Hypotheek Eigen Woning omzetten naar box 3 – slim of niet?

Box 3Wanneer is het slim om uw hypotheek voor de belasting in box 3 te plaatsen? In plaats van in box 1 waar deze gebruikelijk wordt belast? Deze vraag wordt de laatste tijd meer aan onze adviseurs gesteld in de zoektocht van relaties om hun vaste maandlasten te verlagen.

Woning in box 3: MEESTAL NIET

Wij adviseren deze fiscale verhuizing van een hypotheek naar box 3 meestal niet. Zelfs wanneer het wel voordeliger is qua maandlasten, vinden we het in veel gevallen niet verstandig. We leggen graag uit waarom.

Nadelen hypotheek belasten in box 3:

  • U kunt minder lenen voor een nieuwe hypotheek.
  • Geen fiscale aftrek hypotheekrente.
  • Alleen mogelijk als de bank meewerkt aan omzetten naar / afsluiten als aflossingsvrije hypotheek.
  • U lost (meestal) niet af op de hypotheekschuld, omdat u een aflossingsvrije hypotheek afsluit.

Voor de keuze tussen box 1 en box 3 is het belangrijk om goed te kijken naar uw persoonlijke situatie nu en over een jaar of twintig. Wilt u weten wat voor u de beste keuze is?

Maak direct een afspraak

Maar de rente is laag en de hypotheekaftrek verdwijnt…?

Dat de rente al enkele jaren historisch laag staat en u een lage rente-teruggaaf heeft, is geen reden om de hypotheek om te zetten naar box 3. Elke euro is immers meegenomen. U kunt de situatie wel laten onderzoeken als de WOZ hoog is en de hypotheekschuld laag, misschien heeft u helemaal geen renteaftrek door de hoge Eigen Woning forfait (dit is een percentage van de WOZ).

De kans bestaat dat de hypotheekrenteaftrek binnen enkele jaren wordt afgeschaft. Op het moment dat dit daadwerkelijk is doorgevoerd, kunt u opnieuw onderzoeken of de verplichte annuïtaire hypotheek (als u ná 1 januari 2013 uw eerste hypotheek heeft afgesloten) in verband met de renteaftrek, nog wel bij uw situatie past.

Bovenal lost u met de hypotheekvormen die in box 1 geplaatst worden (annuïtair, lineair) uw hypotheekschuld af. Dat maakt u financieel gezonder en bestendiger in de toekomst.

Schulden moet je aflossen

Een hypotheek is de grootste schuld die veel mensen aangaan. Dat wordt vaak niet zo gevoeld omdat er een belangrijk, waardevol, stabiel onderpand tegenover de lening staat. Toch heeft het (recente) verleden bewezen dat de waarde van een woning over tijd flink kan fluctueren. Als u de hypotheekschuld niet aflost, dan loopt u risico dat de hypotheekschuld over 10 jaar groter is dan de woningwaarde (onder water staan). Dat geeft problemen wanneer u juist dan de woning wilt verkopen of het geld nodig heeft voor andere dingen.

Werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, scheidingen en economische crisis laten zich moeilijk voorspellen. Wat we wel kunnen doen om onze risico’s te verkleinen, is zo slim mogelijk omgaan met onze schulden en vermogen. En dat doen we door schulden zo snel mogelijk af te lossen aan de ene kant en vermogen op te bouwen aan de andere. Daarom is uw hypotheek aflossen essentieel.

Heeft u voor 100% een aflossingsvrije hypotheek? Lees dan ook deze waarschuwing.

Voordelen hypotheek in box 1

Omgekeerd aan de nadelen van het plaatsen in box 3, zijn de voordelen in box 1:

  • U ontvangt een percentage van de betaalde hypotheekrente retour bij de aangifte Inkomstenbelasting.
  • Bij het afsluiten van een hypotheek, kunt u meer lenen. Er wordt namelijk gekeken wat de werkelijke maandlast is.

Wanneer dan wel verhuizen naar box 3?

Er zijn ook situaties waarin we wel adviseren om uw hypotheek in box 3 te laten belasten.

• Weet u precies wat uw inkomen over 10 of 20 jaar zal zijn? Bijvoorbeeld omdat dit een vast pensioen betreft?

• Heeft u geen erfgenamen die rekenen op / afhankelijk zijn van de opbrengst van uw woning bij verkoop?

Dan kunt u iets meer risico nemen. Niet aflossen, hypotheek in box 3 en nu profiteren van de lage maandlasten. Stel dat u dan toch over 20 jaar ‘onder water’ staat met uw woning, dan laat u een schuld na bij uw overlijden. De erfgenamen moeten de erfenis dan niet accepteren.

Sowieso heeft u voor deze constructies een gedegen, onafhankelijk advies nodig van een financieel adviseur. Deze denkt met u mee over uw situatie nu en over 20 jaar en geeft advies op maat voor uw wensen en risico’s.

Maak direct een afspraak

Of deel de hypotheek in stukken

Ons beste advies is meestal een compromis: sluit voor een déél van de hypotheek een aflossingsvrije box 3 hypotheek af.
Deze constructie is mogelijk als uw eerste hypotheek ná 2012 is afgesloten. U doet bijvoorbeeld 1/3 van de schuld aflossingsvrij. De rente hiervan is niet fiscaal aftrekbaar, maar de maandlast is laag. (De bijtelling van het Eigenwoningforfait wordt afgetrokken van de hypotheekrente van het andere deel van de hypotheek.) Het hypotheekdeel van box 3 wordt in minder gebracht op uw vermogen in box 3. Dit levert u een belastingvoordeel op (als u vermogen heeft). Het andere deel van de hypotheek is annuïtair én de rente is fiscaal aftrekbaar.
Laat u goed adviseren wat de fiscale consequentie van deze constructie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CONTROLE * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.