heeft u het voordeel dat u 10 jaar een lage maandlast heeft.

De hypotheekschuld is nu € 208.500 (indien u deze niet van uw spaargeld heeft betaald). In dit voorbeeld is oversluiten interessant.

Is oversluiten hypotheek voor u verstandig?

Het is verstandig om te (laten) onderzoeken of uw hypotheek oversluiten financieel verstandig is. Er zijn een aantal haken en ogen aan het oversluiten van uw hypotheek. Neem contact met ons op zodat wij voor u kunnen berekenen of oversluiten van uw hypotheek ook voor u voordelig is.

Risico-opslag op uw hypotheek

Risico-opslag: wat is het en kunt u erop besparen?

Een groep huiseigenaren heeft in 2017 een stichting opgericht om compensatie te vragen voor onterecht betaalde risico-opslag aan hun hypotheekverstrekkers. We leggen u graag uit wat risico-opslag is, en of hun zaak misschien ook op u van toepassing is. Ook al is het dat niet, is ‘risico-opslag’ mogelijk iets waarop u geld kunt besparen.

Wat is risico-opslag op hypotheek?

Als u een hypotheek heeft (ongeacht welke hypotheekvorm), dan betaalt u over deze lening hypotheekrente aan de bank of instelling waarbij u de hypotheek heeft gesloten. Deze rekent daarin ook een opslag op uw hypotheekrente, genaamd de ‘risico-opslag’.

De hoogte van deze opslag op uw hypotheekrente wordt bepaald door de waarde van uw woning ten opzichte van de hypotheekschuld. Hoe minder uw woning waard is ten opzichte van de hypotheekschuld, hoe meer risico-opslag u betaalt. Want de verstrekker van de hypotheek loopt dan meer financieel risico van deze lening.

Hoe verandert de risico-opslag?

De verhouding tussen de hypotheekschuld en de woningwaarde daalt wanneer de waarde van de woning stijgt. Ook het deels aflossen van de hypotheekschuld resulteert in een lagere schuld/waarde verhouding.

Maar nu komt het addertje: de meeste banken laten dezelfde rente aan risico-opslag doorlopen, terwijl u recht hebt op een lagere rente!

De opslag vervalt niet automatisch. Bijna bij alle banken moet u hier zelf wat voor doen. Inmiddels zijn er wel aanbieders van hypotheken waarbij de risico-opslag automatisch wordt verlaagd en we verwachten dat deze groep groter wordt.

Betaal ik teveel risico-opslag?

Dat kunt u zelf inschatten door de huidige waarde van uw woning te bepalen. Gebruik hiervoor niet de WOZ-waarde, maar probeer deze som eens te maken:

 

Wat betekent dit voor de risico-opslag?

 • Is de uitkomst hoger dan 100%?
  De risico-opslag zal niet aangepast kunnen worden.
  Het is nu vooral belangrijk om uw schuld te verkleinen – we helpen u graag zoeken naar mogelijkheden hiertoe, bijvoorbeeld door aflossen met spaargeld of een gekoppelde spaarverzekering.
 • Is de uitkomst tussen de 65% en 100%?
  U komt mogelijk in aanmerking voor een lagere risico-opslag. Lees hieronder hoe u te werk gaat.
 • Is de uitkomst lager dan 65%?
  U zou het laagste hypotheekrentetarief moeten betalen, en geen risico-opslag. Heeft u nog wel risico-opslag? Dan is het zeker van belang om deze opnieuw te (laten) berekenen. Lees hieronder hoe u te werk gaat.

Wat kan ik doen aan te hoge risico-opslag?

Bij de meeste banken toont u de waarde van de woning aan door een taxatierapport. Dit kost u € 500,- via een taxateur of makelaar. Dat bedrag valt weg tegen de mogelijke winst op uw hypotheekrente! Voor de resterende looptijd van de hypotheek behaalt u een voordeel van 0,2%, 0,4% of zelfs 0,7% per jaar op uw hypotheekrente. Bij een hypotheek van € 250.000,- en een resterende duur van 20 jaar, heeft u een totaal voordeel van € 20.000 ! (op basis van een verlaging van de rente van 0,4%).

Hoe vaak controleert u dit?

Indien u via ons de hypotheek afsluit, bieden wij u bij voorkeur geldverstrekkers aan met de voorwaarde dat de risico-opslag automatisch wordt verlaagd. Dan hoeft u het dus niet te controleren.

Anders raden we aan om elk jaar op deze manier uw woningwaarde ten opzichte van uw hypotheekschuld te berekenen. Het is ook handig om de groei van de huizenprijzen in uw gemeente bij te houden.

Let op: sommige hypotheken hebben als voorwaarde dat u de rente niet kunt aanpassen tijdens de rentevaste periode. Dit is voor u een ongunstige voorwaarde, want dan kunt u ook de risico-opslag niet veranderen.

Als wij voor u een hypotheek kiezen zonder automatische verlaging van de risico-opslag, of waarbij deze pas aan het eind van de renteperiode aangepast kan worden, dan zullen we deze keuze en het risico altijd duidelijk uitleggen en berekenen.

Wij helpen u graag besparen

Wilt u samen met ons bekijken en berekenen wat de mogelijkheden zijn bij uw hypotheek en uw woningwaarde? Niet alleen voor de risico-opslag, maar ook voor (gedeeltelijke) aflossingen, oversluiten of andere bespaarwijzen op deze grote maandelijkse kostenpost, denken we graag met u mee. Neem direct contact op met uw adviseur voor een adviesgesprek.

Hypotheek en Belasting percentages 2021

Dit zijn de financiële en fiscale cijfers waarop u zich voor 2021 kunt voorbereiden.

Wilt u 2021 echt goed beginnen?  Schuif dan begin 2021 (digitaal) bij onze adviseurs aan voor een goed gesprek! Samen kijken we waar u komend jaar geld kunt besparen op bijvoorbeeld hypotheek en belastingen. En hoe u uw financiële toekomst zeker stelt en verbetert, voor uzelf en uw familie.

Heeft u vragen over schenken, erven, de beste hypotheekconstructie, of uw financiële toekomst? E-mail of bel ons en we geven snel antwoord.

Hypotheken:

Maximaal leenbedrag: stijgt. Voor tweeverdieners telt het tweede inkomen voortaan voor 90% mee.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG): leenbedrag stijgt naar € 325.000 (plus € 19.500 euro aan energiebesparende maatregelen in de nieuwe woning, meegefinancierd mag worden). De kosten van NHG blijven 0,7% van de koopsom. Een overlijdensrisicoverzekering is niet langer verplicht voor NHG (maar vaak wel raadzaam!)

Hypotheekrenteaftrek: daalt naar maximaal 43%.

Eigenwoningforfait: daalt naar 0,5% bij een WOZ-waarde tot € 1.060.000

DUO lening: de weggingsfactor wordt verlaagd. Hierdoor kunt u met DUO lening een hogere hypotheek krijgen.

Energiebesparende maatregelen: Ook in 2021 wordt door de geldverstrekker een bedrag van € 9.000 buitenbeschouwing gelaten bij het vaststellen van de maximale hypotheek, als dit bedrag wordt gebruikt voor Energiebesparende maatregelingen. Zie voor meer informatie de site van het NIBUD. Ook staat op de site van de NIBUD een lijst met besparende maatregelen.

Corona-maatregel: De geldverstrekkers stellen extra vragen inzake de coronacrisis en het economische effect hiervan op uw werkgever of uw bedrijf.

Belastingen:

Inkomstenbelasting tarief (nog maar 2 schijven!) tot AOW leeftijd:

 • Inkomens lager dan € 68.507, betalen 37,10 % belasting.
 • Inkomens hoger dan € 68.507, betalen 49,50 % belasting.

bron: Belastingdienst

Algemene heffingskorting: de maximale korting stijgt naar € 2.837 (onder de AOW-leeftijd) en € 1.469 voor wie daarboven is. De algemene heffingskorting wordt afgebouwd vanaf een inkomen van € 21.043.

De Arbeidskorting:

De arbeidskorting wordt in 2021 € 4.205 (dit was € 3.819) (onder AOW-leeftijd). En boven AOW-leeftijd wordt de korting € 2.191. Boven een inkomen van € 35.652 wordt deze korting afgebouwd.

Schenken

Jaarlijks belastingvrij schenken (de bedragen zijn incl. de extra Corona-vrijstelling van € 1000):

 • € 6.604 voor (pleeg)kinderen
 • € 3.244 voor kleinkinderen en andere personen
 • Volledige vrijstelling bij giften aan ANBI’s en SBBI’s

Eenmalig belastingvrij schenken:

 • € 26.881 voor algemene doelen, ontvanger is tussen de 18 en 40 jaar.
 • € 105.302 onder voorwaarden, waarbij het bedrag te besteden is aan aankoop woning of aflossing hypotheek. Ontvanger is tussen de 18 en 40 jaar.

(let op: u moet wel altijd aangifte doen van de schenking!)

Zie ook: Belastingvrij schenken in  2021

Wegenbelasting: Klik hier voor de tabellen (Belastingdienst.nl)

Erven

Belastingvrij erven in 2021:

Relatie tot overledene vrijstelling
Partner € 669.265,-
Kinderen € 21.282,-
Kleinkinderen € 21.282,-
Aparte categorie zieke / gehandicapte kinderen € 63.836,-
Ouders (gezamenlijk of individueel) € 50.397,-
Overige personen € 2.234,-
ANBI’s / SBBI’s volledig vrijgesteld

Vermogen

Vermogensbelasting 2021: Het heffingsvrij vermogen in box 3 wordt in 2021 verhoogd naar € 50.000 per persoon. Als u een fiscaal partner heeft, is het heffingsvrij vermogen € 100.000 gezamenlijk. Tot dit bedrag aan eigen vermogen betaalt u geen vermogensbelasting.

Zie ook: Vermogensbelasting zelf berekenen

Verlaag uw belastbaar inkomen over 2020

Hoe lager uw vermogen op 1 januari, hoe minder vermogensbelasting u betaalt. Dit kunt u doen om uw vermogen te verlagen:

 • Afstorten lijfrente ten behoeve van uw pensioentekort
 • Schenkingen aan kinderen
 • Boetevrij aflossen op uw hypotheek (en dan in januari weer?)
 • En natuurlijk: de zorgverzekering vergelijken & oversluiten.

zie ook: hoe werkt vermogensbelasting?

Wilt u 2021 echt goed beginnen?  Schuif dan begin 2021 (digitaal) bij onze adviseurs aan voor een goed gesprek! Samen kijken we waar u komend jaar geld kunt besparen op bijvoorbeeld hypotheek en belastingen. En hoe u uw financiële toekomst zeker stelt en verbetert, voor uzelf en uw familie.

Heeft u vragen over schenken, erven, de beste hypotheekconstructie, of uw financiële toekomst? E-mail of bel ons en we geven snel antwoord.

Lijfrente: vergeet u niet uw jaarruimte en/of inhaalruimte te berekenen?

Heeft u een lijfrente (verzekering of rekening)? Dan kunt u dit jaar nog bijstorten om fiscaal voordelig te sparen voor uw oude dag.

Vergeet u niet uw jaarruimte en/of inhaalruimte te berekenen? Het bedrag dat u jaarlijks fiscaal voordelig kunt sparen is namelijk aan een maximum gebonden.  Door maximaal bij te storten verkleint u de kans op een pensioengat én de fiscale teruggaaf over de lijfrente inleg vindt al plaats in juni 2021; als u begin 2021 uw aangifte Inkomstenbelasting doet, garandeert de Belastingdienst dat u vóór 1 juli een reactie krijgt.

Bent u (ex) ondernemer ? Dan kunt u de oudedagsreserve of stakingswinst onder bepaalde voorwaarden ook fiscaal aftrekken. Onze adviseurs staan voor u klaar.

Vrijgestelde schenkingen

U mag uw kind dit jaar € 5.515 schenken. U mag uw kleinkind € 2.208 schenken. Dit laatste bedrag geldt ook voor andere personen. Voor deze schenkingen is belastingaangifte niet nodig. Zorg wel dat het bedrag vóór het eind van het jaar van 2020 op een rekening van de ontvanger staat. De andere hogere schenkingen (zoals € 26.457 aan kinderen en € 104.643 voor de Eigen Woning) zijn eenmalige schenkingen (en geen jaarlijkse). Deze moeten wél worden opgenomen in de aangifte inkomstenbelasting.

Ook volgend jaar kunt u weer schenkingen doen, en de bedragen worden hoger.

Zie ook: Belastingvrij schenken in  2021

Boetevrij hypotheek aflossen

Heeft u een hypothecaire geldlening én overtollig spaargeld (NIBUD BufferBerekenaar)? In de voorwaarden van de hypotheekverstrekker staat hoeveel u per kalenderjaar boetevrij kunt aflossen. Als u kunt aflossen, zou u dus in januari nogmaals een aflossing kunnen doen en zo uw maandlasten snel omlaag brengen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld spaargeld dat nu weinig rente oplevert.

Let op! Informeer bij uw geldverstrekker voor welke datum de aflossing op de rekening van de bank moet staan om nog te worden verwerkt in 2020.

Investeer spaargeld voor hoger rendement

U draait jaarlijks verlies op uw spaargeld. Dat is geen vraag, maar een feit. De vermogensbelasting en de inflatie nemen een grotere hap uit de waarde van uw spaargeld, dan de rente bij de bank oplevert.
Zo bekeken, heeft heel Nederland te kampen met negatieve rente op spaargeld.

Zie ook: Investeren is beter dan sparen

Belastingvrij schenken 2021

Belastingvrij schenken en schenkingsvrijstelling 2021

Naast het zien van de dankbare gezichten, geeft belastingvrij schenken aan uw kinderen ook belastingvoordeel. Belastingvrij schenken in 2021 heeft een aantal voordelen. Hoe lager de uiteindelijke erfenis, hoe minder erfbelasting. Maar hoeveel kunt u belastingvrij schenken in 2021? De regering heeft besloten om de schenkingsvrijstelling in 2021 te verhogen tot 105.302 euro, mits de schenking verband houdt met de eigen woning.

Belastingvrij schenken in 2021

De eenmalig verhoogde vrijstelling van 105.302 euro voor schenkingen voor de eigen woning is vanaf 2017 opnieuw ingevoerd en blijft ook in 2021. De spelregels van de schenkingsvrijstelling 2021 zijn eenvoudig.
Deze belastingvrije schenking moet worden gebruikt voor:

• aankoop of verbouwing van een eigen woning;
• de afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming met betrekking tot die woning;
• de aflossing van de hypotheek (of een restschuld ontstaan na verkoop van een woning van de begiftigde).

Let op! Om gebruik te kunnen maken van de verhoogde vrijstelling, moet uw kind (of zijn/haar partner) tussen de 18 en 40 jaar zijn. En uw kind heeft niet eerder gebruik gemaakt van de verhoogde vrijstelling van een schenking.

De bedragen voor 2021 zijn inclusief de tijdelijke ‘corona-verhoging’ van € 1.000. Het idee achter deze tijdelijke extra verhoging is om te stimuleren dat mensen op deze manier noodlijdende ondernemers extra helpen.

Relatie tot schenker 2019 2020 2021
Kinderen € 5.428 € 5.515 € 6.604
Kinderen 18 tot 40 jaar (eenmalig) € 26.040 € 26.457 € 26.881
Kinderen 18 tot 40 jaar (eenmalig) op voorwaarde dat schenking
gebruikt wordt voor een studie.
€ 54.246 € 55.114 € 55.996
Kinderen 18 tot 40 jaar (eenmalig) op voorwaarde dat schenking
gebruikt wordt voor kopen / verbeteren woning.
€ 102.010 € 103.643 € 105.302
Overige relaties (kleinkinderen, zussen, broers, etc…) € 2.173 € 2.208 € 3.204

Belastingvrij schenken 2021

Het bedrag van de verruimde schenkingsvrijstelling mag onder voorwaarden gespreid over drie achtereenvolgende kalenderjaren worden benut. En de schenking in 2 of 3 jaarlijkse termijnen te voldoen. De laatste termijn moet wel voor het 40e levensjaar van de ontvanger zijn gestort.

Overigens mag bij een schenking in 2021 van € 105.302 een bedrag van € 26.881 vrij worden besteed. Dat is het bedrag van de eenmalige algemene vrijstelling voor kinderen. Dit bedrag mag uw kind bijvoorbeeld voor een auto, een vakantie of tuinaanleg gebruiken. Het resterende bedrag moet wel worden besteed aan de eigen woning.

De eenmalige verhoogde vrijstelling ten behoeve van de Eigen Woning, kan ook worden gebruikt als de schenker iemand anders is.

Voor de eenmalige schenking geldt dat de ontvanger aangifte schenkbelasting moet doen (dit geldt niet voor de jaarlijkse schenkingen).

Belastingvrij schenken in 2021 en al eerder een schenking ontvangen?

Wilt u gebruikmaken van de verhoogde vrijstelling voor de Eigen Woning, maar heeft u of uw partner al eerder een verhoogde vrijstelling gebruikt van dezelfde schenker? Dan heeft u soms nog recht op een deel van de vrijstelling.

De laatste jaren zijn er veel verschillende regelingen geweest met verschillende bedragen per regeling. Dus zelfs als u in het verleden al eens een eenmalige schenking heeft ontvangen, kan het zijn dat er nog ruimte is voor een aanvullende schenking. Wat de bedragen precies zijn en zijn geweest kunt u terugvinden op de website van de belastingdienst.

Gebruikmaken van belastingvrij schenken in 2021?

belastingvrij schenken 2021Het lijkt in veel gevallen aantrekkelijk om van de verhoogde vrijstelling gebruik te maken. U moet er echter op bedacht zijn dat door de schenking in feite een omzetting van vermogen plaatsvindt naar de ontvanger van de schenking (voor uw kind is dat een omzetting van vreemd vermogen naar eigen vermogen), met de daarbij behorende fiscale gevolgen.

Uw kind heeft door de schenking minder schuld en meer bezit. Dit heeft gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek. Daar staat aan de andere kant weer tegenover dat u zelf minder belasting hoeft te betalen in box 3. Uw kind zal (uiteindelijk) minder erfbelasting betalen (wij gaan er voor het gemak vanuit dat uw kind ook erfgenaam is).

Het is raadzaam om de fiscale aandachtspunten in rekening te nemen als u ervoor kiest om gebruik te maken van de extra verhoogde vrijstelling voor belastingvrij schenken. Onze financieel adviseurs kunnen u bijstaan bij uw keuze en u verder adviseren.

Schenk-leenconstructie

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, is er een jaarlijkse schenkingsvrijstelling van € 6.604 (2021, van ouders naar kind). U kunt deze vrijstelling ook gebruiken om hypotheeklasten van een lening verstrekt aan uw kind, te schenken.

Hierbij leent u dus geld uit aan uw kind. Wordt de lening verstrekt voor de Eigen Woning? En voldoet deze aan de fiscale eisen? Dan is de rente fiscaal aftrekbaar voor de geldnemer. Voor de geldnemer heeft deze constructie grote voordelen.

De schenk-leenconstructie kan bijvoorbeeld worden gebruikt als de eenmalige schenkingsvrijstelling voor de Eigen Woning al is verbruikt. Het voordeel ten opzichte van een schenking is dat de lening in principe wordt terugbetaald.

Het is mogelijk om de schenk-leenconstructie te gebruiken bovenop een hypothecaire lening van een bank, Er zijn banken die de schenk-leenconstructie als kosten neutraal zien. Hierdoor heeft u meer financiële middelen om een woning aan te kopen.

Laat u goed informeren door een fiscalist en financieel adviseur.

Papierenschenking

Het is mogelijk om geld te schenken op papier. U doet dit als u de liquide middelen nu niet heeft. Of omdat het geld ‘vastzit’ in uw woning. De voorwaarden zijn:

1) De schenking moet door een notaris worden vastgelegd;
2) Over de schenking moet elk jaar minstens 6% rente worden betaald. U moet deze rente betalen, omdat de schenking op papier wordt gezien als een schuld.

Het voordeel van deze schenking is dat uw nalatenschap wordt verlaagd door de schenking zelf, maar ook door de jaarlijkse rentebetalingen.

Let op! de ontvanger betaalt schenkbelasting over de papierenschenking, maar verlaagt de erfenis en dus de erfbelasting. Laat u goed adviseren door een notaris.

Sparen voor uw (klein)kind

Wilt u liever zelf beschikking houden over het geld dat u aan uw (klein)kind wilt schenken? Dan kunt u ook een rekening openen op naam van uw (klein)kind en op die manier sparen voor uw (klein)kind. Op deze manier betalen kinderen later minder erfbelasting.

Vaak openen ouders of opa’s en oma’s een rekening voor een (klein)kind zodat het kind in de toekomst een gespaard bedrag heeft om bijvoorbeeld een studie van te betalen of als eigen geld in te brengen voor een koopwoning. Voor de belastingdienst is sparen hetzelfde als schenken, dus u dient ook in deze vorm rekening te houden met het jaarlijks vrijgestelde bedrag.

Het beste alternatief voor sparen

Spaarrekeningen leveren momenteel helaas weinig tot geen rentevoordeel meer op, dus naast besparing op erfbelasting is hiermee weinig winst te behalen. En dat is toch zonde, zeker voor een lange termijn spaardoel.

Een mogelijk alternatief om te sparen voor uw (klein)kind en gebruik te maken van de schenkingsvrijstelling, is door gebruik te maken van investeren met zekerheid. Via FDC Funding kunt u op een veilige manier investeren en een rente ontvangen van 2,25 tot 6,5% voor 1, 5 of 10 jaar vast. Voor meer informatie over de investeringsmogelijkheden en -looptijden verwijzen wij u naar onze website www.fdcfunding.nl.

Stormschade voorkomen? Onderneem snel actie – ook als u wel schade heeft

Onderneem snel actie om stormschade te voorkomen

Storm! Binnen klinkt het spannend en knus, maar een razende windkracht buiten kan veel overlast en stormschade veroorzaken. Bijvoorbeeld aan uw woning en auto. Maar ook kunt u zelf of uw dierbaren letsel oplopen. Lees dus snel onze preventietips en beperk uw kans op stormschade.

Heeft u vragen over de preventietips of wilt u weten of u goed verzekerd bent tegen stormschade en waterschade? Bel of e-mail ons even, en blijf zelf veilig thuis!

 

Stormschade voorkomen (preventietips)

U kunt regen en storm natuurlijk niet voorkomen. Maar door goed onderhoud en snelle actie bij noodweer kunt u wel veel schade voorkomen. Bekijk welke voorzorgsmaatregelen u direct kunt nemen.

BESCHERM…

Uzelf

 • Blijf binnen als u niet per se de straat op hoeft.
 • Neem geen paraplu mee als het hard waait.

Uw auto

 • Parkeer uw auto niet onder een boom.
 • Als u niet weg hoeft, blijf dan thuis.
 • Houd voldoende afstand van uw voorganger.
 • Probeer een route te rijden waar niet veel bomen langs de weg staan.
 • Wees extra alert op fietsers en motorrijders.
 • Houd altijd beiden handen aan het stuur. Een plotselinge rukwind kan uw auto zomaar zijwaarts verschuiven.
 • Laat het portier niet uit je hand rukken bij het in- en uitstappen

Uw woning of bedrijfspand:

 • Sluit ramen en deuren goed af.
 • Haal stekkers en antennes uit het stopcontact.
 • Controleer of zonneschermen, zonnepanelen, dakpannen, rolluiken en dergelijke goed zijn bevestigd en opgerold, ingeklapt of gesloten zijn.
 • Zorg dat uw tuinmeubelen en andere inboedel niet door de tuin kunnen waaien.

Rondom uw woning of bedrijfspand:

 • Zorg dat schuttingen stevig vaststaan.
 • Controleer of dakpannen, nokvorsten en daklood niet losliggen of verschoven zijn.
 • Laat rieten daken eens per jaar door een rietdekkerbedrijf controleren op zwakke plekken. Dat voorkomt niet alleen stormschade, maar zorgt er ook voor dat uw dak langer meegaat.
 • Waaien er wel eens dakpannen van het dak? Zet de nieuwe pannen dan vast met pannenhaken.
 • Controleer of reclameborden, schotels, antennes, vlaggenmasten en dergelijke nog goed bevestigd zijn.
 • Zet losse goederen, materialen, tuinmeubilair en dergelijk binnen of op een beschutte plek. Kan dat niet? Veranker ze zodat ze niet kunnen wegwaaien.
 • Verwijder oude of ongezonde bomen en rotte delen van bomen. Snoei overhangende takken. Dan kunnen die niet tegen afbreken, vallen of waaien. Verwijder ook overhangende boomtakken.
 • Zorg dat u een stevig zeil paraat heeft, voor het geval u bij nood iets moet afdekken.

Wat te doen bij stormschade?

 • Bel bij grote schade gelijk de brandweer via 1-1-2. Als de schade heel groot is, schakelt de brandweer een salvagebedrijf in. Die helpt u de schade zo veel mogelijk te beperken.
 • Maak foto’s van de schade-situatie als dat veilig kan, voordat u het opruimt. Deze komen van pas bij de verzekeringsclaim.
 • Heeft u glasschade? Zorg dat kapot glas snel vervangen wordt om grotere schade te voorkomen. Wees voorzichtig als u het gat of de barst zelf tijdelijk afdicht; zowel voor de scherven en uzelf als voor verdere schade als u met een groot zeil of karton tijdens de storm aan het werk bent. U kunt een glasherstelbedrijf inschakelen. Deze zijn meestal 24 uur per dag bereikbaar.
 • Meld uw schade direct bij uw verzekeringsadviseur.
 • Heeft u door schade meer of minder gas nodig? Meldt dit dan zo snel mogelijk bij uw gasleverancier.

Bent u voldoende verzekerd tegen stormschade?

 • WA+ (Beperkt Casco) en AllRisk (Volledig Casco) autoverzekeringen geven doorgaans dekking voor stormschade. De WA autoverzekering niet.
 • De opstalverzekering en inboedelverzekering dekken de meeste schade door storm aan uw woning, maar slechts beperkt aan de tuin.
 • let op: vaak geldt dit voor de ‘uitgebreide dekking’ van de inboedelverzekering. Controleer daarom wel uw polisvoorwaarden.
 • Er mag geen sprake zijn van slecht onderhoud of nalatigheid zoals het open laten staan van een schoorsteenklep.
 • U heeft altijd een eigen risico bij stormschade.

Voor een meer volledig overzicht, lees ‘Wat is verzekerd in en om uw huis

Welke verzekering vergoedt welke schade:

– De opstalverzekering dekt de schade aan uw huis & tuin voor voorwerpen die ‘aard- en nagelvast’ zitten. Oftewel: de dingen die je niet kunt meeverhuizen.

– De inboedelverzekering dekt de schade aan alles wat u wel kunt meenemen naar een ander huis.

– Lees hier meer over welke schade wel en niet verzekerd is aan uw tuin

Heeft u vragen over deze preventietips of wilt u weten of u goed verzekerd bent tegen stormschade en regenschade? Neem dan contact ons op.

 

Uw boot winterklaar

shutterstock_723048994Een zeer geslaagd vaarseizoen komt ten einde. De meeste boten liggen op de kant of worden één dezer dagen aan de kant gehaald. Een perfecte tijd om uw boot winterklaar te maken en het nodige onderhoud te plegen. Ook als uw boot overwintert in het water, is het belangrijk om uw boot na te lopen en beschermen tegen de kou. We bieden u deze handige checklist aan die u kunt doorlopen bij het winterklaar maken van uw boot.

Zelf uw boot winterklaar maken? Controleer eerst uw polisvoorwaarden.

Wilt u zelf uw boot winterklaar maken? Let dan op. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden namelijk alleen dekking als de boot winterklaar is gemaakt door een deskundig bedrijf. Controleer dus altijd even uw voorwaarden (of vraag het ons) voor u aan de slag gaat.

Motor, stuur en voortstuwing

Geef uw motor een onderhoudsbeurt of laat deze door een watersportbedrijf winterklaar maken en zo nodig een onderhoudsbeurt geven. Denk voornamelijk aan de impellor, de leidingen controleren en aftappen, het stellen van de V-Snaar en de olie vervangen.

Controleer de schroef en schroefas op speling en beschadigingen. En of de schroef nog goed bevestigd en geborgd zit op de schroefas.

Bij een saildrive is het belangrijk om een visuele inspectie te doen bij de rubberkraag / manchet. Informeer bij de leverancier wanneer deze vervangen moet worden.

Onderwaterschip

Als uw boot in de winter de stalling in gaat, biedt dat een goede kans om het onderwaterschip te controleren en onderhoud te plegen.

Controleer de antifouling laag op het onderwaterschip. Als de antifouling laag afbladdert of loslaat, verwijder de loszittende delen dan goed en schuur deze delen grondig voordat u een nieuwe laag aanbrengt.

Vervang anodes (metalen “offerblok” die het metaal van uw boot beschermt), als deze voor meer dan 50% zijn wegevreten.

Boven water romp en dek

Controleer de romp en dek op beschadigingen van de lak, maak goed schoon en zet de romp in de was. Als het dek van uw boot van teakhout is, spuit deze dan af met groene zeep en gebruik een zachte borstel. Reinig al het houtwerk grondig, vergeet de luiken en ankerbak niet.

Haal de lijnen van uw boot en maak deze goed schoon. Dit kunt u doen door ze in een bak met soda-water te leggen, of neem ze mee naar huis en stop ze in de wasmachine. Zo voorkomt u uitdroging van de lijnen en beschadiging door vuil.

Reinig de kikkers, lieren en stoppers goed en controleer of alles nog goed en soepel werkt.

Watertanks, brandstof, boiler en leidingen.

Tap alle leidingen helemaal af en sluit de leidingen daarna stevig. Maak watertanks helemaal leeg. Koppel de slangen van de waterpomp af.

Uw brandstoftank vult u bij voorkeur helemaal, zodat er geen condensatie kan ontstaan bij kou. De boiler tapt u af volgens de gebruikershandleiding.

Roerophanging

Controleer de roerophanging en kielbouten of er speling in zit. Zit alles nog goed bevestigd? Mocht u twijfelen, schakel dan een expert in.

Toilet

Het enkel droogpompen van het toilet is niet voldoende. U dient deze te beschermen tegen bevriezing.

Hanteer een mengsel van 50% propyleen glycol antivries en 50% water. Koppel de inkomende waterslang van de afsluiter en hang deze in de jerrycan met het mengsel. Koppel daarna de slang weer terug aan de afsluiter.

Mocht u een elektrisch toilet hebben, volg dan de handleiding van de fabrikant.

Elektronica & waardevolle bezittingen

Sommige verzekeringsmaatschappijen stellen in de voorwaarden dat in de periode van 1 november tot 1 maart kostbare zaken of elektronica die eenvoudig te verwijderen zijn, van boord verwijderd moet worden.  Onder kostbare zaken vallen onder andere navigatieapparatuur, overige apparatuur en andere waardevolle voorwerpen.

Elektronica die gemakkelijk te verwijderen is van het vaartuig, slaat u dus thuis op. Controleer de stekkers op corrosie en spuit deze eventueel in.

Controleer de werking van de overige vaste apparatuur, zoals het kompas, marifoon, dieptemeter en het schakelpaneel. Zet na de controle de apparaten weer uit.

Accu’s, gas

Koppel uw accu’s los zodra het vaartuig op het droge staat. Controleer of de spanning van de accu’s nog voldoende is. Het beste is dat u kleine accu’s opslaat op een droge plek en volledig opgeladen achterlaat.

Draai de hoofdkraan van de gastank dicht en steek het gas aan op het toestel om de leiding leeg te maken. Sluit daarna de veiligheidskraan. Controleer of de gasslang niet lek is. Dit kunt u doen door met zeepsop over de gasslang te gaan. Ziet u belletjes, dan is de slang lek. Vervang de gasslang elke 3 jaar.

Waterdoorvoer, ventilatie

Controleer uw bilge-pomp op werking als uw boot in het water blijft liggen. De bilge-pomp zorgt ervoor dat water in het laagste gedeelte van de boot (de bilge) naar buiten wordt gepompt. In sommige gevallen kan het zijn dat de schakelaar van de vlotter het na enkele jaren begeeft door doorbranden. Controleer met regelmaat of de loosgaten of andere vormen van waterdoorvoer niet dicht geslipt zijn door vuil of blad.

Maak de bilge en de douche geheel droog om het vochtpercentage minimaal te houden.

Dek de boot zo goed mogelijk af, maar let op dat er voldoende ventilatie aanwezig is om vocht en schimmels geen kans te geven.

Buiskappen, kussen, beddengoed en zeilen

Verwijder alle buiskappen, zeilen en beddengoed van boord en sla dit thuis op in een droge ruimte. Laat eventueel de buiskap reinigen en controleren op stikwerk. Dit kunt u ook met uw zeilen laten doen.

Zet kussens en matrassen rechtop zodat ze kunnen ventileren en niet muf worden.

Ga regelmatig kijken bij uw boot

Tijdens het winterseizoen kan het flink stormen, regenen of sneeuwen. Een regelmatig bezoek is niet overbodig. Indien het vaartuig nog te water ligt is een regelmatig bezoek aan het vaartuig  aan te raden. Leg het vaartuig tijdens de winterperiode vast met dubbele landvasten.

Wilt u ook de verzekeringen voor uw boot, trailer en/of auto ‘winterklaar’ maken?

Laat het ons weten. Wij bekijken graag of uw verzekeringen nog het beste bij uw huidige situatie passen. En natuurlijk kunnen we, indien een aanpassing gewenst is, de verzekeringen gelijk voor u in orde maken. Zo weet u zeker dat u geen ongewenste financiële risico’s loopt.

 

Schade aan auto door laagstaande zon

Veel schades met autorijden in het najaar worden veroorzaakt door de laagstaande zon. Berg uw zonnebril dus nog niet op! Deze heeft u in het verkeer zeker nog nodig de komende maanden.

Door de laagstaande zon knijpen we met onze ogen, of dekken ons zicht deels af met de zonneklep. Met name het verkeer dat ons kruist, zoals voetgangers en fietsers op kruisingen, zien we slecht aankomen. En het is lastiger hun positie en snelheid in te schatten.
<h2>Rij veilig met laagstaande zon</h2>
Zoals gezegd neemt u dus altijd een <strong>zonnebril</strong> mee in de auto. En zet deze op zodra u de zon in uw ogen voelt. Liefst natuurlijk een goede kwaliteit zonnebril die goed ontspiegelt en blokkeert, maar niet te veel verduistert.
De <strong>zonneklep</strong> omlaag is voor de een een goede maatregel, voor de ander niet. Voor lange personen ontneemt deze soms juist te veel zicht en voor wie klein is, helpt het geen zier. Er bestaan wel <a href=”https://www.halfords.nl/carpoint-carpoint-zonneklepverlenger.html” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer” data-cke-saved-href=”https://www.halfords.nl/carpoint-carpoint-zonneklepverlenger.html”>zonneklepverlengers</a> voor wie kleiner is, maar of u dat meer of minder overzicht geeft – bepaalt u het beste zelf.
Zorg sowieso dat uw <strong>ramen goed schoon</strong> zijn. Vuile ramen geven nare blinde vlekken in uw zicht als de zon erop schijnt. Als u warm en dampend in een koude auto stapt, loopt u kans dat uw ruiten pas enkele minuten na vertrek beslaan. Rij dan niet door, maar stop om het schoon te maken met bijvoorbeeld een anti-condens doek!

<strong>Let vooral ook op als u ’s morgens vertrekt</strong>: ramen en spiegels zijn in dit seizoen vaker beslagen van binnen en buiten. <strong>Vertrek wat eerder van huis</strong> zodat u tijd heeft dit goed schoon te maken voor u wegrijdt, want met de zon erop veranderen die druppels in prachtige, maar levensgevaarlijke prisma’s die u het zicht ontnemen.

<strong>Pas uw rijstijl aan</strong>: hou er rekening mee dat u slechter zicht heeft en beter / langer moet kijken om uw medeweggebruikers en andere verkeersdeelnemers goed te zien en in te schatten. Uw reactietijd is dus ook langer.

Het aanpassen van uw rijstijl is ook belangrijk voor uw achterligger en tegenliggers: zij hebben ook slechter zicht en meer moeite om u te zien. Als u <strong>rustig en ‘voorspelbaar'</strong> rijdt, dus zonder plotselinge afslagen, slingers of overhaaste rem-acties, is de kans ook kleiner dat zij op u botsen.

Doe om diezelfde reden uw <strong>lampen altijd aan</strong>: dan zien anderen u beter met de laagstaande zon.
<h2>Schade met laagstaande zon</h2>
<strong>Heeft u een ongeluk met uw eigen auto, zonder andere betrokkenen?</strong> Dan is deze gedekt als uw auto All Risk verzekerd is, maar niet bij een lagere dekking.

<strong>Rijdt iemand anders u aan?</strong> Dan moet de schade verhaald worden op de WA autoverzekering van die persoon.

<strong>Rijdt u een ander aan? </strong> Dan is het uw WA autoverzekering die aangesproken moet worden voor de schade aan de andere bestuurder of verkeersdeelnemer. Dit heeft gevolgen voor <a href=”http://hoe-werkt-de-bonus-malusladder-2/” data-cke-saved-href=”www.lancyr.nl/lancyr-autoverzekering/hoe-werkt-bonus-malusladder/”>uw schadevrije jaren en verzekeringspremie</a> in de komende jaren. De schade aan uw eigen auto is alleen gedekt bij All Risk.

Denk ook aan de <a href=”/waar-dient-een-rechtsbijstandverzekering-verkeer-voor/” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer” data-cke-saved-href=”https://www.lancyr.nl/rechtsbijstandverzekering/rechtsbijstand-verkeer/”>Rechstbijstandverzekering Verkeer </a>om u te helpen bij conflicten over verkeersdeelname.