Occasion financieren & verzekeren

De economie trekt aan, we durven ons spaargeld weer uit te geven, en we moeten de weg weer op naar ons werk en leuke uitjes. Niet gek dus dat de markt voor tweedehands auto’s ontzettend goed loopt in 2021.

Er zijn veel artikelen te vinden over waarop u moet letten voor een verstandige aankoop en veel rijplezier. Wij nemen vanuit onze expertise alleen de financiën en de verzekering onder de loep.

Financieren occasion: denk na over alle kosten

Denk vooraf na over álle kosten van de auto die u wilt kopen:

 • Aanschafkosten: wat mag de auto gaan kosten en waarvan gaat u dit betalen? Houdt u voldoende spaarbuffer over voor calamiteiten zoals kapotte wasmachines?
 • Verkoopprijzen: welke bijkomende kosten zijn er naast de getoonde prijs, zoals het ‘rijklaar’ maken door de autogarage, of ‘afleverkosten’. En zijn de getoonde prijzen inclusief belasting en van precies het model dat u wilt kopen?
 • Elke auto heeft onderhoudskosten! Nieuwe auto’s hebben meer elektronica, waardoor ook kleine reparaties vaak duurder zijn. Maar ze hebben veel minder slijtage dan oudere auto’s, die juist daardoor weer onvoordelig kunnen zijn in onderhoud.
 • Verzekering: kies de juiste dekking voor uw auto (zie verderop in dit artikel).
 • Wegenbelasting: Als u een nieuwere auto koopt dan u nu heeft, zult u qua vervuiling waarschijnlijk schoner scoren en dus minder betalen. Tenzij u ineens een stuk grotere, zwaardere auto koopt. Dan heeft u kans dat deze kostenpost omhoog gaat. Daarnaast telt mee hoe vervuilend de auto is en op welke brandstof hij rijdt.
  De enige auto’s waarover u (tot 2025) geen wegenbelasting betaalt, zijn volledig elektrische auto’s.

Financieren occasion: geld lenen, spaargeld of hypotheek ?

Spaargeld gebruiken voor een auto

Als u genoeg gespaard heeft om een auto te kopen, dan is dat natuurlijk prachtig. De spaarrente is laag, dus uw geld levert nu weinig op bij de bank. Een goed moment om er iets moois van te kopen waar u lang plezier van heeft. Bovendien is het de beloning van het sparen, uw doel is bereikt!

Denk er wel om dat u gelijk weer verder gaat met sparen. Auto’s kosten het hele jaar door geld en ze dalen over tijd in waarde. Over een aantal jaar zult u weer genoeg geld willen hebben voor een nieuwe auto.

Geld lenen voor een auto

Staat uw geld op een beleggingsrekening? En ontvangt u hier goede rendement op? Dan kunt u ook overwegen om uw nieuwe auto (deels) op krediet te kopen. Bijvoorbeeld:

Jennifer ontvangt 8% rente per maand op haar beleggingsrekening met € 10.000. Bij een kredietlening voor dat bedrag, betaalt ze een maandelijkse rente en aflossing van € 184,- (4% rente). Na 5 jaar heeft ze deze lening afbetaald. De lening heeft haar dan € 11.031 gekost. Maar haar spaargeld is dan gestegen naar € 14.693 (bij gelijkblijvend rendement).

Het beleggen levert dus meer op dan het lenen kost. Jennifer is waarschijnlijk beter af om haar spaargeld te laten staan en een krediet te sluiten. Zeker als ze een krediet sluit, dat ze later alsnog ineens mag aflossen met het spaargeld, als ze dat zou willen.

We raden wel aan dat u (en Jennifer) niet het gehele bedrag voor de auto leent, maar een deel eigen spaargeld gebruikt. Auto’s dalen snel in waarde, en als u er onverwacht over 1 of 2 jaar financieel heel anders voorstaat, is het prettig als u deze auto eventueel kunt verkopen en met dat geld de lening kunt afbetalen.

De auto wordt al snel minder waard en stel dat er wat groots gebeurt in uw financiële situatie, dan kunt u altijd nog de auto verkopen en daarmee de schuld afbetalen.

Deze som en keuze moet zorgvuldig gemaakt worden! Beleggen is risicovol en de rentes hiervan fluctueren. Ook krijgt u bij het aangaan van consumptieve leningen een BKR-registratie, die weer in de weg kan zitten bijvoorbeeld bij het sluiten van een hypotheek. Denk daarom goed na of dit voor u verstandig zou zijn, of vraag uw financieel adviseur om een berekening te maken.

Hypotheek (over)sluiten of verhogen voor een auto

Een derde optie is om een hypotheek te sluiten voor het geld om een auto te kopen. Met name als u al enige tijd in uw woning zit en weet dat deze de laatste jaren in waarde is gestegen, kan dit de voordeligste optie zijn.

Als uw woning in waarde is gestegen, is het namelijk goed mogelijk dat uw risico-opslag omlaag kan: het risico voor de bank op uw hypotheek is kleiner, dus hoeft u minder rente te betalen. Dat levert direct voordeel op voor uw maandlasten. (dit is dus sowieso goed om eens na te gaan!).

Als daarbij ook extra geleend kan worden door de hoge waarde, tegen de zeer gunstige hypotheekrente van nu – dan kost het u per maand misschien 10 a 20 euro aan hypotheeklasten extra, om een leuk bedrag te lenen waarvan u een auto kunt kopen.

Let op! het is verstandig om de looptijd van de hypothecaire lening gelijk te stellen aan de levensduur van de auto.

Vraag onze adviseurs om advies

Aankoop via autodealer of particulier?

Bij een (goeie) autodealer wordt u begeleid in het proces om de auto op uw naam te zetten en laten ze u niet wegrijden zonder verzekering. Tegenwoordig worden ook veel auto’s particulier (online) aan elkaar verkocht, dan moet u zelf goed opletten en alles regelen.

Wat als u schade rijdt tijdens een proefrit?

Autodealers zijn verzekerd voor schade tijdens een proefrit. Mogelijk is er wel een eigen risico, hierover dient de verkoper u van tevoren te informeren.

Koopt u van een particulier? Vraag dan of de verkoper zeker weet dat zijn verzekering ook geldt als u rijdt, deze hoort te controleren vooraf. Bij particuliere verkoop is het raadzaam dat de verkoper als passagier meerijdt tijdens de proefrit. Mocht er een ongeluk gebeuren tijdens de proefrit, dan keert de verzekering van de verkoper uit. Maar het kan zijn dat de verkoper zijn terugval in schadevrije jaren op zijn autoverzekering later bij u claimt. Ook verkeersboetes opgelopen tijdens de proefrit zullen bij u worden geclaimd.

Hoe regelt u de overschrijving van de auto op uw naam?

Typisch iets wat bij een autodealer / autogarage voor u geregeld wordt, en bij particuliere verkoop niet. Dan moet u naar een kentekenloket of online de overschrijving regelen. Op de RDW website staat precies uitgelegd wat uw opties zijn, en waar u op moet letten.

Vanaf de overschrijving heeft u de verantwoordelijkheid voor het voertuig en wie daarin rijden. Ook betaalt u vanaf dat moment wegenbelasting over het voertuig, en mag u er alleen in gereden worden als u hiervoor een verzekering heeft gesloten op uw naam.

Eerst verzekeren, dan pas rijden

U mag niet in uw nieuwe auto rijden als deze niet minimaal WA verzekerd is. Vanaf het moment van overschrijving stopt de verantwoordelijkheid en dus de verzekering van de vorige eigenaar en start die van u. Rondrijden zonder verzekering is strafbaar, en bij ongelukken heeft dit zeer ernstige gevolgen – wettelijk en financieel.

Dat lijkt onhandig als u particulier koopt en gelijk vanaf de verkoper zijn huis wil wegrijden. Maar dat valt prima op te lossen.

Heeft u al een autoverzekering op uw naam?

Dan kunt u vaak met een mailtje of belletje naar ons (of de verzekeraar) de nieuwe auto direct (tijdelijk) verzekeren. Wij geven u voorlopige dekking voor het kenteken en eenmaal thuis kunt u rustig kijken welke verzekering u werkelijk wilt sluiten.

Heeft u nog geen autoverzekering op uw naam?

Gelukkig kan een verzekering sluiten snel en eenvoudig online. Dus ook gewoon met uw mobiele telefoon vanuit de dealer, of bij de verkoper voor de deur.

Let op dat de verzekering die u online sluit ‘voorlopige dekking’ geeft. Dat betekent dat u direct verzekerd bent en gelijk de weg op mag, terwijl de verzekeraar uw aanvraag controleert.

U heeft hiervoor nodig:

 • Het kenteken van de te verzekeren auto
 • De meldcode van de auto
  (Dit zijn de laatste 4 cijfers van uw chassisnummer. U vindt dit op uw kentekenbewijs of op het tenaamstellingsverslag bij het overschrijven van uw auto.)
 • Weet hoeveel schadevrije jaren u heeft

Welke dekking kiest u?

 • Allrisk (volledig casco) is interessant voor nieuwe auto’s die nog een hoge inruil-/dagwaarde hebben. Ze zijn duur om vanuit eigen geld te repareren of vervangen en ze moeten nog vele jaren mee, dus kunt u beter verzekerd zijn tegen alle mogelijke oorzaken van schade.
 • WA plus (beperkt casco) dekking is interessant voor de iets jongere auto met een wat hogere dagwaarde. Met de WA+ dekking kunt u de auto laten repareren bij schades van buitenaf zoals door inbraak, storm of brand (zie de tabel). En voor auto’s vanaf ongeveer 10 jaar oud, is de WA verzekering vaak afdoende.
 • De WA autoverzekering is de minimaal verplichte verzekering om de weg op te mogen. Heeft u een (oudere) auto met een lage dagwaarde (ongeveer 10 jaar of ouder)? Kies dan voor alleen de WA verzekering.U zou bij een hogere dekking meer aan verzekeringspremie betalen dan uw eigen auto waard is om te herstellen / vervangen. Houd liever wat spaargeld achter de hand voor als er echt iets gebeurt.

Sluit ook de inzittendendekking als u regelmatig met gezin, vrienden of andere personen rondrijdt!

Overzicht dekkingen autoverzekering:

WA WA +
beperkt casco
All Risk
Schade aan anderen lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden
Diefstal en inbraak lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden
Brand en storm lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden
Ruitschade lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden
Vandalisme lancyr autoverzekering voorwaarden
Schade door eigen schuld lancyr autoverzekering voorwaarden

 

..

 

Veilig rijden in de sneeuw, met storm of zware regen

Rijden onder zware weersomstandigheden zoals zware regen, mist, sneeuw of storm kan zelfs voor de doorgewinterde automobilist moeilijk zijn. Dat bewijst de stijging in het aantal verkeersongevallen in de koude seizoenen. Bovendien vereist elk weertype andere aanpassingen van de rijstijl van de bestuurder. Voorzichtigheid is natuurlijk altijd de sleutel tot veilig rijgedrag. Lees hieronder de andere tips per weertype.

WA-verzekering dekt niet voor schade aan eigen auto

Schade aan uw eigen auto is niet verzekerd is onder een WA verzekering. Schade aan een andere auto / weggebruiker door uw schuld wel. Wilt u ook verzekerd zijn voor schade aan uw eigen auto? Kies dan voor een WA + beperkt casco dekking of een WA + volledige casco dekking *Neem contact op met een van onze verzekeringsadviseurs voor meer informatie over de verschillende dekkingen. Uw adviseur kan bepalen welke dekking het beste past bij uw situatie en/of de waarde van uw auto.

* Let op: Schade door storm en/of hagelschade is gedekt onder een WA + beperkt casco verzekering. Schade door andere weersomstandigheden is alleen gedekt onder een WA + volledige casco verzekering.

Autorijden met mist

Mist kan voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen. U en andere automobilisten zijn nu eenmaal minder zichtbaar. Wat kunt u doen?

 • Warm uw auto goed op voordat u de weg opgaat. Bij mist kan door het temperatuurverschil condens ontstaan op uw autoruiten.
 • Zet uw ruitenwissers aan om mistdruppels te verwijderen.
 • Gebruik uw mistlichten (voor en achter) als u minder dan 50 meter zicht heeft.
 • Pas uw snelheid aan!
  Het menselijk oog focust zich op het punt waar u zich 2 seconden later bevindt. Maar bij mist heeft u beperkt zicht, waardoor dat ‘2-seconden-punt’ ontbreekt. Een veel gemaakte fout is dat men dan meer gas geeft, door verkeerde inschatting van de afstand.

shutterstock_446860969Autorijden in de storm

Elke herfst (en soms zelfs zomer) is het weer raak in Nederland, krachtige wind die over onze polderwegen raast en de auto’s de sloten in wil blazen. Zorg dat het u niet overkomt.

 • Rij rustig, dan heeft u meer tijd om te reageren op plotselinge gevaarlijke situaties.
 • Houd altijd beiden handen aan het stuur. Een plotselinge rukwind kan uw auto zomaar zijwaarts verschuiven.
 • Kies indien mogelijk een route waar niet veel bomen langs de weg staan. Op deze manier verkleint u de kans dat er een afgerukte tak of boom met slappe wortels op uw auto belandt.
 • Wees extra alert op fietsers en motorrijders.
  Een plotselinge windstoot en een fietser of een motorrijder raakt volledig uit balans. Ze kunnen gemakkelijk vlak voor of zelfs tegen uw auto vallen. Toch een aanrijding met een fietser? Lees dan ook ‘Voetganger of Fietser aangereden. Wat nu?’

shutterstock_289045544Autorijden met zware regen

Langdurige (zware) regenbuien komen steeds vaker voor in Nederland. Naast file zorgt het ook voor veel auto-ongelukken.

 • Vermijd de ochtend- en avondspits: meer auto’s op de weg = meer kans op ongelukken.
 • Haal geen vrachtwagens in, want dan ziet u bijna niets door de hoeveelheid water die zij opzij stuwen.
 • Houd voldoende afstand. Een nat wegdek zorgt voor een langere remweg.
 • Afstand houden met regen is ook beter voor uw zicht. Zo heeft u geen last van opspattend water van uw voorganger.
 • Blijf in het spoor van uw voorganger rijden (op afstand), deze heeft al veel water weggeduwd waardoor u beter grip op de weg heeft.
 • Schaf eventueel een bril aan met geel glas, ook wel bekend als een nachtbril of contrastbril. Hiermee verhoogt het contrast en daarmee uw zicht op de weg en dus uw reactievermogen.
 • Een nat wegdek vergroot de kans op ‘zweven’ van uw auto. Dit wordt ook wel aquaplaning genoemd. Er ontstaat dan een laagje water tussen uw autobanden en het wegdek. Banden met een goed profiel verkleinen de kans op aquaplaning. Mocht uw auto toch zweven, geef dan vooral geen gas! Trap uw koppeling in en stuur in de richting waar u naartoe wilt. Mocht u in een automaat rijden, dan is het gas loslaten de beste oplossing.

shutterstock_555686374Autorijden in de sneeuw

We wonen niet in een land waar je door meters sneeuw hoeft te ploegen. Maar juist daarom zijn we minder ervaren in rijden in de sneeuw. Bovendien houden we van reizen, en deze tips gelden natuurlijk in elk land.

 • Als er veel sneeuw op de weg ligt, is het beter om weg te rijden in de tweede versnelling. Op deze manier krijgt u meer grip op het wegdek.
 • Blijf zoveel mogelijk rijden op het weggedeelte waar veel is gereden. Dus in het bandenspoor van uw voorgangers, voor betere wegligging.
 • Rij in een hogere versnelling. Op deze manier voorkomt u het spinnen van uw banden. Ook deze tip is bedoeld om meer grip op het wegdek te krijgen.
 • Verliest u toch grip? Houd het hoofd koel en ga vooral niet remmen. Probeer rustig te sturen naar het midden van de weg en geef daarbij rustig gas.

3 Manieren van slippen – en hoe te reageren

U kunt op drie manieren in de slip raken, bij alle drie is het loslaten van het gaspedaal belangrijk.
Hard remmen en gas geven zijn altijd het SLECHTSTE wat u kunt doen.
Hoe u moet sturen hangt af van het soort slip, dus blijf rustig en voel eerst goed wat er gebeurt met de auto.
Voer al uw handelingen uit met beleid – niet te wild of abrupt.

HELP, IK SLIP!

 • Laat het gaspedaal MET BELEID los en trap de koppeling in.
 • Houd het stuur goed vast met twee handen.
 • Kijk in de richting waar u heen wilt, niet naar het gevaar.

Onderstuur: de voorwielen slippen

 • Stuur mee IN DE RICHTING WAAR DE AUTO HEEN GLIJDT.
  Alleen zo krijgen de wielen hun grip terug.
 • Voelt u weer druk en grip op de weg? Dan pas kunt u eruit komen door bij te sturen. Geef voorzichtig gas bij en stuur beheerst.

Overstuur: de achterwielen slippen

 • Stuur TEGEN DE RICHTING IN WAAR DE AUTO HEEN GLIJDT.
 • Voelt u weer druk en grip op de weg? Dan pas kunt u eruit komen door bij te sturen. Geef voorzichtig gas bij en stuur beheerst.

Aquaplaning: u zweeft op water met de hele auto

 • Blijf sturen IN DE RICHTING WAAR U NAARTOE WIL.
 • Voelt u de grip terugkomen? Geef voorzichtig gas bij en stuur beheerst.

Veel voorkomende autoschades in de winter:

 • Ongelukken door gladheid, ijzel en slecht zicht.
 • Roest op carrosserie en chassis.
 • Ruitbarsten en krassen.
 • Auto start niet meer (accu).
 • Bevroren sloten/handrem/vloeistoffen.

Bereid uw auto voor op de winter

 • Zorg voor een goede accu en bij twijfel voor startkabels.
 • Steek bijvoorbeeld een wasknijper onder de ruitenwissers en smeer de deurrubbers in met rubbervet.
 • Controleer de vloeistoffen, voeg antivries toe.
 • Zorg voor een goede ijskrabber of  deken over uw voorruit zodat u niet hoeft te krabben.
 • Zorg voor een slotontdooier.
 • Was bij ijzel en sneeuw regelmatig uw ruiten en lampen. Strooizout maakt ze vuil.
 • Was ook de rest van de auto: strooizout tast de velgen, carrosserie en chassis van uw auto aan.
 • Ook de handrem kan bevriezen. Zet de auto bij strenge vorst in de parkeerstand of de eerste versnelling.
 • Verwarm de voorruit niet te snel en niet te heet.
 • Controleer elke 3 maanden uw bandenspanning en profiel.
 • Overweeg winterbanden of vierseizoensbanden met keurmerk: de scheelt de helft van de remweg bij lage temperaturen.
 • Zorg dat u gevarendriehoek, zaklamp, handschoenen, goed opgeladen telefoon en warmtedeken mee heeft, voor als u met pech komt te staan in koud en donker weer.

Populairste tips van 2019

Onze marketingafdeling heeft de cijfers erbij gepakt: dit zijn de populairste artikelen over uw financiële gezondheid van 2019.

Klik op een artikel om het nog eens te lezen!

Auto artikelen zijn het meest populair:

Gevolgd door onderwerpen over schade:

En advies over conflicten:

En natuurlijk hypotheek- en fiscaalnieuws!

Meer nieuws in 2020

We hopen u volgend jaar weer te voorzien van veel financieel nieuws en tips over schadepreventie, hypotheken, wet- en regelgeving en de effecten daarvan op uw financieel huishouden.

Wilt u graag persoonlijk advies? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

 

auto kopen

Op vakantie met de auto

op vakantie met de auto (shutterstock / Konstantin Yolshin)

Miljoenen Nederlanders vertrekken elke zomer op vakantie met de auto – achterbak inladen en lekker op weg naar de zon, de bergen, het bos of de zee. U heeft vast een checklist voor wat u allemaal mee moet nemen op vakantie met de auto, mogen wij daar nog wat extra verzekering- en calamiteitenchecks aan toevoegen?

Welke autoverzekering heb ik nodig op vakantie met de auto?

Uiteraard bent u minimaal WA verzekerd, dat is verplicht. Deze verzekering voorziet in een schadevergoeding aan uw tegenpartij, als u schade veroorzaakt. Uw eigen auto is hiermee echter niet geholpen als u komt stil te staan of bij een ongeluk betrokken raakt.

Voor wat oudere auto’s is WA het aanbevolen product. Voor de ‘wat jongere’ auto raden we WA plus (‘beperkt casco’) aan. Deze verzekering dekt ook een deel van de schade aan uw eigen auto. Auto’s van 3 jaar of nieuwer (ongeveer) zijn het beste af met een All risk verzekering.

WA WA +
beperkt casco
All Risk
Schade aan anderen lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden
Diefstal en inbraak lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden
Brand en storm lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden
Ruitschade lancyr autoverzekering voorwaarden lancyr autoverzekering voorwaarden
Vandalisme lancyr autoverzekering voorwaarden
Schade door eigen schuld lancyr autoverzekering voorwaarden

Vul uw autoverzekering aan met aanvullende dekkingen:

 • Om uzelf en uw passagiers te beschermen tegen de kosten van mogelijk letsel na een ongeval, sluit u bij uw autoverzekering een schade of ongevallen inzittendendekking.
 • Heeft u buitenlanddekking op uw verzekering, specifiek voor de landen waar u heen gaat? En zijn hierop nog beperkingen in uw polisvoorwaarden?
 • Heeft u pechhulp in Nederland, in alle landen die u zult doorkruisen, en op uw plaats van bestemming (via de autoverzekering of een andere hulpdienst)?

Welke andere verzekeringen heeft u nodig voor vakantie met de auto?

Een doorlopende reisverzekering pakt, zeker voor gezinnen, vaak voordeliger uit dan een kortlopende reisverzekering. Deze verzekering heeft ook een module ‘hulpverlening motorrijtuig’, welke voorziet in pechhulp – zelfs tot 7 dagen voor uw vakantie begint.

Neemt u waardevolle bagage mee zoals laptops en iPads? Controleer dan in uw polisvoorwaarden van de reisverzekering (bagagedekking) in hoeverre u tegen schade aan deze voorwerpen gedekt bent, hier gelden vaak beperkingen en een maximumvergoeding op. Ook bij diefstal op vakantie!

Een rechtsbijstandverzekering Verkeer biedt dekking voor het gehele gezin in heel Europa, zowel als voetganger, fietser als met uw auto. Dus ook op vakantie met de auto  – waar de taal, onbekend terrein en afwijkende verkeersregels voor u een extra hindernis  en risico zijn in het verkeer. Deze verzekering steunt u bij vervelende situaties waarin u en de tegenpartij het bijvoorbeeld niet eens zijn over de schuld of omvang van de schade.

Moet de groene kaart mee op vakantie met de auto?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs, met alle verzekeringsinformatie die u nodig heeft als u schade rijdt in Nederland of het buitenland. De kaart ziet er overal in Europa hetzelfde uit. Hij is dus voor iedereen herkenbaar en te ‘lezen’. In Nederland bent u niet verplicht om de groene kaart bij u te hebben, in sommige andere landen en omstandigheden wel. Hem meenemen op vakantie is daarom sowieso handig, maar het is lang niet overal verplicht.

» Lees precies wanneer en waar u de groene kaart wél nodig heeft (ook voor caravans)

Moet ik een huurauto extra verzekeren?

Als u een auto huurt tijdens uw vakantie, is een reisverzekering alleen niet voldoende. Sluit daarvoor een aanvullende verzekering ter plaatse bij de verhuurder. Kijk altijd goed naar de voorwaarden, vooral de hoogte van het eigen risico en de uitsluitingen.

Wat te doen bij diefstal/inbraak op vakantie met de auto?

Doe altijd aangifte bij de lokale politie. Bel de alarmcentrale van uw reisverzekering voor de meest volledige instructies in uw geval. Zet dit telefoonnummer voor uw vakantie in uw telefoon.

Een WA verzekering biedt geen schadevergoeding, maar met Beperkt Casco en Volledig Casco dekking wel (mits de situatie onder de polisvoorwaarden valt). Controleer voor u de auto laat repareren of u beperkt bent tot bepaalde reparateurs, zoals BOVAG of Schadegarant aangesloten bedrijven. De groene kaart of uw verzekeringsbewijs bevat het telefoonnummer voor advies, neem ook deze mee op reis.

Wat doet u bij een auto-ongeluk tijdens vakantie?

 • Blijf altijd op de plaats van het ongeval, doorrijden is strafbaar. Bel de politie.
 • In alle landen van de Europese Unie is het alarmnummer 112. Reist u buiten Europa, zet dan het alarmnummer in uw mobiele telefoon.
 • Maakt de politie proces-verbaal op, vraag dan om een kopie of noteer naam en adres van de politie-instantie en de gegevens van het proces-verbaal.
 • Zijn er getuigen, noteer dan ook hun naam, adres en telefoonnummer.
 • Vul een Europees Schadeformulier in.
 • Noteer de gegevens van de groene kaart van de eventuele andere partij. Heeft deze geen groene kaart, noteer dan naam, adres, kentekennummer en merk en type van de auto en maak foto’s.
 • Neem contact op met uw alarmcentrale als u dringende hulp nodig heeft, of als u niet verder kunt rijden. De alarmcentrale van uw reisverzekering biedt vaak de meest uitgebreide dekking bij een ongeluk tijdens vakantie (het telefoonnummer staat op uw verzekeringsbewijs). U kunt ook kiezen voor de alarmcentrale van uw autoverzekering (staat op de groene kaart), zorgverzekering (staat op de verzekeringspas) of de ANWB (staat op de hulppas als u lid bent).

Met kinderen op autovakantie

Veilig reizen met de auto (Nederland)

 • Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje zitten.
 • Goedgekeurd zijn kinderzitjes met labels ECE R44/03 en R44/04.
 • Passend is: geschikt voor lengte en gewicht van het kind.
 • Tot 15 maanden moet uw kind omgekeerd vervoerd worden. Het advies van de Consumentenbond is om dit zelfs tot 4 jaar vol te houden.

Veilig reizen met de auto (buitenland)

Op vakantie met de auto met kinderen naar Frankrijk? De regels voor het reizen met kinderen in een auto zijn vastgesteld door de Europese wetgever. Dit betekent dat de regels binnen Europa over het algemeen hetzelfde zijn. Al kunnen er kleine verschillen zijn per land. Via de site van de ANWB kunt u per land informatie vinden over uw eindbestemming en de landen waar u doorheen reist om bij uw eindbestemming te komen.

Kinderen bezighouden (uw aandacht op de weg)

Kinderen en lang stilzitten gaat vaak niet goed samen. Het is daarom handig als zij afleiding hebben in de auto, anders gaan ze u afleiden van de weg. Hieronder een aantal manieren om uw kind(eren) bezig te houden tijdens de rit:

 • Neem boekjes en speelgoed (zonder geluid) mee. Hang deze in een zak aan de voorstoel, zodat kinderen er zelf bij kunnen & het speelgoed niet onder de stoelen belandt.
 • In deze zak kunt u ook kleine versnaperingen en drinken stoppen, als uw kind zelf toevertrouwd kan worden om niet teveel ineens te eten (snoepen).
 • Neem een cd, iPod of USB-stick met kinderliedjes of een luisterboek mee.
 • Natuurlijk werkt een portable DVD-speler voor in de auto en DVDs, of een iPad met leuke spelletjes ook erg goed.
 • Tip: Op de site langsdeweg.nl kunt u de beste stops op uw route door Europa vinden.

We wensen u een fijne vakantie met de auto!

oldtimer

Uw oldtimer van stal

Nieuw verkeersbord wijst fietsers op eigen verantwoordelijkheid

In Heerhugowaard (Noord-Holland) is een nieuw waarschuwingsbord geplaatst bij een fietsoversteek. Ondanks dat de fietsers er voorrang hebben, worden ze met het bord gewaarschuwd om goed uit te kijken. Fietsers genieten veel wettelijke bescherming als ze botsen met auto’s, maar met het aankomend verbod op fietsend bellen en appen, groeit het bewustzijn dat zij zelf ook een verantwoordelijkheid hebben in het verkeer.

foto: Gemeente Heerhugowaard

‘Kijk of je gezien wordt’ in Heerhugowaard

Op de betreffende fietsersoversteek hebben de fietsers voorrang. De automobilisten worden gewaarschuwd met haaientanden, verkeersborden, een opvallend rood fietspad én fluorescerende palen bij de oversteek. Toch komen hier nog regelmatig botsingen voor tussen auto’s en fietsers.

Het extra waarschuwingsbord moet ervoor zorgen dat fietsers zelf ook voorzichtig(er) zijn bij deze oversteek. Ze moeten kijken of ze hun voorrang krijgen, in plaats van die zomaar nemen. Hiermee wordt de fietsers dus een verantwoordelijkheid voor hun eigen verkeersveiligheid toebedeeld.

Het bord is verzonnen door de inwoners, gemeente, Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond.

Verhoogd risico met elektrische fiets

Onze schadeafdeling beaamt vanuit eigen dossiers dat er niet alleen meer ongelukken met fietsers zijn de laatste jaren, maar dat deze ook ernstiger gevolgen hebben dan in het verleden. Vooral berijders van een elektrische fiets lopen meer risico.

 1. ze bewegen sneller, dus ze vallen harder.
 2. Ze bewegen sneller, dus er is minder tijd om het gevaar te ontwijken.

Vooral punt 2 wordt vaak vergeten. Door het verhoogde tempo van de elektrische fiets is de tijd tussen het zien van het gevaar en het kunnen reageren daarop aanzienlijk korter. Zowel voor de auto bestuurders als voor de fietser zelf!

Verbod appen en fietsen op de fiets vanaf 1 juli 2019

Het waarschuwen van fietsers past in de discussie rondom het bellen, appen en muziek luisteren op de fiets. Er wordt vanuit de politiek gewerkt aan een verbod op het ‘vasthouden van een elektronisch apparaat’ (dus ook muziekdrager) tijdens het besturen van alle soorten voertuigen. Net zoals automobilisten raken fietsers hierdoor te veel en te gemakkelijk afgeleid van het verkeer. Het wetsvoorstel zou op 1 juli 2019 moeten ingaan.

Net als bij automobilisten gaat het alleen over het in de hand houden van een apparaat, dus niet over het luisteren van muziek op de fiets of handsfree telefoongesprekken voeren. Veilig Verkeer Nederland adviseert wel om met één oordop in te fietsen in plaats van twee, zodat je ook je gehoor nog gebruikt om op het verkeer om je heen te letten. Maar de afleiding van een apparaat in je hand, waarbij je ook je ogen van je omgeving afhaalt, wordt gezien als het grootste gevaar in het verkeer.

Aansprakelijkheid bij ongelukken fietser met auto

In Nederland geldt dat de zwakkere verkeersdeelnemer  – de fietser/voetganger – beschermd wordt tegen de sterkere verkeersdeelnemer. Oftewel: als een fietser aangereden wordt door een auto, dan krijgt de automobilist de schuld tenzij er overmacht aantoonbaar is (artikel 185 van de Wegenverkeerswet). De automobilist draait meestal op voor 100% van de schade en het persoonlijk letsel van zichzelf en de fietser(s). De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de verwijtbaarheid van beide partijen. De automobilist draait minimaal op voor 50% van de kosten als Artikel 185 van toepassing is.

De WA autoverzekering van de automobilist betaalt uiteindelijk voor de schade van de fietser(s). Of deze ook de schade aan de auto uitkeert, hangt af van hoe de auto verzekerd is.

[su_button url=”/voetganger-of-fietser-aangereden/” target=”blank” background=”#299a01″ color=”#ffffff” size=”5″ wide=”yes” text_shadow=”1px 1px 1px #000000″ desc=”uitgebreid artikel over Artikel 185 WvW”]Lees hier: wie betaalt de schade?[/su_button]

Hoewel bedoeld om te beschermen, is deze wet voor automobilisten soms frustrerend of oneerlijk. Want zelfs als een fietser volledig in zijn mobieltje verdiept, rücksichtslos zonder voorrang de weg oversteekt en dus in feite tegen de auto botst in plaats van andersom, is de fietser nog wettelijk beschermd.

Beschermde status van fietsers zal kleiner worden

Die beschermde status van fietsers zal veranderen wanneer de nieuwe wet ingaat. Een fietser die betrokken is bij een aanrijding terwijl hij een elektronisch apparaat vasthoudt, begaat juridisch gezien een overtreding. Dat maakt hem dus verwijtbaar aan het ongeluk, ook al is hij de zwakkere verkeersdeelnemer.

Artikel 185 blijft bestaan en wordt (naar nu bekend is) niet aangepast met de komst van de nieuwe wetgeving voor fietsers. Wel is de kans groot dat fietsers meer eigen schuld wordt aangerekend en schadevergoedingen door auto’s dan lager uitvallen.

Hoe de wetswijziging exact zal doorwerken op schadegevallen en de aansprakelijkheid van automobilisten zal volgend jaar moeten blijken.

Waarom moet ik een regelmatige bestuurder melden?

Wanneer is iemand de regelmatige bestuurder?

De regelmatige bestuurder van uw auto is de persoon die er meestal in rijdt. Meestal is dat dezelfde persoon als de verzekeringsnemer, maar het kan ook uw partner zijn. Of 1 van uw kinderen.

Waarom een regelmatige bestuurder melden?

Als de verzekering op uw naam staat maar uw partner rijdt er meestal of net zo vaak in, dan is dat meestal geen probleem. Zolang u maar op hetzelfde adres woont. Maar het gebeurt ook wel eens dat de auto en verzekering op naam van de ouders staan, terwijl dochter of zoon er meestal in rijdt. Dan is het een andere situatie, dat mag niet zomaar. U dient dan uw zoon of dochter te melden als regelmatige bestuurder van de auto. Doet u dit niet en rijdt uw zoon of dochter een schade, dan riskeert u dat de verzekeringsmaatschappij de schade niet vergoedt.

Hogere verzekeringspremie voor jongere bestuurders

De premie voor een autoverzekering wordt berekend op basis van een aantal uitgangspunten. Een van die uitgangspunten is de leeftijd, aantal jaren rijbewijs en daarmee de aangenomen rij-ervaring van de verzekeringsnemer. Als uw zoon of dochter van 22 de regelmatige bestuurder van uw auto blijkt te zijn, dan hoort daar vanzelfsprekend een andere verzekeringspremie bij. Jongeren betalen namelijk een andere premie, omdat ze vaker een schade rijden dan andere bestuurders.

Inzittendenverzekering. Waar dient deze voor en wanneer nodig?

Bij het afsluiten van uw autoverzekering heeft u de vraag ongetwijfeld gekregen: ‘Wilt u ook een inzittendenverzekering?’. Voor veel mensen is het onduidelijk wat deze aanvullende dekking op de autoverzekering precies inhoudt.

Wat is een inzittendenverzekering?

Een inzittendenverzekering keert vergoeding uit als u of een inzittende van uw auto letsel oploopt bij een auto-ongeval met uw auto.

Is een inzittendenverzekering nodig?

Vervoert u regelmatig personen, bijvoorbeeld in sportverband of vriend(innet)jes van uw kinderen, dan adviseren wij u om een inzittendenverzekering af te sluiten. Ondanks dat het merendeel van de schade ook via andere verzekeringen kan worden geclaimd. Medische kosten van de inzittenden worden bijvoorbeeld ook via de zorgverzekering gedekt, en materiële schade kan in principe ook worden geclaimd via de WA-verzekering van de bestuurder (of tegenpartij indien aanwezig).

Het grote voordeel van een inzittendenverzekering is dat u zelf ook verzekerd bent. Via uw WA-verzekering is de meeste schade aan de inzittenden wel gedekt, maar niet die van u. Uw eigen schade en letsel wordt dus wel gedekt via de inzittendenverzekering.

Verder is het een voordeel dat er geen discussie is over schuld en wiens verzekering moet uitkeren. Een discussie over de aansprakelijkheid kan het uitbetalingproces behoorlijk vertragen. De inzittendenverzekering keert uit, ook als er nog niet duidelijk is wie verantwoordelijk is voor het ongeval.

Ongevallen inzittendenverzekering of schade inzittendenverzekering

Er zijn twee soorten inzittendenverzekering, de ongevallen inzittenden- en de schade inzittendenverzekering.

Ongevallen inzittendenverzekering

Een ongevallen inzittendenverzekering keert een vast bedrag uit als u of een inzittende ten gevolge van een auto-ongeval komt te overlijden of blijvend invalide raakt. Hoe hoog het werkelijke schadebedrag door het ongeluk is, doet er bij deze verzekering niet toe. Ook niet wie er schuld heeft aan het ongeval. Er wordt een vast bedrag uitgekeerd zolang er aan de verzekeringsvoorwaarden is voldaan. Er zijn, afhankelijk van de verzekering, meerdere opties voor hoeveel er uitgekeerd wordt, variërend tussen € 5.000 en € 75.000 euro.

Schade inzittendenverzekering

Een schade inzittendenverzekering keert de werkelijk geleden schade uit van bestuurder en inzittenden bij een ongeluk. Dit zijn niet alleen medische kosten en materiële schade, maar kan ook smartengeld zijn en uitvaartkosten in geval van overlijden. Net als bij de ongevallen inzittendenverzekering, maakt het ook bij de schade inzittendenverzekering niet uit wie er schuld heeft aan het ongeluk. De maximale hoogte van het verzekerde bedrag verschilt per verzekeraar, maar ligt meestal rond 1 miljoen euro.

Een schade inzittendenverzekering biedt een uitgebreidere dekking dan een ongevallen inzittendenverzekering. De werkelijke schade wordt vergoed in plaats van een vast bedrag, en ook materiële schade wordt vergoed in plaats van alleen een bedrag bij blijvende invaliditeit of overlijden.

Wilt u meer weten of een inzittendenverzekering toevoegen aan uw autoverzekering, neem dan contact met ons op.

auto kopen

Auto uitlenen en schade?

Een auto uitlenen aan een familielid of vriend doet bijna iedereen wel eens. Maar aan dit vriendelijk gebaar kunnen risico’s kleven. De persoon aan wie u de auto heeft uitgeleend kan een aanrijding krijgen met schade als gevolg. U bent als eigenaar verantwoordelijk voor uw auto en alles wat er met uw auto gebeurt. Dus schade, een eigen risico en eventuele boetes komen voor uw rekening. De verzekeraar zal een schadegeval altijd behandelen alsof u zelf de achter het stuur zat op het moment van het ongeval. Ook als u er niet bij was.

(Voor het gemak gaan wij er van dit artikel even vanuit dat u toestemming heeft gegeven voor het gebruik van uw auto).

Auto uitlenen en uw verzekering

Als u een WA-dekking op uw autoverzekering heeft en de persoon die uw auto leent veroorzaakt een ongeval met een andere verkeersdeelnemer, dan wordt alleen de schade van de andere partij betaald door de verzekeraar. Schade aan uw eigen auto is niet verzekerd en komt dus voor uw eigen rekening. De gevolgen van het verlies van schadevrije jaren en uw no-claim korting komen ook voor uw rekening. Beide gevolgen zorgen ervoor dat uw premie stijgt. Dit is overigens niet anders wanneer u wel zelf achter het stuur zit.

Heeft u een all risk verzekering (ook wel casco verzekering genoemd), dan wordt ook de schade aan uw eigen auto vergoed. Maar zoals bij de meeste aanspraken op uw verzekering, zal dit nadelige gevolgen hebben voor uw premie en uw schadevrije jaren.

Dit geldt ook bij letselschade, dus als er gewonden vallen bij een ongeluk met uw auto, draait u ook voor de schade op.

Schade verhalen

Voor de schade die uw eigen autoverzekering niet dekt, kunt u de rekening uiteraard neerleggen bij de persoon die uw auto heeft geleend. Wij kunnen ons voorstellen dat dat gevoelsmatig vervelend is. Er zijn ook geen regels die de lener verplichten om de schade te betalen. Bij het auto uitlenen (met uw toestemming!) blijft het risico nu eenmaal bij u liggen.

De persoon die uw auto heeft geleend, kan de schade niet claimen op zijn persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (avp). Schade veroorzaakt met of door een motorvoertuig is namelijk niet gedekt op deze verzekering.

Maak afspraken bij auto uitlenen

Om ongemakkelijke omstandigheden te voorkomen, kunt u op papier afspraken maken met de persoon aan wie u uw auto uitlenen wilt. Zo kunt u afspreken dat in geval van schade hij/zij meebetaalt aan het reparatiebedrag en meebetaalt aan de premieverhoging. Een verzekering voor schade tijdens het auto uitlenen bestaat niet.

Regelmatige bestuurder

Als u met regelmaat uw auto uitleent aan een en dezelfde persoon, telt deze mogelijk als een ‘regelmatige bestuurder’. Verzekeraars willen altijd weten wie de regelmatige bestuurders zijn van een auto, omdat er dan inzicht ontstaat in het risico. Een bestuurder die net zijn rijbewijs heeft, valt in een andere risicogroep dan een bestuurder die al jaren ervaring heeft. Meld het dus altijd bij uw verzekeraar als het niet meer gaat om af en toe uitlenen maar als er sprake is van een regelmatige bestuurder.

Wilt u meer weten over het melden van een regelmatige bestuurder? Lees dan: Waarom moet ik een regelmatige bestuurder melden?