Nieuwbouw of bestaande bouw?

U bent op zoek naar een nieuwe woning en vraagt zich af wat een betere optie is, nieuwbouw of bestaande bouw. Twee opties met uiteen liggende eigenschappen. Een nieuwbouwwoning heeft veel voordelen qua keuze van inrichting en indeling t.o.v. bestaande bouw, maar er is veel meer aanbod van bestaande woningen. En daarnaast is een belangrijk punt uw smaak. Niet iedereen houdt ervan om in een nieuwe woning in een nieuwe wijk te wonen. Een jaren ’30 woning heeft vaak meer “charme”.

Om het voor u wat overzichtelijker te maken, hebben we de verschillen voor u uitgelicht in onderstaande tabel.

Verschillen tussen nieuwbouw en bestaande bouw

NieuwbouwBestaande bouw
Huis bezichtigenEen nieuwbouw huis kunt u niet bezichtigen. U moet beslissen op basis van bouwtekeningen. Ook weet u vaak nog niet hoe een wijk er uit ziet.Een bestaande woning kunt u bezoeken. Ook is meestal al duidelijk hoe de wijk is ingedeeld en hoe de bereikbaarheid is.
OnderhandelingBij een nieuwbouw huis staat de prijs vast, is niet onderhandelbaar.Bij een bestaande woning kunt u met of zonder makelaar in onderhandeling gaan over de prijs.
KostenU koopt een nieuwbouw woning “vrij op naam”, dat betekent dat een aantal kosten bij de prijs zit inbegrepen. Overige kosten voor een nieuwbouw woning bestaan uit BTW, kosten voor hypotheekadvies en kadastrale uitmeting.Een bestaande woning koopt u “kosten koper”, dat houdt in dat u 2% van de koopsom aan overdrachtsbelasting betaalt, en kosten voor makelaar, taxatie, notaris en hypotheekadvies.
KoopovereenkomstEen koopovereenkomst bij een nieuwbouw woning bestaat uit twee delen. Een deel voor de grond en een deel voor de woning.Bij een bestaande woning heeft u 1 koopovereenkomst.
HypotheekDoordat u de woning vrij op naam koopt, kunt u de woning meestal maximaal financieren zonder dat u al teveel eigen geld mee hoeft te brengen. Bovendien kunt u vaak aanspraak maken op aantrekkelijke rentekortingen voor uw hypotheek bij nieuwbouw.Uw hypotheek voor een bestaande woning gaat tot maximaal 101% van de waarde van uw woning, terwijl de kosten hoger liggen. U zult dus altijd eigen spaargeld moeten hebben om de woning te kunnen financieren.
LeveringTussen het tekenen van de koopovereenkomst en de oplevering van een nieuwbouwhuis zit vaak lange tijd, en u heeft er geen tot weinig invloed op. Een exacte opleverdatum kan nooit gegeven worden, omdat er altijd rekening gehouden moet worden met weersomstandigheden en andere tegenslagen tijdens de bouw.Bij bestaande woningen is de oplevering een kwestie van een afspraak tussen verkoper en koper. U heeft zelf dus grote invloed op wanneer u uw woonhuis kunt betrekken.
InrichtingBij een nieuwbouwhuis staat u voor heel veel keuzes tegelijkertijd. De volledige inrichting wordt door u bepaald en kiest u zelf uit, naar gelang uw budget dit toelaat.  En u moet dit allemaal beslissen vanaf een tekening.Bij een bestaand huis is de inrichting al aanwezig. De keuken en badkamer staan al en een vloer ligt erin. Het is een kwestie van smaak en budget of u nu (of later) iets wilt aanpassen.
Verbouwen / onderhoudAls een nieuwbouw woning is opgeleverd, heeft u er de eerste jaren weinig onderhoud aan. Alles is immers nieuw.Bij een bestaande woning moet u er rekening mee houden dat u op korte termijn voor kosten in onderhoud komt te staan. Ook kan het zijn dat u vaker dan bij nieuwbouw verbouwingen doet om de woning beter te laten aansluiten bij uw woonwensen.
EnergieverbruikNieuwbouwwoningen worden meestal zeer energiezuinig opgeleverd.Het energieverbruik bij bestaande woningen ligt meestal een stuk hoger dan bij nieuwbouwwoningen.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CONTROLE * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.