Vakantie boeken in Nederland

Aangezien het reisadvies voor veel andere landen nog steeds negatief is of knippert van oranje naar geel en terug, zijn campings en vakantieparken in Nederland erg in trek voor de zomervakantie. Ook dan is een goede voorbereiding belangrijk.

Waar moet ik op letten bij het boeken van een vakantie?

 • Tot wanneer kan ik kosteloos annuleren?
 • Welke kosten zijn er als ik zelf annuleer?
  (bijvoorbeeld omdat er corona in uw gezin is)
 • Kan ik mijn geld terugkrijgen, of alleen de reis omboeken naar een andere datum?
 • Wat krijg ik terug als de aanbieder de boeking annuleert?

Waarom moet ik me binnen Nederland verzekeren?

 • Beschadiging, diefstal en kwijtraken van uw bezittingen kan net zo goed op vakantie in Nederland gebeuren als in het buitenland.
 • U kunt per ongeluk schade toebrengen aan bezittingen van het vakantiepark.
 • Voor extra kosten als gevolg van ziekte of ongevallen tijdens de vakantie.

Let op: reisverzekeringen bieden meestal geen dekking als u zelf moet annuleren door corona. Zie voor meer informatie de kop ‘onvoorziene omstandigheden’ hieronder.

Welke verzekering moet ik sluiten?

Kortlopende reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen kunt u los afsluiten, maar worden ook vaak aangeboden tijdens het boeken van de reis. Vink deze niet op goed vertrouwen aan: lees altijd de voorwaarden.  Diverse reisorganisaties promoten hun verzekeringen als ‘nu mét covid-dekking’, maar u moet wel goed de ‘kleine lettertjes’ (de voorwaarden en uitsluitingen) lezen.

De doorlopende reisverzekering is interessant als u gedurende het jaar meerdere vakanties en/of weekenden weg gaat. Volgens onze berekeningen bent u met een doorlopende reisverzekering voordeliger uit als uw gezin 14 dagen per jaar of meer op vakantie gaat (21 dagen per jaar als u single bent).
Onder vakanties tellen alle verblijven vanaf  3 dagen / 2 nachten in een vakantiehuis, hotel, B&B, etcetera.

Aandachtspunten voor de reisverzekering:

 • Heb ik al een doorlopende reisverzekering? Zijn de voorwaarden daarvan aangepast voor COVID19?
 • Boek je een kortlopende reisverzekering bij je vakantie?
  Kijk dan goed wat de bepalingen hiervan zijn. Vink niet zomaar bij je boeking de verzekering aan onder het motto ‘zal wel goed zijn’. En bekijk welke garanties je sowieso al krijgt van de partij waarbij je boekt.

Verzekeringen zijn er alleen voor ONVOORZIENE omstandigheden

Let op dat bij de voorwaarden van reis- en annuleringsverzekeringen vaak gesproken wordt van een ‘onvoorziene omstandigheid’. Het coronavirus, of een uitbraak daarvan binnen uw gezin, zijn  niet meer onvoorzien te noemen. Het is een risico dat we allemaal lopen. Epidemieën zijn sowieso uitgesloten op de meeste verzekeringen.

Dat geldt dus ook als u een doorlopende reisverzekering en/of doorlopende annuleringsverzekering heeft! Deze verzekering is wel het gehele jaar geldig, maar als u nu een vakantie boekt, zult u geen dekking tegen corona-annulering hebben omdat u de risico’s kent. Tenzij hier expliciet een clausule voor is opgenomen in de verzekering, lees deze dan goed.

Dat betekent bijvoorbeeld geen repatriëring bij ziekte, geen vergoeding bij annulering of als gedeelten van de reis niet door kunnen gaan.

Corona-vouchers worden niet meer uitgegeven

Sinds 1 januari 2021 worden geen reisvouchers meer uitgegeven. Als de reisorganisatie of locatie de reis annuleert, krijgt u volgens de afspraken binnen 14 dagen uw geld terug. Meestal zullen ze u proberen een alternatief of uitgestelde vakantie aan te bieden voordat ze dit doen.

De Nederlandse regering staat ervoor garant dat alle – vóór 1 januari 2021 – uitgegeven reisvouchers vanwege corona uitbetaald worden.

Als u zelf moet annuleren, dan hangt er vanaf wat de regels van de organisatie zijn. Juist daarom moet u goed opletten bij het boeken.

Kan ik zelf mijn zomervakantie in het buitenland annuleren?

Als het land officieel veilig genoeg is, maar u wilt er toch niet heen vanwege te strenge maatregelen of uit angst – dan mag u niet kosteloos annuleren!

Annuleren kan wel, maar dan bent u (een deel van) uw geld kwijt. De normale voorwaarden voor annulering zijn dan van toepassing. Meestal betekent dat hoe dichter bij uw vertrekdatum u annuleert, hoe meer van uw geld u kwijt bent.

Bij annuleren moet u altijd eerst naar de voorwaarden van uw reisverzekering kijken. Als die niet toereikend zijn, kijk dan naar uw annuleringsverzekering. Maar het belangrijkste is: bekijk ze allebei goed vooraf en weet welk risico u neemt.

Is op vakantie gaan in Nederland dan wel zonder risico?

Helaas, ook daar zijn natuurlijk risico’s aan verbonden. U kunt nog steeds zelf ziek worden of een van uw reisgenoten, en daardoor moeten annuleren. De anderhalve meter protocollen gelden ook op vakantieparken. En ook hier in Nederland zijn de parkfaciliteiten zoals het zwembad, restaurant en de bowlingbaan gesloten of beperkt toegankelijk.

Ook voor binnenlandse reizen geldt dus: kijk goed naar de reisvoorwaarden, de faciliteiten van uw bestemming en uw verzekeringen en denk goed na over de risico’s voordat u boekt.

Maar laten we vooral kijken wat er wel kan en daarvan genieten!

Verbouwd? Pas uw woonverzekeringen aan!

Verduurzamen, verbouwen, aanbouwen, doorbreken, nieuwe tuinen, nieuwe badkamers en nieuwe keukens… ontzettend veel Nederlanders hebben het afgelopen jaar (mede dankzij de coronacrisis) hun huis verbouwd. Hoort u ook bij die groep?

Heeft u na het verbouwen dan ook uw woonverzekeringen aangepast?

Veel mensen vergeten dat namelijk en zijn daardoor onderverzekerd. Daartegen bent u in principe ook verzekerd, maar mogelijk niet als u zelf vergeet om belangrijke wijzigingen aan de woning door te geven.

Vergelijker Pricewise liet onlangs uitzoeken dat 1 op de 3 verbouwers dit doet zodat zijn woning meer waard wordt. Maar vergeet dat als je woning meer waard is geworden,  de verzekering daarop aangepast moet worden.

Een kleine verbouwing zoals een nieuwe vloer of nieuw stucwerk, kan al invloed hebben.

Meld verbouwingen en verduurzamingen aan uw woning of tuin dus altijd bij uw verzekering of de financieel adviseur via wie de verzekering loopt!

Heeft u ons een verbouwing vergeten te melden? Neem direct contact op.

Gaat u nog verbouwen?

U hoeft de verbouwing niet van tevoren aan te melden bij de verzekering, maar dat kan wel. Dan zorgen wij dat de aanpassingen aan uw verzekering op het juiste moment ingaan. Uw financieel adviseur helpt u dan om via een ‘herbouwwaarde meter‘ en een ‘inboedelwaarde meter‘ uw verzekeringen naar de juiste waarde te zetten. Bij grote verbouwingen kan om een nieuwe taxatie gevraagd worden.

Welke woonverzekering doet wat?

De woonverzekeringen zijn uw opstalverzekering, ook wel brandverzekering genoemd, en de inboedelverzekering.

De opstalverzekering dekt schades voor alles wat ‘aard- en nagelvast’ zit aan uw huis.  Zoals muren, vaste vloeren, bijgebouwen, het dak, de kachels en de gietvloer. Deze verzekering schakelt u bijvoorbeeld in bij lekkages, brand of stormschade.

De inboedelverzekering is voor alle spullen in uw huis die ‘los’ staan van het huis zelf. Dat is dus alles van uw bank, bed, de vazen en de airfryer tot en met het kliklaminaat en zelfs uw huisdier (!).

Uw tuin en de schuur vallen ook onder deze verzekeringen.

Zie voor meer uitleg van deze verzekeringen ons artikel ‘Welke woningverzekeringen beschermen uw huis?

Zie ook: ‘Wat is verzekerd bij schade in en om huis?

Belastingvrij schenken 2020

Belastingvrij schenken en schenkingsvrijstelling 2020

Belastingvrij schenken aan uw kinderen in 2020 heeft een aantal voordelen. Naast het zien van de dankbare gezichten, geeft het ook belastingvoordeel. Hoe lager de uiteindelijke erfenis, hoe minder erfbelasting. Maar hoeveel kunt u belastingvrij schenken in 2020? De Regering heeft besloten om de schenkingsvrijstelling in 2020 te verhogen tot 103.643 euro, mits de schenking verband houdt met de eigen woning. In 2013 en 2014 werd deze schenkingsvrijstelling als tijdelijke maatregel ingevoerd en per 1 januari 2015 weer afgeschaft en in 2017 toch weer geïntroduceerd.

In 2021 kunt u opnieuw belastingvrij schenken, of eerder schenkingen ophogen! Klik hier voor ons artikel over belastingvrij schenken in 2021:

Klik hier voor: Belastingvrij schenken 2021

Belastingvrij schenken in 2020

De eenmalig verhoogde vrijstelling van 103.643 euro voor schenkingen voor de eigen woning is met ingang van 2017 opnieuw ingevoerd en blijft ook in 2020. De spelregels van de schenkingsvrijstelling 2020 zijn eenvoudig.

Deze belastingvrije schenking in 2020 moet worden gebruikt voor:

 • de verwerving of verbouwing van een eigen woning;
 • de afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming met betrekking tot die woning;
 • de aflossing van de eigenwoningschuld (hypotheek) of een restschuld ontstaan na verkoop van een woning van de begiftigde.
Relatie tot schenker 2018 2019 2020
Kinderen € 5.363 € 5.428 € 5.515
Kinderen 18 tot 40 jaar (eenmalig) € 25.731 € 26.040 € 26.457
Kinderen 18 tot 40 jaar (eenmalig) op voorwaarde dat schenking
gebruikt wordt voor een studie.
€ 53.602 € 54.246 € 55.114
Kinderen 18 tot 40 jaar (eenmalig) op voorwaarde dat schenking
gebruikt wordt voor kopen / verbeteren woning.
€ 100.800 € 102.010 € 103.643
Overige relaties (kleinkinderen, zussen, broers, etc…) € 2.147 € 2.173 € 2.208

Belastingvrij schenken 2020 vs de oude regeling

Een belangrijk verschil met de oude regeling van voor 2017 is dat de verruimde schenkingsvrijstelling voor schenkingen in verband met de eigen woning niet beperkt is tot schenkingen van ouders aan kinderen.

Wel geldt dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn (of in elk geval de partner van de ontvanger). Een andere belangrijke versoepeling is dat het bedrag van de verruimde schenkingsvrijstelling onder voorwaarden gespreid over drie achtereenvolgende kalenderjaren mag worden benut.

Daarnaast is het ook mogelijk de schenking in 3 jaarlijkse termijnen te voldoen. De laatste termijn moet wel voor het 40e levensjaar te zijn gestort.

Overigens mag bij een schenking in 2020 aan een kind van € 103.643 een bedrag van € 26.457 vrij worden besteed. Bijvoorbeeld: een auto, een vakantie of tuinaanleg. Het resterende bedrag moet wel worden besteed aan de eigen woning. Het schenkingsbedrag van € 26.457 is de algemene eenmalige vrijstelling voor kinderen.

Heeft u in 2015 of in 2016 gebruik gemaakt van de eenmalig verhoogde vrijstelling? Voor u heeft de regering een regeling gemaakt (overgangsrecht) waardoor u in 2018, 2019 en 2020 een aanvullende vrijgestelde schenking kunt doen. Op deze manier kunt u alsnog van de verruiming van de vrijstelling profiteren. Hieronder kunt u lezen hoe de regeling werkt.

Belastingvrij schenken in 2020 en overgangsrecht

In 2020 zijn in sommige gevallen het overgangsrecht vervallen. Dit houdt in dat ontvangen schenkingen in het verleden geen resterende vrijstelling in 2020 geeft. Wij adviseren u de website van de belastingdienst te bezoeken voor meer informatie.

Gebruikmaken van belastingvrij schenken in 2020?

Het lijkt in veel gevallen aantrekkelijk om van de verhoogde vrijstelling gebruik te maken. belastingvrij schenken 2019U moet er echter op bedacht zijn dat door de schenking in feite een omzetting van vreemd vermogen in eigen vermogen plaatsvindt op het niveau van de ontvanger van de schenking (vaak uw kinderen), met de daarbij behorende fiscale gevolgen.

Uw kind heeft door de schenking minder schuld en meer bezit. Dit heeft gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek. Daar staat aan de andere kant weer tegenover dat u minder belasting hoeft te betalen in box 3. Uw kind zal (uiteindelijk) minder erfbelasting betalen (wij gaan er voor het gemak vanuit dat uw kind ook erfgenaam is).

Het is raadzaam om de fiscale aandachtspunten in rekening te nemen als u ervoor kiest om gebruik te maken van de extra verhoogde vrijstelling voor belastingvrij schenken. Onze financieel adviseurs kunnen u bijstaan bij uw keuze en u verder adviseren.

Belastingvrij schenken: De oude regeling van voor 2017

Schenken kent een aantal vrijstellingen waardoor de ontvanger (vaak uw kinderen of kleinkinderen) geen belasting hoeft te betalen. In de eerste plaats is er de reguliere jaarlijkse vrijstelling van 2.208 euro (in 2020). Het maakt dan niet uit aan wie u schenkt. Daarnaast geldt een aantal vrijstellingen specifiek voor schenkingen van ouders aan hun kinderen. Een daarvan is de verhoogde vrijstelling van 55.114 euro (in 2020). Er geldt dan wel een aantal spelregels.

 • Het geld moet worden gebruikt voor de eigen woning of voor de studie van uw kinderen.
 • De vrijstelling geldt alleen voor schenkingen aan uw kinderen in de leeftijd tussen 18 en 40 jaar.
 • Een kind kan maar één keer van de vrijstelling gebruikmaken.
 • De studie moet minimaal € 20.000 kosten.

Bent u van plan om een schenking in 2020 te doen en wilt u weten wat voor u het meest voordelig is? Neem dan contact op met één van onze adviseurs

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 17-12-2020

Schulden aflossen met vakantiegeld

Gebruikt u de jaarlijkse uitbetaling van het vakantiegeld om eerder gemaakte schulden af te lossen? Dat is natuurlijk heel verstandig. Let wel goed op welke schulden u als eerste afbetaalt, er zijn manieren om het geld dubbel en dwars terug te verdienen.

Aflossen roodstand: nuttiger dan sparen

Met het vakantiegeld kunt u de roodstand van uw betaalrekening opheffen. Als u rood staat betaalt u namelijk al snel 14% rente op jaarbasis. Bij een gemiddelde schuld van € 2.000,- is de boeterente op de betaalrekening rond de € 23,- per maand. Uw voordeel als u níét rood staat, is dus per jaar € 280,-. Het wegwerken van de roodstand heeft bovendien als voordeel dat u iets meer kunt lenen bij de verstrekking van een nieuwe hypotheek.

Aflossen persoonlijke leningen: idem dito

Met persoonlijke leningen geldt uiteraard hetzelfde, als u rente betaalt over deze schuld dan kost dat vast meer dan wat het oplevert om uw spaargeld op een spaarrekening te zetten.

Aflossen hypotheek: druppel op een gloeiende plaat

Het aflossen van de hypotheekschuld door middel van het vakantiegeld heeft minimale impact, omdat deze (over het algemeen) niet in verhouding staat tot de hypotheekschuld.

Het vakantiegeld kan wel een goede bijdrage zijn om de hypotheek over te sluiten en te kiezen voor een nieuwe rentevastperiode met lage maandlasten. Via deze link vindt u meer informatie.

Woning taxatie bij hoge risico-opslag: kan wel € 20.000,- opleveren

Is de waarde van uw woning sinds het afsluiten van uw hypotheek gestegen met ongeveer  20% of meer? Of heeft u een deel van uw hypotheek ingelost? Houd dan een deel van uw vakantiegeld achter om uw huis opnieuw te laten taxeren. Dit kost normaliter slechts een paar honderd euro.

Als de risico-opslag van uw hypotheek namelijk niet automatisch bijgesteld is nadat uw hypotheek is gedaald of uw woningwaarde is gestegen, dan betaalt u daar nu te veel aan. En het laten aanpassen van de risico-opslag levert u over een periode van 20 jaar tot wel € 20.000,- op.

Voorkom toekomstige schulden met een buffer

Het was natuurlijk beter geweest, als u geen schulden had gemaakt. Volgens onderzoek van het NIBUD hebben maar liefst 2,5 miljoen mensen te weinig spaargeld achter de hand en lopen daardoor een risico op financiële problemen en het maken van schulden (persbericht 23 april 2017).

Wet Affectieschade zorgt voor duidelijkheid, maar ook voor premieverhogingen bij verzekeraars

Als u ernstig letsel oploopt of overlijdt door de schuld van een ander, dan hebben uw nabestaanden / naasten vanaf 1 januari 2019 meer recht op financiële vergoeding. Dat wordt affectieschade of ‘smartengeld voor naasten en nabestaanden’ genoemd. Voorheen kon alleen het slachtoffer zelf smartengeld ontvangen. Er werd voorbij gegaan aan het feit dat uw ongeluk ook grote invloed heeft op uw hele cirkel van geliefden.

De vergoeding moet betaald worden door de aansprakelijke partij of persoon, oftewel degene wiens schuld het is.  Als gevolg daarvan zullen de premies van diverse verzekeringen bij alle verzekeringsmaatschappijen in 2019 stijgen.

Met name de autoverzekering (WA) en aansprakelijkheidsverzekering particulier (AVP) zult u in premie zien stijgen bij uw volgende contractstermijn. Verzekeraars moeten een grotere buffer aanleggen om de hogere schadeclaims bij letselschades te kunnen betalen.

Dat geldt voor alle verzekeraars, dus u ontloopt u niet door van verzekeraar te wisselen. De nieuwe tarieven gaan in bij het verlengen van uw contract. Dat kan dus ook pas eind 2019 zijn.

U krijgt uw nieuwe premie altijd één maand voor de verlenging van de verzekering toegestuurd met een toelichting. Op dat moment heeft u nog alle tijd en kans om te reageren of vergelijken in de markt.

Wat is de Wet Affectieschade

Een nieuwe Nederlandse wet die vanaf 1-1-2019 geldt waarbij de veroorzaker van ernstig letsel of overlijden smartengeld verschuldigd is aan de naasten / nabestaanden van het slachtoffer.

Hoe werkt de Wet Affectieschade

Stel dat u iets overkomt door de schuld van een ander, zoals een ongeluk. En u loopt daarbij ‘ernstig en blijvend letsel’ op of u overlijdt zelfs. Dan draagt niet alleen u, maar ook de mensen die u het meest na staan daar de financiële én emotionele gevolgen van. Toch mocht u (het slachtoffer) voorheen als enige smartengeld claimen van de veroorzaker van het letsel. Dankzij de Wet Affectieschade kan uw cirkel van geliefden voortaan ook een vergoeding krijgen, op basis van gedeelde smart met uw lot.

Hoe dicht iemand u na staat en de ernst van uw letsel bepalen de hoogte van de uitkering (tussen de € 12.500,- en € 20.000,-). De veroorzaker van het ongeluk (of pleger van het misdrijf) moet betalen voor uw (letsel)schade én voor de affectieschade aan uw partner, kinderen of familie. Als er geen opzet was en de veroorzaker is goed verzekerd, betaalt zijn/haar verzekering de schade. Bij misdrijven moet de veroorzaker zelf betalen.

Via een juridische procedure wordt de mate van schuld van de veroorzaker bepaald. Deze kan nog invloed hebben op de hoogte van de uitkering.

U zou ook aan de andere kant van deze situatie kunnen staan; een fout maken in het verkeer of op andere wijze zelf een ongeluk veroorzaken en aansprakelijk gesteld worden. Dan beschermt uw aansprakelijkheidsverzekering u tegen de (grote) financiële gevolgen en keert namens u de schade aan het slachtoffer uit.

Waarom wordt de Wet Affectieschade ingesteld?

“Vergoeding van affectieschade kan het leed van naasten van slachtoffers niet wegnemen, maar wel erkenning en genoegdoening bieden en helpen bij de verwerking”, zegt minister Dekker van Rechtsbescherming. “Het gaat om de erkenning van het verdriet van personen van wie het leven volledig op de kop staat door een fout van iemand anders.“

Als voorbeelden noemt Rijksoverheid.nl:

 • een kind dat levenslang gehandicapt raakt door een aanrijding
 • een partner die overlijdt door een medische fout
 • een vader die wordt beroofd en neergeschoten

In deze gevallen zijn de financiële en emotionele gevolgen niet alleen voor het slachtoffer zelf, maar juist ook voor zijn of haar naaste omgeving. En dat wordt vanaf 2019 volgens vaste normen gecompenseerd. Familieleden krijgen schadevergoeding voor gemaakte kosten ten behoeve van het slachtoffer, gemist inkomen (vermogensschade), maar ook puur vanwege het emotioneel trauma en de impact op hun leven.

Een goede wet, die verzekeraars extra geld kost

Het Verbond van Verzekeraars staat achter de invoering van de wet affectieschade: “Verzekeraars vinden het goed dat hiermee duidelijkheid wordt geboden aan (nabestaanden van) slachtoffers en verzekeraars over het recht op én de omvang van de vergoeding.” Daarmee voorkomt de wet veel langdurige discussies in strafzaken, zoals die in het verleden nogal eens voorkwamen.

Wel verwachten verzekeraars dat de schadelast voor hen zal oplopen door de nieuwe wet. Het is de (juridisch) aansprakelijke persoon die moet betalen voor de affectieschade en deze kan daarvoor aanspraak maken op zijn/haar verzekering. Uiteindelijk betaalt dus de verzekering de vergoeding.

Op welke verzekeringen heeft de Wet Affectieschade effect?

De verzekeringen die u toch al beschermen als u ergens per ongeluk schade aan maakt, geven ook dekking voor affectieschade. Dat zijn de WA autoverzekering bij auto-ongelukken en Aansprakelijkheidsverzekering Particulier (AVP) bij andersoortige schades.

Geen enkele verzekering helpt u wanneer er sprake is van opzet / een misdrijf. Onderstaande tekst slaat dus alleen op hulp en & uitkering als u per ongeluk schuld heeft aan letselschade en affectieschade en hiervoor aansprakelijk wordt gesteld.

Auto-ongelukken: WA autoverzekering dekt de schade

Bij een auto-ongeluk keert de WA verzekering van de aansprakelijke persoon de letselschade en affectieschade uit aan de hiertoe gerechtigde personen. Dat kunnen zowel uw eigen inzittenden als andere weggebruikers zijn.

Bij auto-ongevallen zal de last neerkomen op de WA-dekking van de autoverzekering. Dat betekent dat elke autobezitter het zal merken, want deze verzekering is verplicht. De WA-verzekeringspremie stijgt komend jaar minimaal met 3,5% om de extra schadelast op te vangen (bron: Verbond van Verzekeraars).

Dat is nog los van andere premiestijgingen die veel autoverzekeraars* jaarlijks doorvoeren. Redenen dat de autoverzekering premies steeds hoger worden zijn o.a.:

 • Afgelopen jaren zijn er minder ongevallen in Nederland, maar relatief meer letselschades (schades met persoonlijk letsel en kwetsuren). Hiermee zijn altijd hogere schadevergoedingen gemoeid dan met blikschade.
 • Er zit steeds meer elektronica in onze auto’s, waardoor ook blikschades duurder worden. De reparaties zijn duurder en er gaat meer elektronica stuk, ook bij kleine ongelukken.
 • Jaarlijkse inflatiecorrectie.

* Hoeveel uw premie stijgt, verneemt u in een persoonlijke brief of e-mail van uw verzekeraar wanneer uw contract verlengd wordt.

Andere ongelukken: Aansprakelijkheidsverzekering Particulier (AVP) dekt de schade

Als u op andere wijze slachtoffer of schuldige bent aan letselschade (buiten uw auto), keert uw AVP de letselschade en affectieschade uit aan de hiertoe gerechtigde personen.

Nog veel hoger is de stijging van de verzekeringspremie AVP. Het Verbond van Verzekeraars schat in op 15% premieverhoging. Dat is op zich logisch, want voor alle ongelukken en fouten behalve die met de auto wordt deze verzekering ingeschakeld.

Wat gelijk te denken geeft: wat als u niet verzekerd bent? Want dan lopen uw kosten dus ontzettend snel, heel hoog op. Zoals eerder genoemd: de vergoedingen begínnen bij 12.500 euro. Dus ondanks de stijgende premie, is deze verzekering zeer belangrijk om op te nemen in uw pakket.

Een aansprakelijkheidsverzekering helpt u bij alle gevallen van schade die u per ongeluk aan een ander toedient, maar waarbij u wel wettelijk aansprakelijk bent: van uw kind die een bal door een ruit trapt, tot vervelende ongelukken zoals de voorbeelden van de Rijksoverheid uit dit artikel. (o.a. uw gezin, huisdieren, logees en schade tijdens een vriendendienst zijn meeverzekerd).

Bescherm uzelf en uw gezin

Op andere verzekeringen heeft de Wet Affectieschade geen direct effect, maar ze zijn wel belangrijk om uzelf en uw gezin te beschermen tegen financiële schade bij ongelukken en conflicten over aansprakelijkheid.

Rechtsbijstandverzekering (RBV): staat u bij in conflicten en bij de schuldvraag

De rechtsbijstandverzekering is er niet om schade uit te keren, maar om te helpen als er conflict is. Bijvoorbeeld over de schuldvraag.

Bij letselschades komt altijd eerst de aansprakelijkheid aan bod. Als er discussie is over de schuld / aansprakelijkheid of u bent het niet eens met de conclusies en vergoedingen van deze verzekering, kan een rechtsbijstandverzekering ingeschakeld worden voor juridische hulp in het conflict.

De rechtsbijstandverzekering helpt u zowel als u aansprakelijk wordt gesteld, als wanneer u iemand anders aansprakelijk wilt stellen en hierover conflict ontstaat.

Door de complexiteit van letselschades wordt er bij ongevallen relatief vaak een beroep gedaan op de rechtsbijstandverzekering. De juristen zijn meer uren kwijt aan het behandelen van deze schadegevallen en daarom is er wel een kans dat ook hier de premies zullen stijgen.

Ongevallenverzekering: voor als de tegenpartij niet verzekerd is

Deze verzekering biedt u / uw gezin een schadevergoeding bij ernstig letsel en overlijden. Deze vergoeding staat los van wie er schuld heeft aan het ongeluk en eventuele discussie daarover.

Met een ongevallenverzekering weet u dus zeker dat u altijd compensatie krijgt. Stel dat u een ongeluk krijgt en de schuldige daaraan is niet verzekerd en heeft geen geld om de schade te vergoeden: dan keert uw ongevallenverzekering wél uw geleden (letsel)schade uit. Een overlijdensrisicoverzekering /arbeidsongeschiktheidsverzekering bieden meer dekking, maar zijn ook aanzienlijk hoger in premie.

Dekking schade inzittenden bij autoverzekering

Via deze dekking, die u aanvullend op uw autoverzekering sluit, ontvangen zowel de inzittenden als de bestuurder een uitkering bij auto-ongelukken. Ongeacht wie er schuld heeft.

Zonder deze dekking is de bestuurder bij schuld niet verzekerd voor de gevolgschade. Ook is het ontvangen van vergoeding voor alle inzittenden een lastiger en langduriger proces omdat eerst de schuld en mate van schuld vastgesteld moeten worden, de tegenpartij aansprakelijk gesteld, etcetera.

Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte kunt u altijd terecht bij onze adviseurs.

Polisvoorwaarden, maar dan gemakkelijk

Wilt u wel eens snel opzoeken wat een bepaalde verzekering nou wel of niet dekt qua risico’s? Het document met de polisvoorwaarden is dan vaak erg taai en lang om te doorzoeken. Daarom zijn er tegenwoordig Insurance Product Information Documents  (IPIDs) van elke schadeverzekering beschikbaar.

Alle verzekeraars, alle verzekeringen

De IPID (eerder verzekeringskaart genoemd) is door de Europese Commissie volgens een vast model opgelegd aan alle verzekeringsmaatschappijen voor al hun verzekeringen. Alle documenten zijn dus op dezelfde eenvoudige, overzichtelijke manier te lezen.

U krijgt het IPID aangeboden van de verzekeraar of uw financieel adviseur waarbij u de verzekering sluit, voordat u deze verzekering definitief afsluit. Zodat u geïnformeerd het contract aangaat.

Niet compleet, wel een goede basis

Het document bevat niet alle voorwaarden van de verzekering, maar het beantwoordt wel de belangrijkste vragen die u voor het sluiten van een verzekering heeft. Zoals:

 • Een link naar de complete polisvoorwaarden
 • Wat is wel gedekt?
 • Wat is niet gedekt?
 • Wat zijn de dekkingsbeperkingen?
 • Waar bent u gedekt?
 • Wat zijn uw verplichtingen?
 • Wanneer en hoe betaalt u?
 • Wanneer begint en eindigt de dekking?
 • Hoe zegt u uw contract op?

[su_button url=”/klantenservice/productwijzer/” target=”blank” background=”#299a01″ color=”#ffffff” size=”5″ wide=”yes” icon=”icon: check-square-o” text_shadow=”1px 1px 1px #000000″]IPIDs van onze verzekeringen[/su_button]

Belasting in 2019 voor ZZP’ers

Prinsjesdag 2018Prinsjesdag 2018 mag dan een recordaantal keer het woord ‘dividendbelasting’ bevatten, er is echt nog wel meer nieuws relevant voor met name kleine ondernemers en ZZP’ers. Dan kijken we vooral naar de nieuwe Belastingplannen voor 2019.

Voor een groot deel gelden voor u als ZZP’er dezelfde financiële voor- en nadelen als voor mensen in loondienst. Bijvoorbeeld de aanpassing van het Belastingstelsel van 4 naar 2 schijven, de verhoging van de BTW en de daling van vermogensbelasting. Bekijk dus vooral ook de infographic met een doorrekening van de Prinsjesdag 2018 plannen en het artikel dat we hierover hebben geschreven.

Verandert u van eenmanszaak naar BV?

U bent ZZP’er en u heeft een eenmanszaak. U heeft zichzelf al eens de vraag gesteld; waar houd ik meer over van mijn verdiende geld: in een eenmanszaak of een BV? De belastingheffing voor eenmanszaken is progressief en gelijk aan mensen in loondienst. Daarnaast is er voor de eenmanszaken zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling, etcetera. Maar het percentage van deze aftrekposten wordt de komende jaren verlaagd naar 36,93% in 2023. Als ZZP’er gaat u dus minder overhouden van uw verdiende geld.

De regering komt met een plan waarbij het tarief voor de vennootschapsbelasting wordt verlaagd.

Belastbaar bedrag Tarief Belastbaar bedrag Tarief
2018 € 0 – € 200.000 20,0% € 200.000 of meer 25,0%
2019 € 0 – € 200.000 19,0% € 200.000 of meer 24,0%
2020 € 0 – € 200.000 17,5% € 200.000 of meer 22,5%
2021 € 0 – € 200.000 16,0% € 200.000 of meer 21,0%

De winst van een BV wordt dus lager belast. Als geld uit de BV wordt gehaald, dan gaan de tarieven wél omhoog.

Heffing over geld dat u uit de BV haalt (box 2):

Tarief
2018 25,0%
2019 25,0%
2020 27,3%
2021 28,5%

Per saldo is de totale belastingdruk in 2020 bij een winst van € 100.000 en uitkering van ditzelfde bedrag naar privé als volgt:

€ 100.000 x 17,5%  – dan is de winst die in uw BV resteert € 82.500.
Dan de box 2 heffing van 27,3% . Dan houdt u over:  € 59.977 op uw privé rekening.

In 2018 is de totale belastingdruk voor een BV 45% en is de uitkering op uw privérekening € 60.000. In 2020 heeft u (doorgerekend) slechts een kleine wijziging van de belastingdruk. De verlaging van de vennootschapsbelasting is natuurlijk voordelig zolang u de winst in de onderneming houdt.

Deze optie heeft u niet als ZZP’er met een eenmanszaak. Dan bent u gewoon onderhevig aan de tarieven van de normale Inkomstenbelasting. De BV is in dit geval voordeliger, zolang het geld in de BV blijft.

Andere redenen om mogelijk te kiezen voor een BV zijn:

 • Aansprakelijkheid;
 • Continuïteit/ overdraagbaarheid;
 • Aanzien/ garanties.

Wij adviseren u een specialist te consulteren om voor u te berekenen wat voor u het voordeligste is qua belastingheffing en uw persoonlijke situatie.

Hypotheek voor ZZP’er eenmanszaak en BV – zijn beiden goed te regelen

Zowel voor BV’s als Eenmanszaken zijn tegenwoordig goede mogelijkheden om een hypotheek te krijgen. Bij een ZZP hypotheek zit de uitdaging in het werken met de juiste jaarcijfers en het voldoen aan een aantal extra regels. Bij een BV is de constructie vaak wat ingewikkelder, maar met goed advies niet lastiger te krijgen.

Let op: u kunt tegenwoordig al een hypotheek krijgen als u slechts jaarcijfers van één jaar heeft.

 

 

Prinsjesdag 2018: de financiële gevolgen

In de week van Prinsjesdag 2018 (18 september 2018) brengen wij u een Financiële Update waarin u precies kunt lezen wat de financiële gevolgen zijn van de Kabinetsplannen. Wij zijn geen nieuws-site die u als eerste álle details en alle plannen voorschotelt. Wat wij wel doen is uit de Miljoenennota filteren welke plannen effect hebben op ónze expertise en úw portemonnee.

Welke uitgaven doet u het beste nog in 2018, en welke stelt u juist beter uit tot 2019?

Denk aan het nieuwe plan voor de inkomstenbelasting – u zult waarschijnlijk elke maand meer salaris uitgekeerd krijgen. Maar ook een doorrekening van de verhoogde BTW op goederen – waardoor u dat hoge salaris net zo hard weer moet uitgeven aan de dagelijkse boodschappen. En we berekenen het effect van deze plannen op uw totale koopkracht.

Uiteraard voorzien we onze artikelen van deskundig, onafhankelijk advies voor uw financiële toekomst.

 

Schenken of erven?

Schenken met warme hand – zo noemt men het als u al bij leven begint met het overdragen van uw vermogen op uw kinderen. Of het nu een eenmalige of periodieke schenking is, belastingtechnisch kan dit voor zowel u als uw kinderen gunstig uitpakken. Gunstiger dan wanneer alles ineens wordt overgedragen als erfenis.

De regels voor geld schenken zijn niet zo ingewikkeld. Eenmalig mag u maar liefst 100.8000 euro schenken voor de eigen woning of voor de studie van uw kinderen (in de leeftijd tussen 18 en 40 jaar).

Nieuwe iPhone update bevordert veilig rijden

De laatste update voor iPhone (iOS 11.01) bevat een nieuwe functie: ‘niet storen tijdens autorijden’. Wie dit aanzet krijgt tijdens het autorijden geen meldingen van zijn telefoon. Uiteraard met als doel om niet afgeleid te raken en veiliger te rijden.

Hoe werkt de ‘niet-storen-tijdens-autorijden’-functie?

De werking lijkt veel op die van de normale ‘niet storen’ functie die u handmatig kunt instellen tijdens bijvoorbeeld een concert of vergadering. Het mooie van deze speciale instelling is dat hij automatisch inschakelt wanneer uw auto verbinding maakt met uw iPhone via bluetooth en/of wanneer u aan het rijden bent. Handmatig inschakelen is ook mogelijk. En de navigatie werkt wel gewoon, als u daar gebruik van wilt maken.

De keuze tussen bluetooth, handmatig en automatisch maakt u de eerste keer dat u de functie inschakelt. Bij automatisch schakelt de functie in zodra de iPhone meet dat u met meer dan 20 km per uur voortbeweegt. Hij werkt dus ook op de brommer, scooter en e-bike!

Bang dat uw vrienden of relaties op antwoord zitten te wachten? U kunt via uw instellingen ook nog een automatisch antwoord op berichten instellen, dat via bijvoorbeeld WhatsApp wordt gestuurd wanneer u tijdens het rijden een bericht ontvangt. Dit stelt u in voor specifieke contactpersonen. Antwoord dit contact op dat bericht met het woord ‘urgent’, dan ontvangt u tóch een melding van uw telefoon.

Ongelukken vooral op tragere wegen

Maar liefst 25% van de ongelukken met auto’s in Nederland ontstaat door afleiding van de chauffeur door zijn/haar telefoon (bron: Veilig Verkeer Nederland). Met name op 80-kilometerwegen denken we met zijn allen dat een berichtje naar huis of het werk sturen ‘wel even kan’. Het is ook zó verleidelijk om als u iets hoort rinkelen ‘even’ te controleren wie het is en of het urgent is. Maar alleen die handeling leidt al teveel af van het autorijden, meer dan u zelf doorheeft.

Wij adviseren dan ook om de iPhone functie in te stellen op ‘automatisch’ zodat u niet kunt vergeten om uw meldingen uit te zetten bij het rijden.

Verzekeringen nu: gebruik mobiel valt onder ‘afleiding’

De politie schrijft een flinke boete uit als zij u betrappen met uw mobiel tijdens het autorijden.
En als u dan ook nog een ongeluk veroorzaakt wordt u door justitie flink bestraft.
Maar uw verzekering heeft (nog) geen middelen om u te bestraffen.

Het gebruik van uw mobiel achter het stuur staat niet expliciet in de clausules en uitsluitingen op verzekeringspolissen. Dat wil zeggen dat u zelfs als u door de politie wordt veroordeeld, u wel aanspraak kunt maken op uw verzekeringen voor uitkering van de (letsel- en blik)schade aan anderen.

Maar dat gaat veranderen!

Appen en bellen gaan mogelijk onder ‘roekeloosheid’ vallen

In het Regeerakkoord van het huidig kabinet is expliciet aandacht besteed aan verkeersveiligheid. Niet specifiek aan gebruik van de mobiel, maar als groeiende factor in het aantal verkeersdoden en -ongelukken wordt deze wel geïmpliceerd. Ook wordt het gebruik van de mobiel expliciet benoemd in het Verkeersveiligheidsmanifest dat door het Kabinet wordt onderschreven.

Trouw meldde onlangs dat er gewerkt wordt aan een nieuwe wet die appen en bellen in de auto gelijkstelt aan met drank of drugs op achter het stuur kruipen. Het is een nieuwe definitie van het begrip ‘roekeloosheid’ voor de wet. Dat maakt dat het gebruik van de mobiel niet alleen met geldboetes, maar ook met celstraf bestraft kan worden.

Verzekeringen straks: mobiel gebruik = geen uitkering van schade

Verzekeraars zien ook het aantal ongelukken stijgen en hoeveel schade zij moeten uitkeren vanwege gebruik van de mobiel in de auto. Zij bereiden achter de schermen hun eigen maatregelen voor.

U kunt erop rekenen dat polisvoorwaarden over enige tijd expliciete clausules zullen bevatten die het gebruik van de mobiele telefoon bestempelen als reden om uitkering van schade te weigeren en reden tot beëindiging van de verzekering.

Er zijn ook al verzekeringen die in plaats van slecht gedrag bestraffen, juist goed gedrag belonen: in ruil voor het gebruiken van een app die rijgedrag registreert en analyseert, krijgt u korting op uw premie.

Met een stok en een wortel, maar vooral met bewustzijn, proberen dus zowel de Overheid als brancheorganisaties als verzekeraars (en Apple!) om te zorgen dat iedereen