Wat als een huis kopen geen optie is?

U wilt eigenlijk verhuizen, maar u kunt geen geschikte woning vinden. Of de woningen waar u naar zoekt, zijn door de enorm gestegen huizenprijzen buiten uw bereik gevallen. Wat zijn dan uw mogelijkheden?

U zit nu misschien in een koopwoning, die niet helemaal meer aan uw woonwensen voldoet. Wat zijn dan uw opties?

Verduurzamen loont, net als slimme verbouwingen

Niet kunnen verhuizen? Dan maar verbouwen! Op deze manier komt het woonplezier wellicht weer terug. De rente over de opgenomen hypotheek is fiscaal aftrekbaar. Verbouwingen waarmee u extra kubieke meters in uw huis creëert bijvoorbeeld door een uitbouw of dakkapel, geven uw woningwaarde ook nog eens een extra boost.

Het isoleren van een woning én het aanbrengen van andere energiebesparende maatregelingen, scheelt u op de energierekening. Het is voor het klimaat én uw portemonnee een goed investering. U voegt ook nog eens waarde toe aan uw woning. Tegenover een iets hogere maandlast door de financiering van de verbouwing, staat dat u een lagere energierekening krijgt.

Lees meer over hypotheek & verduurzamen

Overwaarde opnemen voor een nieuwe auto of boot

In de situatie dat het grootste gedeelte van uw eigen vermogen “in stenen” zit, dus uw eigen woning, kan het een prima overweging zijn om die overwaarde te benutten voor andere doeleinden. Voor eigen doeleinden, zoals een nieuwe auto, boot of camper bijvoorbeeld. Of voor een schenking aan uw kinderen. De rente over dat hypotheekdeel is dan niet aftrekbaar, maar nog steeds historisch laag.

Overwaarde opnemen voor een recreatiewoning

Wilt u niet verbouwen, maar heeft u wel behoefte aan meer woonplezier buiten de eigen woning om? Dan kunt u besluiten om de overwaarde van uw huidige woning op te nemen. De overwaarde kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld een recreatiewoning in Nederland of in het buitenland, waar u dan een deel van de tijd naar toe kunt ‘ontsnappen’.

Bestaande woningen splitsen om woningtekort aan te pakken

De krapte op de woningmarkt vraagt om creatieve oplossingen. Sommige gemeentes geven tegen gereduceerde tarieven, of zelfs helemaal gratis, vergunningen af om woningen te splitsen. Zo kan er in of bij een bestaande woning een extra appartement of woning gerealiseerd worden voor verhuur of verkoop. Voor de eigenaar een extra inkomen uit de woning bij verhuur of verkoop.

Woont u zelf erg ruim en zou u uw woning willen splitsen en aanpassen? Of kent u iemand waar u een dergelijk project samen mee zou willen aanpakken? Daar weten wij meer van! Neem contact op om te bespreken wat de belangrijkste aandachtspunten zijn.

Hypotheek verhogen of oversluiten

Wij adviseren u graag over het aanpassen van uw bestaande hypotheek. Of, indien dat voor u voordeliger uitpakt, over het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Dan profiteert u gelijk van de lage rentestand. De hypotheek mag niet hoger zijn dan de waarde van uw woning. Uiteraard moet u ook een stabiel inkomen hebben. Als woningeigenaar is het vaak makkelijker een hypotheek te krijgen of te verhogen, dan wanneer u een nieuwe woning aankoopt.

Maak een afspraak

Graag zijn wij u van dienst. Ondanks de krapte op de woningmarkt, is er toch het één en ander mogelijk!