advies over uw pensioen | FDC Putman

Het nieuwe pensioenakkoord

Het nieuwe pensioenakkoord: wat voor consequenties heeft het voor jou?

In Nederland kunt u gedeeltelijk zelf beslissen over uw pensioen, het andere gedeelte wordt voor u beslist. Over uw pensioenfonds wordt beslist door de overheid en zij hebben nu een nieuw pensioenakkoord gesloten. Kort gezegd is de consequentie hiervan dat u minder pensioen krijgt. 

Fiscaal vriendelijk sparen

Nu mag u 2,25% fiscaal vriendelijk sparen. Fiscaal vriendelijk sparen houdt in dat u spaart van uw bruto salaris en niet van uw nettosalaris dat u op uw bankrekening krijgt. U kunt niet over uw gehele inkomen fiscaal vriendelijk sparen, alleen over het gedeelte boven de hoogte van uw AOW. Dit betekent dat als uw jaarinkomen €50.000 is en uw AOW €12.000 per jaar bedraagt, u over €38.000 fiscaal vriendelijk kunt sparen.

Premie omlaag

advies over uw pensioen | FDC PutmanVanaf het nieuwe pensioenakkoord mag u minder fiscaal vriendelijk sparen, namelijk nog maar 1,875%. Hierdoor gaat de hoogte van uw pensioen een flink stuk achteruit. Maar er zijn ook voordelen, u gaat nu namelijk minder premie betalen. Om te sparen voor uw pensioen wordt er iedere maand een deel van uw inkomen ingehouden. Doordat u met het nieuwe pensioenakkoord minder fiscaal vriendelijk mag sparen, hoeft u daar natuurlijk ook minder voor te betalen en wordt er dus minder premie van uw inkomen ingehouden.

Netto inkomen omhoog

Dankzij de lagere premie zal uw netto inkomen dus omhoog gaan. Dit klinkt goed, iedere maand extra geld op de bankrekening is bij bijna iedereen wel welkom. Toch is het niet slim om dit geld nu allemaal uit te geven. Uw pensioen gaat er immers een stuk op achteruit. Als u verstandig bent zet u daarom een deel van het geld apart voor uw pensioen.

Hoe gaat u sparen?

Als u ervoor kiest om extra te sparen voor uw pensioen is het belangrijk om te bepalen hoe u dit het beste kunt doen. Onze financieel adviseurs bekijken graag samen met u de mogelijkheden. De adviseur kan ook voor je doorrekenen wat het je uiteindelijk oplevert als je je ‘extra salaris’ direct weer reserveert voor je pensioen. Meer weten? Klik hier en vul gerust ons formulier in. Wij nemen direct contact met u op. Eerste gesprek is voor onze rekening.

NB: Om het rekenvoorbeeld in dit artikel begrijpelijk te houden, hebben we gekozen voor een vereenvoudigde weergave van de werkelijke geldende pensioensituatie.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Carlo Putman

Dick Snoeck

Mary Kok

Heidi Verhoek

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CONTROLE * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.